Washingtonul aprobă vânzarea lansatoarelor de rachete Himars către Polonia pentru 10 miliarde de dolari

08 Feb 2023
Washingtonul aprobă vânzarea lansatoarelor de rachete Himars către Polonia pentru 10 miliarde de dolari

Statele Unite au anunțat marți că au aprobat vânzarea a 18 sisteme de lansatoare de rachete Himars către Polonia, o țară membră NATO care se învecinează cu Ucraina, pentru 10 miliarde de dolari, scrie Le Monde.

 „Vânzarea planificată va spori obiectivele militare ale Poloniei în ceea ce privește reînnoirea capacităților sale, sporind în același timp interoperabilitatea cu Statele Unite și cu alți aliați”, a declarat Agenția de Cooperare pentru Apărare și Securitate din SUA (DSCA) într-un comunicat de presă, adăugând:

Polonia intenționează să folosească acest echipament de apărare pentru a-și moderniza forțele armate și pentru a-și extinde capacitatea de a-și consolida securitatea internă și de a descuraja amenințările regionale. "

Sistemul Himars (High Mobility Artillery Rocket System), fabricat de gigantul american Lockheed Martin, este un lansator de rachete montat pe vehicule blindate ușoare, cu care armata americană a echipat în special forțele ucrainene. Poate fi echipat cu șase rachete cu o rază de acțiune de aproximativ 80 km, sau o singură rachetă tactică cu o rază de acțiune de 300 km numită ATACMS (Army tactical missile system).

Washingtonul a refuzat până acum să furnizeze rachete ATACMS Kievului pentru a împiedica o armă americană să ajungă pe teritoriul Rusiei, dar tranzacția aprobată pentru Varșovia include furnizarea a 45 de rachete ATACMS.

Alte stiri din Externe

Ultima oră