Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat, sâmbătă, o lege care permite autorităţilor ruse să închidă organizaţiile non-guvernamentale internaţionale pe motive de securitate naţională. Criticii Kremlinului acuză că noua lege face parte dintr-o campanie de represiune draconică în curs de desfăşurare menită să reducă la tăcere societatea civilă şi disidenţa rusă. Potrivit BBC, legea le permite procurorilor să declare o organizaţie indezirabilă pentru stat dacă reprezintă o posibilă ameninţare pentru securitatea naţională a Rusiei. Mai mult, persoane care lucrează pentru ONG-urile respective s-ar putea confrunta cu pedepse de până la şase ani de închisoare.
Noua lege a generat un val de critici la adresa lui Vladimir Putin. Organizaţii pentru drepturile omului şi SUA se aratăa extrem de îingrijorate, scrie Deutsche Welle.
Departamentul de Stat de la Washington a reacţionat clar şi răspicat faţă de noua lege intrată în vigoare la Moscova, apreciind că aceasta reprezintă „un exemplu în plus pentru îngrădirea vocilor independete de către Guvernul rus“. Statele Unite, a adaugat Marie Harf, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, sunt „profund îngrijorate“ de consecinţele legii în cauza asupra mediilor independete, societăţii civile, reprezentanţilor minorităţilor şi ale opoziţiei politice din Rusia.
De la Washington s-au făcut auzite şi alte critici pe fundalul noii legi, anume că prin ea Guvernul rus încearcă să izoleze poporul rus de restul lumii.
În pofida criticilor masive, Vladimir Putin a semnat proiectul de lege.
Organizaţiile pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW) şi Amnesty International protestaseră din start faţă de noul atac al Kremlinului la adresa dreptului la opinie din Rusia. HRW a atras atentia că legea este îndreptată în realitate contra activiştilor şi organizaţiilor din Rusia, care pierd astfel sprijinul partenerilor internaţionali. Legea promovează „xenofobia şi naţionalismul“, iar comunitatea internaţională ar trebui s-o condamne cu fermitate, a mai subliniat HRW.
La randul sau, OSCE i-a solicitat preşedintelui Putin să respingă proiectul de lege. Prin semnătura sa, însă, legea va putea fi, de acum înainte, aplicată. (M.C)