Washingtonul încurajează Europa să se descurce definitiv fără energia rusă

09 Sep 2022
Washingtonul încurajează Europa să se descurce definitiv fără energia rusă

Europa are ocazia să scape de dependența sa energetică de Rusia care a tăiat aprovizionarea cu gaze, a declarat vineri șeful diplomației americane înainte de a merge la sediul NATO la Bruxelles, scrie Le Figaro. 

Există o oportunitate uriașă (...) de a scăpa de această dependență de Rusia odată pentru totdeauna, de a scăpa de această putere pe care Rusia o are asupra Europei folosind energia ca pe o armă ”, a spus Antony Blinken presei înainte de a zbura din Polonia la Bruxelles a doua zi după o vizită la Kiev.

Europenii și-au stabilit obiectivul de a scăpa de dependența lor de hidrocarburile rusești nereușind în același timp să se găsească într-o situație de criză energetică. Rusia a tăiat livrările prin gazoductul strategic Nord Stream weekendul trecut, declarând că sancțiunile pentru invazia Ucrainei au împiedicat întreținerea unei turbine.

Până acum, Moscova a profitat de creșterea prețurilor la energie pentru a-și umple seifurile cu bani, în ciuda scăderii puternice a exporturilor de petrol și gaze. 

Șeful diplomației americane, în timpul vizitei sale la NATO de vineri, va insista și asupra „unității ” membrilor organizației pentru „a se asigura că Alianța noastră este cât mai puternică pentru a descuraja Rusia de la orice nouă agresiune”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră