Washington Post: "Netanyahu și Hamas depind unul de celălalt. Ambii se îndreaptă spre ieșire"

27 Noi 2023
Washington Post: "Netanyahu și Hamas depind unul de celălalt. Ambii se îndreaptă spre ieșire"

În 2009, când Benjamin Netanyahu a revenit la putere pentru a doua candidatură ca prim-ministru al Israelului, o slujbă pe care a ocupat-o aproape în mod continuu de atunci, s-a confruntat cu o schimbare majoră în regiune: Hamas, un grup militant islamist, fusese ales la putere în Fâșia Gaza cu trei ani mai devreme, scrie o analiză Washington Post

De la început, Hamas a promis că va distruge Israelul și, în campania sa din 2009, Netanyahu a promis că va distruge Hamas. Ceea ce s-a întâmplat în schimb a fost un deceniu și jumătate de coexistență dificilă, timp în care guvernele în serie ale lui Netanyahu și liderii Hamas s-au folosit unii de alții pentru propriile lor scopuri.

Simbioza ciudată a rezistat - prin ani de escalade și acomodare, speranțe de calm și perioade de haos - până acum, când atât Hamas, cât și Netanyahu se confruntă cu o posibilă încetare a deținerii puterii.

Liderii Hamas, după ce au condus atacul care a ucis cel puțin 1.200 de israelieni pe 7 octombrie, sunt bombardați și vânați de o armată israeliană care a promis că grupul nu va mai conduce niciodată în Gaza. În mijlocul atacurilor devastatoare care au ucis peste 11.000 de oameni în Gaza, potrivit oficialilor palestinieni, chiar și unii din Gaza au făcut pasul rar de a critica public Hamas pentru atacul din octombrie și a lăsat civilii expuși atacurilor militare.

Netanyahu, care a acceptat luna trecută să împartă puterile de război de urgență cu principalul său rival politic, se confruntă cu o furie publică fără precedent pentru eșecul său de a preveni atacul din octombrie și un răspuns dezordonat al guvernului în urma acestuia. Sondajele arată că 75% dintre israelieni cer ca el să demisioneze acum sau să fie înlocuit când luptele se opresc.

„Este o alianță ciudată care și-a urmat cursul”, a spus istoricul israelian Adam Raz, care a făcut un studiu al relației dintre premier și grupul militant. „Hamas nu va fi guvernul Gaza. Și cred că putem presupune că Netanyahu se apropie de sfârșitul carierei sale politice.”

Circumstanțele se schimbă rapid și soarta niciunuia nu este sigură. O pauză de patru zile în lupte a început de vineri. Netanyahu a promis că va continua lupta după pauză cu scopul de a „eradica Hamas”.

Raz și alți observatori au precizat că Netanyahu nu a anticipat atacul Hamas și capturarea a aproximativ 240 de israelieni pe 7 octombrie, cea mai mortală zi pentru evrei de la Holocaust.

Dar ei spun că, de îndată ce și-a recâștigat puterea, Netanyahu – care, în calitate de candidat, a promis să „elimine stăpânirea Hamas în Gaza” – a urmat în mare parte o strategie care nu a perturbat status quo-ul unei populații palestiniene divizate, lăsând Hamas să conducă în Gaza și rivala Autoritate Palestiniană în Cisiordania.

Această schismă a servit scopurilor lui Netanyahu și ale oponenților unei soluții negociate cu două state la conflict, prin împiedicarea capacității palestinienilor de a se opune ocupației Israelului, au spus analiștii.

„Fără o conducere unificată, Bibi a putut să spună că nu poate merge mai departe cu negocierile de pace”, a spus Dahlia Scheindlin, un analist politic, referindu-se la Netanyahu prin porecla lui "Bibi". „I-a permis să spună: „Israelul nu are cu cine să vorbească”.

Situația i-a permis lui Netanyahu să oprească în mare măsură „chestiunea palestiniană”, o problemă care a modelat mandatul liderilor israelieni în ultimele patru decenii. În schimb, Netanyahu s-a concentrat pe Iran și alte amenințări și pe dezvoltarea Israelului într-o putere economică, potrivit biografului Netanyahu, Anshel Pfeffer.

„Netanyahu a simțit întotdeauna că conflictul palestinian a fost o distragere a atenției, folosit ca o problemă de depanare în Israel”, a spus Pfeffer. „A numit-o „o ascuzătoare de iepure”.

An de an, cabinetele succesive Netanyahu au aprobat mișcări care au avut ca efect reducerea presiunii asupra Hamas: Israelul a fost de acord cu eliberarea periodică a prizonierilor, transferul de bani din Qatar pentru a plăti salariile publice în Gaza, îmbunătățirea infrastructurii și, spun criticii, finanțarea operațiunilor militare Hamas.

Premierul a sperat să împiedice orice reconciliere între Hamas și Autoritatea Palestiniană, chiar și atunci când cele două părți s-au apropiat de apropiere în 2018.

„În ultimii 10 ani, Netanyahu a lucrat pentru a bloca orice încercare de demolare a Hamas în Gaza”, a spus Raz.

Biroul lui Netanyahu a refuzat mereu să ofere un răspuns oficial. Dar un înalt oficial guvernamental care a vorbit sub condiția anonimatului a negat că premierul a urmat vreodată o politică de menținere a Hamas la putere.

„Este cel mai citat prim-ministru din istorie și nu cred că veți găsi o declarație a lui care să facă lobby pentru întărirea Hamas”, a spus oficialul. „A fost invers. A lovit Hamas mai tare decât orice prim-ministru din istorie. El a condus trei operațiuni militare la scară largă împotriva Hamas în 2012, 2014 și 2021”.

„Nu a distrus Hamas dar a ordonat cabinetul său de război [Forțele de Apărare Israelului] să o facă după atrocitățile din 7 octombrie”, a spus oficialul. „Asta este ceea ce face IDF chiar acum.”

În acei ani, a apărut o destindere volatilă. Hamas a continuat să lanseze rachete în Israel dar majoritatea au fost interceptate de sisteme de apărare aeriană sofisticate. Războaiele au izbucnit, dar fiecare s-a încheiat cu încetarea focului negociată. Hamas a rămas la putere și au crescut speranțele că grupul va evolua într-un organism de guvernare mai de încredere, concentrat pe construirea Gazei în loc de un război total.

Netanyahu nu a fost singurul care a văzut beneficii în această situație. Moderații israelieni au început să-și imagineze un viitor alături de o Gaza stabilizatoare, cu un nivel de trai mai bun. Companiile au salutat îmbunătățirea relațiilor Israelului cu vecinii arabi dispuși să creeze legături mai strânse cu statul evreu.

Exporturile din Gaza au crescut. Și în ultimii ani, atât Netanyahu, cât și un guvern de 18 luni condus de partide de opoziție mai puțin conservatoare au acordat cetățenilor din Gaza un număr tot mai mare de permise de muncă în Israel. Numărul a depășit 18.000 până pe 7 octombrie.

Acum, strategia care a lăsat Hamas înrădăcinat în Gaza este votată de israelieni traumatizați. Furia din spectrul politic a facut ca sprijinul lui Netanyahu să scadă la minimele istorice. Doar 25% dintre alegători le spun acum că este cel mai potrivit politician pentru a fi prim-ministru, conform lui Scheindlin.

„Dreapta și-ar dori să fi șters Hamas și centrul și stânga și-ar dori să nu fi renunțat la negocieri”, a spus ea.

În Gaza, unde nu au mai avut loc alegeri din 2006, măsurarea sprijinului pentru Hamas este mai dificilă. Înainte de război, teama de răzbunarea Hamas a menținut criticile la adresa regimului în mare măsură în șoaptă. Acum, perturbările masive ale bombardamentelor și deplasările fac sondajele aproape imposibile. Unele sondaje recente arată sprijinul continuu pentru Hamas, pe măsură ce furia față de Israel crește în timpul atacului militar în curs.

Dar mai mulți locuitori din Gaza sunt dispuși să critice Hamas pe rețelele de socializare și în interviurile cu The Washington Post.

„Nu mă tem să spun: nu vrem Hamas, și nu doar din cauza războiului, ci de ani de zile”, a spus Ahmad, 44 de ani, un farmacist din Deir al-Balah, în centrul Gazei.  „Lipsa unei guvernări competente ne-a lăsat în sărăcie și mizerie, exacerbate de acest război devastator. Acțiunile Israelului nu cruță pe nimeni, indiferent dacă este sau nu afiliat la Hamas”.

Motaz, în vârstă de 39 de ani, a spus că atacul Hamas asupra Israelului l-a lăsat „îngrozit” și i-a lăsat familia expusă la atacurile israeliene care i-au distrus magazinul alimentar din Khan Younis luna trecută.

El nu crede că Hamas poate supraviețui. Dar el nu vede ce diferență ar aduce orice schimbare de conducere în Gaza pentru cetățenii săi devastați.

„Chiar dacă Hamas rămâne la putere, ce ne va rămâne aici?” întrebă Motaz. „Nu există case în care să locuiești și nicio muncă care să ne susțină. Mi-am pierdut singura sursă de trai.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră