Washington Post: „Pierderi grele ale armatei ucrainene în contraofensivă”

14 Iun 2023
Washington Post: „Pierderi grele ale armatei ucrainene în contraofensivă”

Există pierderi grele ale Brigăzii 37 ucrainene proaspăt antrenate și aprovizionate de Occident, responsabilă de forța inițială de la unul dintre punctele de pornire ale contraofensivei, la sud de Velyka Novosilka în regiunea de sud-est Donețk scrieThe Washington Post care a publicat declarațiile unui soldat ucrainean supranumit Lumberjack care a supraviețuit bătăliei.

Oamenii Brigăzii 37 a Ucrainei au fost proaspăt antrenați și înarmați cu arme furnizate de Occident, însărcinați cu o pătrundere inițială prin teritoriul ocupat de ruși în primele zile ale unei contraofensive mult așteptate. Dar au plătit un preț mare.

În 20 de minute de la avansarea lor din 5 iunie la sud de Velyka Novosilka, în regiunea de sud-est Doneţk, bombele au explodat în jurul lor, au spus soldaţii. Un soldat de 30 de ani, cunoscut sub numele de Lumberjack, i-a văzut pe doi dintre bărbații din vehiculul său sângerând puternic; unul și-a pierdut un braț în timp ce striga după familia lui. Lumberjack s-a târât într-un crater, dar șrapnelul a trecut prin pământ și i-a străpuns umărul.

„Am fost lăsați acolo pe câmp, fără tancuri sau arme grele”, a spus Lumberjack, care a vorbit cu The Washington Post, cu condiția să fie identificat doar prin indicativul său de apel, deoarece nu era autorizat să discute despre bătălie. „Am fost bombardați din trei părți. Nu am putut face nimic.”

În unitate erau mai puțin de 50 de oameni, a spus el, iar 30 nu s-au întors - au fost uciși, răniți sau capturați de inamic. Cinci dintre vehiculele blindate ale unității au fost distruse în prima oră.

Misiunea de recunoaștere a Brigăzii 37 va ajuta în cele din urmă alte brigăzi ucrainene să elibereze patru sate din Donețk, unul dintre punctele cheie de pornire ale contraofensivei, asigurând un triumf timpuriu pentru Kiev în timpul celei mai anticipate operațiuni a războiului.

Supraviețuitorii din 37, care au inclus câțiva luptători voluntari americani și soldați antrenați în Europa, au descris calvarul lor drept vârful suliței în contraofensiva Ucrainei.

Relatările lor au oferit una dintre primele imagini reale asupra luptei brutale de pe un nou front în această lună, departe de afirmațiile antiseptice ale oficialilor privind avansurile și retragerile de ambele părți ale conflictului. Iar pierderile grele ale batalionului prefigurează costul teribil pe care liderii Ucrainei sunt pregătiți să-l plătească – și cred că trebuie să-l plătească – pentru alungarea invadatorilor ruși și a-și revendica teritoriul pierdut.

În altă parte, marți, unitățile ucrainene au apăsat lupta în alte zone cheie de-a lungul frontului: în regiunea Donețk — la est de Lyman, la periferia lui Bakhmut și în Marinka — și în regiunea Zaporojie , la sud de Orikhiv.

„Inamicul face totul pentru a menține pozițiile capturate”, a scris adjunctul ministrului ucrainean al apărării, Hanna Maliar, într-o postare pe Telegram, adăugând că rușii au ripostat cu „aviație de asalt și armată” și „foc intens de artilerie”.

Rusia a răspuns contraofensivei de la Kiev cu cel mai recent baraj mortal de rachete peste noapte, ucigând 11 persoane și rănind cel puțin 36 în orașul natal al președintelui Volodymyr Zelensky, Kryvyi Rih.

Rachetele de croazieră au lovit o clădire rezidențială și un depozit din orașul muncitoresc din centrul Ucrainei.

Zelensky a postat un videoclip pe canalul său Telegram, care arată flăcări care sar din ruinele unei clădiri și rămășițele mocnind ale mașinilor. „Mai multe rachete teroriste”, a scris Zelensky. „Ucigașii ruși își continuă războiul împotriva clădirilor rezidențiale, a orașelor obișnuite și a oamenilor.”

La doar câteva ore după lovitură, președintele rus Vladimir Putin a negat că țara sa a lovit ținte civile. Într-un discurs extrem de cinic adresată bloggerilor și jurnaliștilor militari pro-război, el a acuzat Ucraina că este agresorul într-un război pe care, de fapt, l-a inițiat în urmă cu mai bine de un an. „Au început acest război”, a spus el, „și noi încercăm să-l oprim”.

„Inamicul nu a avut succes în niciuna dintre zone”, a spus Putin, adăugând: „În acest timp, Ucraina a pierdut peste 160 de tancuri și peste 360 ​​de vehicule blindate. Pierderile noastre sunt de 10 ori mai mici.” Afirmațiile sale nu au putut fi confirmate.

Marți, administrația Biden a declarat că va trimite Ucrainei încă 325 de milioane de dolari în provizii militare din stocurile americane. Pachetul include 25 de vehicule blindate, posibil pentru a le înlocui pe cele distruse pe măsură ce luptele se intensifică, plus lansatoare de rachete Javelin și alte arme pentru țintirea tancurilor rusești, mai multe muniții de artilerie și apărare aeriană și milioane de cartușe și grenade cu arme de calibru mic.

Într-o întâlnire cu președintele Biden la Casa Albă marți, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a mulțumit Statelor Unite pentru noul pachet de ajutor și a spus că contraofensiva ucraineană „face progrese”.

„Cu cât ucrainenii sunt capabili să elibereze mai multe pământuri, cu atât vor avea mâna mai puternică la masa negocierilor”, a spus el.

Între timp, forțele ucrainene au continuat să avanseze pe o linie critică a frontului de sud-est aici, în vastele terenuri agricole și câmpuri din regiunea Donețk.

Kiev susține că a eliberat patru sate - Neskuchne, Storozheve, Blahodatne și Makarivka - chiar la sud de Velyka Novosilka, pe o porțiune de drum de aproximativ 5 mile aproape de granița regiunii Zaporojie și la aproximativ 80 de mile nord de orașul Mariupol ocupat.

Serhii Kozachynskyi, un purtător de cuvânt al Brigăzii 35 Separate Marine, a declarat că unitatea sa a ajutat la curățarea a două dintre sate fără  să aibă armele și echipamentele nou furnizate de aliații occidentali ai Ucrainei care întăresc alte brigăzi de-a lungul liniei frontului. În timp ce unii dintre colegii săi soldați s-au antrenat în țări precum Marea Britanie, Norvegia și Spania, întreaga sa brigadă nu fusese trimisă în străinătate, așa cum era cazul unor unități de atac specializate.

Brigada sa a curățat satul Storozheve duminică dimineața și Makarivka luni, a spus Kozachynskyi. 80% până la 90% din casele din ambele sate au fost distruse. Cel puțin 17 persoane au fost evacuate din cele patru sate eliberate, a declarat un ofițer de presă al poliției din Donețk.

„Soldații sunt foarte motivați să mute inamicul din teritoriul nostru, să termine războiul cât de repede pot”, a spus Kozachynskyi. „Chiar dacă nu au toate echipamentele, ei pot îndeplini sarcinile necesare.”

Uneori, nici măcar echipamentul furnizat de Occident nu a fost suficient pentru a proteja trupele ucrainene depășite de intensitatea bombardamentelor rusești.

În prima oră și jumătate din asaltul lui 37 în apropiere de Velyka Novosilka, rușii au bombardat fără oprire unitatea cu obuze care au pătruns în vehiculele lor blindate AMX-10 RC, potrivit lui Grey, un alt soldat din batalion care a vorbit cu condiția să fie identificat doar prin indicativul său de apel. Vehiculele blindate, numite uneori „tancuri ușoare”, nu erau suficient de grele pentru a-i proteja pe soldați, a spus Gray, și trebuiau poziționate în spatele lor și nu în față.

În timp ce bombele se îndreptau spre ei, Lumberjack s-a târât din vehiculul său pe mai bine de 300 de metri, a spus el, căutând cu disperare linia copacilor.

„Toată lumea se aștepta să avem un fel de sprijin, dar, din păcate, din anumite motive, nu a existat”, a spus Lumberjack. Comandantul său avea puțină experiență, a spus el, și contase pe asistența unităților de artilerie. „Dar s-a încurcat când a văzut că nu era niciunul”.

În cele din urmă, după două ore de bombardamente, rușii păreau să rămână fără muniție sau au fost epuizați de luptă. Forțele ucrainene au profitat de moment, a povestit Lumberjack, luând pozițiile inamicilor lor și recuperând un teren.

Misiunea, oricât de brutală a fost, a distras atenția forțelor ruse, permițând Ucrainei să atace pe alte flancuri. După impulsul inițial al 37-lea, alte brigăzi au ajutat la eliberarea celor patru sate.

„Da, am făcut un sacrificiu”, a spus el. „Dar am primit un rezultat în schimb.”

Spre deosebire de majoritatea bărbaților din unitatea sa, rănile lui Lumberjack au fost relativ minore. Dar șrapnelul era încă înfipt în umăr, ceea ce îi făcea dificil să tragă cu o armă, așa că a plănuit să se îndrepte la Kiev pentru tratament.

Dar mai întâi, pentru o scurtă clipă, marți după-amiază, Lumberjack și Gray s-au oprit la un pârâu dintr-un oraș chiar la nord de cei pe care i-au ajutat să-i elibereze. Soldații au sărit în apă și au înotat sub soarele de vară. Cu greu păreau să observe sunetele munițiilor cu dispersie și ale artileriei din apropiere.

Gray plănuia să se întoarcă la luptă în acea noapte, pentru a înlocui soldații obosiți în contraatac.

Scopul lor era clar: reluarea întregului teritoriu al Ucrainei de la Rusia. Următoarea lor țintă mare? Mariupol, au spus ei.

„Trebuie să continuăm să avansăm”, a spus Gray. „Ne este frică de moarte, dar înțelegem că nu avem altă alegere. Trebuie să mergem și să împingem inamicul departe de aici.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră