Wall Street Journal: SUA au modificat lansatoarele de rachete Himars pentru a împiedica Ucraina să atingă Rusia

05 Dec 2022
Wall Street Journal: SUA au modificat lansatoarele de rachete Himars pentru a împiedica Ucraina să atingă Rusia

Experții dezbat dacă rachetele cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina l-ar descuraja pe Putin sau l-ar extinde războiul, scrie Wall Street Journal.

SUA au modificat în secret lansatoarele de rachete Himars avansate pe care le-au oferit Ucrainei, astfel încât acestea să nu poată fi folosite pentru a trage rachete cu rază lungă de acțiune în Rusia, au spus oficialii americani, o precauție pe care administrația Biden o consideră necesară pentru a reduce riscul unui război mai larg cu Moscova.

Începând cu luna iunie, SUA au furnizat forțelor ucrainene 20 de lansatoare cu sistem de artilerie de înaltă mobilitate, sau Himar, și un inventar mare de rachete ghidate de satelit, cu o rază de acțiune de aproape 50 de mile. Acele rachete, cunoscute sub numele de Sistemul de rachete cu lansare multiplă ghidată, sau GMLRS, au fost folosite pentru a lovi depozitele de muniție, proviziile de logistică și centrele de comandă rusești de pe teritoriul ucrainean.

Dar lansatoarele Himars au o caracteristică unică menită să le împiedice să devină sisteme de luptă și mai puternice. Oficialii americani spun că Pentagonul a modificat lansatoarele astfel încât acestea să nu poată trage rachete cu rază lungă de acțiune, inclusiv rachetele Sistemului de rachete tactice ale armatei americane sau ATACMS, care au o rază de acțiune de aproape 200 de mile.

Modificările nedezvăluite anterior arată cât de mult a depus administrația Biden pentru a echilibra sprijinul pentru forțele Ucrainei cu riscul escaladării cu Moscova. Ele reflectă, de asemenea, temerile oficialilor administrației că partenerul lor ucrainean ar putea înceta să-și țină promisiunea de a nu lovi teritoriul Rusiei cu arme furnizate de SUA.

Luni, exploziile au zguduit două baze aeriene rusești, în timp ce oficialii ucraineni au sugerat capacitatea de a lovi mai adânc pe teritoriul Rusiei. Nu există nicio dovadă că armele furnizate de SUA au fost folosite în aceste lovituri.

SUA s-au abținut să furnizeze Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune. Dar modificările asigură că Ucraina nu ar putea folosi lansatoarele Himars pe care SUA le-au furnizat pentru a trage rachete ATACMS dacă Kievul ar fi achiziționat din alte surse, cum ar fi națiuni străine care au achiziționat armele din SUA. Nici Ucraina nu ar putea folosi acele lansatoare pentru a trage alte tipuri de rachete cu rază mai lungă de acțiune dacă Kievul a reușit cumva să le producă sau să le achiziționeze, spun oficialii.

Pentagonul a refuzat să comenteze modificările, despre care oficialii americani au spus că implică hardware-ul și software-ul lor.

„Datorită considerentelor de securitate operațională, nu comentăm public despre configurația sistemelor furnizate aliaților și partenerilor”, a spus Brigada Forțelor Aeriene. Gen. Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului. „Statele Unite rămân angajate să ofere Ucrainei capacitățile de care are nevoie pentru a contracara agresiunea rusă”.

Casa Albă, despre care oficialii administrației au spus că a fost implicată în decizii cheie privind armele privind Ucraina, a refuzat să comenteze.

Armata ucraineană a refuzat să comenteze.

Administrația Biden a spus în repetate rânduri că deciziile privind o posibilă rezoluție diplomatică cu Rusia sunt la latitudinea Kievului și că scopul Washingtonului este să pună Ucraina în cea mai puternică poziție posibilă în cazul în care discuțiile de pace ar avea loc vreodată. Dar sprijinul militar al SUA și aliații săi au oferit că Kievul a modelat ceea ce Ucraina este capabilă să realizeze pe câmpul de luptă.

De când Rusia și-a adunat forțele pentru a invada Ucraina în februarie, SUA și-au extins treptat tipurile de arme pe care au fost dispuse să le furnizeze Kievului dincolo de rachetele antitanc Javelin lansate cu umăr pe care Ucraina le-a primit pentru prima dată în timpul administrației Trump.

După luni de discuții interne despre cum să furnizeze rachete antiaeriene Stinger care nu conțineau echipamente clasificate, primele Stinger din stocurile americane au sosit în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, la scurt timp după ce invazia rusă a început. Stingeri fabricați în SUA din națiunile baltice au început să sosească în Ucraina la începutul acelei luni.

Până în aprilie, obuzierele M777 erau expediate în Ucraina. În mai, secretarul Apărării Lloyd Austin a declarat că Danemarca va furniza rachete antinavă Harpoon fabricate în SUA și un lansator de la țărm pentru a le trage.

Mai târziu în aceeași lună, oficialii americani au spus că vor furniza Himar cu roți. Aceste lansatoare, au spus oficialii, vor fi folosite pentru a trage cu GMLRS, care au o rază de acțiune de aproximativ dublă față de obuziere.

Pentru a se proteja împotriva riscului de escaladare, SUA și-au asigurat un angajament din partea președintelui
Volodymyr Zelensky că lansatoarele nu vor fi folosite pentru a lovi ținte pe teritoriul Rusiei.

Ucraina a onorat acest angajament, despre care oficialii ucraineni spun că arată că Kievului i se poate avea încredere cu arme cu rază mai lungă de acțiune.

Pentagonul a declarat în august că a furnizat rachete antiradiații de mare viteză sau rachete HARM, pe care Ucraina le trage de la lansatoarele sale din epoca sovietică pentru a ataca radarele rusești.

Dar Casa Albă s-a mișcat cu prudență, cântărind beneficiul militar pentru Kiev față de riscul escaladării cu Moscova, într-un echilibru care a lăsat Ucraina fără rachete americane cu rază lungă de acțiune care pot lovi cartierul general naval al Rusiei, unitățile forțelor aeriene și logistica în Crimeea sau bunuri militare de pe teritoriul Rusiei.

SUA au refuzat să ofere drone Grey Eagle MQ-1C pe fondul îngrijorărilor Pentagonului că ar putea fi folosite pentru a lovi ținte în Rusia.

Speranțele Ucrainei de a achiziționa avioane occidentale în termen scurt au fost, de asemenea, respinse de administrația Biden, deși SUA nu a exclus să le furnizeze la câțiva ani după soluționarea conflictului din Ucraina.

Un sistem major despre care rușii au avertizat Washingtonul să nu-l furnizeze – atât în ​​privat, cât și în public – sunt rachetele cu rază lungă de acțiune, suprafață-suprafață, cum ar fi rachetele ATACMS, care pot fi trase din lansatoarele Himar și ar putea lovi pe teritoriul Rusiei. .

„Dacă Washingtonul decide să furnizeze rachete cu rază mai mare de acțiune Kievului, atunci va depăși linia roșie și va deveni o parte directă a conflictului”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, în septembrie.

Președintele Biden a declarat în mai că SUA nu vor furniza Ucrainei „sisteme de rachete care lovesc Rusia”.

Cererea Rusiei de a nu furniza ATACMS Kievului vine pe măsură ce dezbaterea a crescut între actualii și foștii oficiali americani și europeni cu privire la faptul dacă administrația Biden a fost prea precaută în a oferi sprijin militar Ucrainei.

Această dispută s-a intensificat pe măsură ce Rusia a bombardat infrastructura Ucrainei pentru a priva milioane de civili de electricitate, căldură și apă, trăgând cu rachete de pe teritoriul Rusiei și lansând drone de fabricație iraniană de la bazele din Crimeea ocupată de ruși.

SUA și aliații săi au căutat să ajute Ucraina prin consolidarea mozaicului său de apărare antiaeriană. Dar eforturile aliate s-au mișcat încet. În timp ce oficialii ucraineni susțin că aproximativ 80% dintre rachetele de atac sunt doborâte, cele care au trecut au dezactivat aproximativ 50% din rețeaua electrică a Ucrainei, deși lucrătorii ucraineni încearcă să o restaureze.

Pe o parte a dezbaterii se află experți precum Charles Kupchan, cel mai înalt oficial al Consiliului de Securitate Națională pentru Europa în timpul administrației Obama, care susține că SUA ar trebui să continue să limiteze raza de acțiune și sofisticarea armelor furnizate Ucrainei, pentru a limita riscul. a unui conflict mai larg cu Rusia.

„Statele Unite ar trebui să evite să încurajeze sau să faciliteze un efort ucrainean de a expulza complet forțele ruse de pe întreg teritoriul său, inclusiv din Crimeea, un scop de război care ar risca prea mare să-l determine pe [președintele rus Vladimir] Putin să întreprindă acțiuni și mai nesăbuite, inclusiv posibila utilizare a armelor nucleare”, a spus domnul Kupchan.

Cealaltă parte include câțiva foști oficiali ai alianței. Refugând Ucrainei rachetele cu rază lungă de acțiune și lansatoarele care le pot trage, spun ei, Occidentul a dat, de fapt, Rusiei o mână liberă pentru a lansa rachete de croazieră și balistice în Ucraina din Crimeea și propriul său teritoriu și pentru a organiza atacuri cu drone, fără de teamă că Kievul ar putea riposta.

„Din 10 octombrie, Putin și-a schimbat strategia”, a declarat Anders Fogh Rasmussen, fostul prim-ministru danez care a ocupat funcția de secretar general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord din 2009 până în 2014, pentru The Wall Street Journal. „El a accelerat războiul țintind infrastructura civilă, inclusiv rețeaua energetică. Potenţial ne confruntăm acum cu o catastrofă umanitară în Ucraina şi nu ne-am adaptat.”

„Dacă vrei să-l oprești pe Putin, atunci trebuie să-l descurajezi prin livrarea, de exemplu, de rachete cu rază lungă de acțiune”, a adăugat el.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră