Președintele rus a declarat că gruparea mercenară Wagner a fost finanțată în întregime de statul rus. Conform lui Vladimir Putin, statul a alocat 86 de miliarde de ruble (791 de milioane de lire sterline) pentru finanțarea trupelor Wagner, între mai 2022 și mai anul acesta.
Putin a adăugat că șeful grupării, Evgheni Prigojin, a câștigat aproape la fel de mult în aceeași perioadă din afacerea sa cu alimente și catering, relatează Sky News.
În trecut, Rusia a negat afilierea cu gruparea de mercenari și a insistat că nu există în mod oficial, deoarece contractorii militari privați nu au temei legal în Rusia.
Sky News relatează că grupul privat de mercenari Wagner a luptat în Ucraina în numele Rusiei, deşi este o entitate separată de Armata Rusă subordonată Ministerului Apărării. Prigojin a susţinut, în repetate rânduri, faptul că trupele sale nu au primit suficiente provizii și muniție din partea statului rus, şi, în consecinţă, au suferit pierderi semnificative.
Președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko, a detaliat, pentru prima dată, ce a discutat cu Putin și Prigojin în weekend, când a început rebeliunea trupelor Wagner. Potrivit relatărilor lui Lukașenko, acesta a vorbit pentru prima dată cu Putin sâmbătă, la 10 dimineața. În urma discuției, Lukașenko susține că și-a dat seama că situația din Rusia poate avea urmări foarte grave și afirmă că ar fi încercat să îl convingă pe Putin să nu reprime violent mișcarea mercenarilor Wagner.
În acest context, i-a sugerat să încerce să discute cu Evgheni Prigojin, iar Putin a răspuns “Ascultă, Sașa, este inutil. Nici măcar nu răspunde la telefon, nu vrea să vorbească cu nimeni”. În continuare, Putin l-a informat pe Lukașenko despre faptul că Prigojin și mercenarii săi se află la Rostov, după care i-a cerut președintelui bielorus să încerce să intre în legătură cu Prigojin.
“La 11:00, a trebuit să găsesc aceste telefoane. Am spus: Cum îl contactez? Dă-mi numărul de telefon. Putin mi-a spus că cel mai probabil, FSB îl are, iar până la mijlocul zilei, stabilisem trei canale prin care puteam vorbi cu trupele Wagner din Rostov”, a declarat președintele bielorus, care a subliniat că a încercat timp de câteva ore să-l convingă pe Prigojin să oprească avansul spre Moscova.
De asemenea, Aleksandr Lukașenko pretinde că l-a avertizat pe șeful Wagner, Evgheni Prigojin, că forțele sale “vor fi distruse precum gândacii” dacă își continuă marșul către capitala Rusiei. Totodată, spune că timp de 30 de minute, “eu cu Prigojin ne-am înjurat și ne-am adresat cuvinte foarte urâte”.
Lukașenko argumentează că a decis să facă publice aceste discuții după ce Putin a fost criticat pentru că nu a reprimat violent revolta Wagner și pentru că a decis să închidă dosarul penal deschis împotriva lui Prigojin.
Acesta a conchis că Belarus nu construiește în prezent tabere pe teritoriul său pentru forțele Wagner, în urma rebeliunii de sâmbătă: “Nu construim încă nicio tabără. Dar, dacă vor dori, îi vom găzdui. Deocamdată, taberele lor sunt la Luhansk. Wagner a primit câteva terenuri abandonate în interiorul Belarus, dacă au nevoie de ele.”