Wall Street Journal susține că sabotajul Nord Stream a fost validat de presedintele Zelensky, ceea ce Kievul neagă. Potrivit ziarului american, președintele ucrainean Zelensky a aprobat sabotajul, înainte de a-l anula. Dar ordinul lui ar fi fost ignorat, scrie FranceInfo
Ucraina a planificat sabotarea gazoductelor Nord Stream 1 și 2 în septembrie 2022 în Marea Baltică, sustin justiția germană și dezvăluirile mai multor mass-media internaționale importante. Cel mai recent, Wall Street Journal, afirmă, joi, 15 august, că actul a fost chiar validat la cel mai înalt nivel la Kiev de însuși președintele Volodymyr Zelensky.
Potrivit ziarului american, care se bazează în special pe surse militare ucrainene, atacul exploziv a fost efectuat sub supravegherea comandantului-șef al armatei ucrainene de la acea vreme, Valery Zalujny. Și asta în ciuda unei schimbări de ordin pe parcurs de la Volodymyr Zelensky, care solicitase oprirea proiectului.
O operațiune de 300.000 de dolari
Ideea de sabotaj a apărut în mai 2022, la trei luni după invazia rusă a Ucrainei, în timpul unei întâlniri a ofițerilor, ofițerilor superiori și liderilor de afaceri ucraineni. Potrivit WSJ, un total de șase persoane au fost implicate direct în această operațiune la un cost de aproximativ 300.000 USD, toate finanțate din bani privați. „Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a aprobat inițial planul, conform unui ofițer care a participat la el” , scrie cotidianul. Dar apoi, când CIA a aflat despre asta și a cerut să o oprească, el a ordonat oprirea lui.”
Valery Zalujny, pe atunci comandantul șef al armatei ucrainene, a ignorat acest ordin și a modificat planul inițial cu echipa sa. Persoana, care a fost numită ambasador al Ucrainei la Londra în februarie, a declarat într-un schimb scris trimis WSJ că nu avea cunoștință de o astfel de operațiune și că a numit-o „provocare” orice afirmație contrară.
După sabotarea gazoductului rusesc, Volodymyr Zelensky a cerut explicații lui Valery Zalujny, potrivit WSJ , care citează trei persoane la curent cu acest schimb. Oficialul militar i-a spus că este prea târziu, spunând că nu mai este posibilă comunicarea cu echipa de sabotaj deoarece orice contact ar fi putut pune în pericol operațiunea. „Este ca la o torpilă, odată ce ai lansat-o asupra inamicului, nu o poți recupera, continuă până când se explodează”, descrie un ofițer superior, informat de această conversație, citat de WSJ .
Kievul neagă implicarea în sabotajul Nord Stream
Președinția ucraineană a denunțat, joi, acuzarea sa de către presa americană. "Implicarea Ucrainei în exploziile Nord Stream este o prostie absolută. Aceste acțiuni nu au avut niciun interes practic pentru Kiev", a declarat pentru AFP consilierul prezidențial Mykhaïlo Podoliak.
Într-o declarație adresată agenției Reuters, același Mykhaïlo Podoliak a subliniat responsabilitatea Rusiei. "Un astfel de act nu poate fi realizat decât cu resurse tehnice și financiare extinse. Și cine avea toate acestea la momentul exploziei? Doar Rusia."
Informația vine în timp ce ancheta judiciară a Germaniei asupra sabotajului pare să se îndrepte către Ucraina. Procuratura poloneză a confirmat miercuri că a primit un mandat de arestare emis de Berlin împotriva unui ucrainean. Bărbatul, un scafandru profesionist pe nume Volodymyr Z., era stabilit în Polonia la acea vreme. Dar, între timp, acesta din urmă a părăsit țara pentru a se întoarce în Ucraina.