Putin spune că pierderile Ucrainei sunt "catastrofale", de zece ori mai mari decât cele ale Rusiei

13 Iun 2023
Putin spune că pierderile Ucrainei sunt "catastrofale", de zece ori mai mari decât cele ale Rusiei

Potrivit lui Vladimir Putin, armata ucraineană suferă pierderi aproape „catastrofale”, scrie Le Monde

Vladimir Putin a declarat marți că armata ucraineană a suferit pierderi aproape „catastrofale” de când și-a lansat contraofensiva asupra mai multor sectoare ale frontului din Ucraina. „Pierderile se apropie de un nivel care poate fi descris drept catastrofal” , a spus el în timpul unei întâlniri televizate cu corespondenții de război ruși, afirmând că pierderile rusești „sunt de zece ori mai puține” .

Potrivit lui Putin, Ucraina a lansat această  „contraofensivă de amploare, cu utilizarea de rezerve pregătite în acest scop” pe 4 iunie, pe  „mai multe”  sectoare ale frontului. El a citat două sectoare în sudul Ucrainei și unul în est, fără să menționeze cel al Bakhmut unde forțele ucrainene au raportat ofensive care le-au permis să avanseze câteva sute de metri.

„Inamicul nu a reușit în niciunul dintre aceste teritorii. El a suferit pierderi grele”, a continuat Vladimir Putin, susținând că jumătate dintre aceste pierderi ucrainene au fost  „ireversibile” . El a asigurat că Kievul a pierdut  „aproximativ 25 sau poate 30% din tot echipamentul”  care a fost furnizat de Occident, dând cifra de 160 de tancuri și peste 360 ​​de vehicule blindate. Pe partea rusă, el a recunoscut pierderea a 54 de tancuri, „dintre care unele trebuie restaurate și reparate” .

Președintele rus a recunoscut însă că Rusia ar fi putut fi „mai bine pregătită” pentru atacurile cu drone și artilerie pe teritoriul său, atacuri care s-au înmulțit în ultimele săptămâni. „Desigur, este necesar să se întărească granița (…) A fost posibil să fim mai bine pregătiți pentru asta ”, a spus dl Putin. Regiunea rusă Belgorod, la granița cu Ucraina, a fost vizată în ultimele săptămâni de mai multe lovituri de artilerie și drone, precum și de o incursiune a unor bărbați înarmați.

Președintele rus a mai spus că Ucraina a lovit în mod deliberat  barajul Kakhovka cu rachete HIMARS, furnizate de Statele Unite, dezastru despre care a spus că a împiedicat operațiunea ucraineană, scrie Ria Novosti

"Ei bine, cine este de vină - este clar, partea ucraineană s-a străduit pentru asta. Știi, nu voi spune lucruri despre care nu sunt sigur acum sută la sută, pentru că în general nu am înregistrat prea mult explozii înainte să se întâmple distrugerea, oricum, asta mi-au raportat. Dar au lovit intenționat cu HIMARS în mod repetat la hidrocentrala Kakhovskaya, asta e. Poate că aveau un fel de marcaj acolo, nu știu acum, poate au adăugat din nou ceva acolo nesemnificativ și a început distrugerea.

El a explicat că Rusia nu este interesată de distrugerea hidrocentralei, deoarece aceasta a inundat teritoriile aflate sub controlul său. În același timp, președintele a subliniat beneficiile pentru Forțele Armate ale Ucrainei în urma inundațiilor din zona dezastrului."

"Voi spune un lucru ciudat, dar totuși. Din păcate, asta le-a perturbat contraofensiva în această direcție. Din păcate, de ce? Pentru că ar fi fost mai bine pentru noi dacă ar fi atacat acolo"  a spus Putin

Obiectivele a ceea ce Kremlinul numește „operația sa militară specială" s-ar putea schimba în funcție de situație, dar „caracterul lor fundamental nu se va schimba”, a spus Vladimir Putin.

Alte stiri din Externe

Ultima oră