Viktor Orban: "cerealele ucrainene nu sunt ucrainene ci un produs comercial dintr-un teritoriu care probabil a fost deținut de Statele Unite"

16 Sep 2023
Viktor Orban: "cerealele ucrainene nu sunt ucrainene ci un produs comercial dintr-un teritoriu care probabil a fost deținut de Statele Unite"

Prim-ministrul maghiar a vorbit într-un interviu la radio Kossuth despre impactul războiului asupra inflației din Ungaria, despre faptul ca importurile de cereale din Ucraina sunt controlate de SUA și că deteriorarea situației economice ar putea împiedica guvernele europene să susțină Ucraina cu arme, scrie Infostart.hu.

"Inflația nu a fost aruncată pe umerii noștri de soartă, ci de politicienii europeni, în primul rând de război, iar până la sfârșit, situația economică nu va mai fi aceeași. Sancțiunile sunt sancțiuni ale UE și au agravat situația, deși UE este inițial un proiect de pace. Dar acum partidele pro-război sunt majoritare în uniune și nu au localizat războiul, ci au luat măsuri care acum fac să sufere întreaga Europă, cu excepția partidului de război. Ungaria a vrut să evite acest lucru de la început și a fost, de asemenea, împotriva războiului." a spus Orban

"Și actualul președinte american ar putea opri războiul (comisarul anterior l-ar fi oprit), dar nu vedem niciun semn în acest sens până acum, așa că trebuie să luptăm împotriva consecințelor economice ale războiului."

Preturile la benzină

Ucrainenii au crescut taxa de tranzit: petrolul, materie primă pentru benzină, ajunge în Ungaria din Rusia prin Ucraina. Taxa pe care Ungaria o plătește pentru utilizarea conductei - a plătit-o întotdeauna - a fost acum majorată de trei ori și jumătate de către Kiev, ceea ce reprezintă un excedent de 48 de miliarde forinti iar companiile încorporează costul suplimentar în prețurile lor, a subliniat primul ministru.

Nu vreau să înjur, pentru că nu convine unui prim-ministru, dar vreau să spun puternic, când văd ca ucrainenii au crescut taxa de tranzit, când văd ca nafta este de 3,5 ori mai scumpă venind din Rusia prin Ucraina "

De aceea sunt supărat, dar știu că ucrainenii nefericiți luptă pentru viața lor. (...) Dar premierul ungar nu ar trebui să fie controlat de emoțiile sale și să nu fie înțelegător cu ceilalți, ci să acorde în primul rând atenție cetățenilor săi, așa că voi face totul pentru a-i abate pe ucraineni de la această politică, de la continuarea ei, pentru ca aceasta ridica vertiginos pretul plătit pentru utilizarea conductei și astfel să pun economia maghiară și familiile maghiare într-o situație dificilă”, a spus el.

Politicienii și guvernele pot fi pro-război, dar potrivit premierului, majoritatea oamenilor din Europa nu sunt pro-război. Cu cât războiul le provoacă mai multe probleme economice și cu cât șansele de victorie sunt mai mici, pentru că există un impas și nu există o soluție militară, cu atât mai mult își pun întrebarea, potrivit lui Viktor Orbán, „de ce forțăm și finanțăm soluția militară?

"Deteriorarea situației economice va forța guvernele europene să nu mai susțină războiul. Ungaria a dat deja peste 180 de miliarde de forinți drept bani europeni - a subliniat el, în timp ce, potrivit lui, nu am ajuns cu un pas mai aproape de pace, ci mai degrabă suntem mai departe de aceasta. Dar, spune el, pasul decisiv, instrumentele sunt în mâinile americanilor și acolo va începe campania electorală."

Importul de cereale ucrainene a fost o înșelătorie UE

Viktor Orbán a enumerat obiectivele guvernului ungar pentru alegerile europene. Încă nu a putut spune dacă Partidul Popular European s-ar sprijini în spatele acestor inițiative, dar vede că tot mai multe țări sau partide critică Bruxelles-ul pentru că nu susține interesele europene.

De exemplu, cea mai interesantă problemă cu care trebuie să vă confruntați acum este importul de cereale din Ucraina. Potrivit evaluării sale, Bruxelles-ul a convins Ungaria să permită cerealelor care au fost transportate pe mare să intre pe uscat, pentru că dacă nu ies din Ucraina, va fi foamete la destinație, Africa.

„Am fost suspicios, dar ne-am dat acordul. Și, bineînțeles, am fost înșelați. Acum, în loc să ne cumpere cerealele noastrre, încep să cumpere cereale ucrainene ieftine, ceea ce nu le dă copiilor săraci africani un kilogram de pâine,” deci este o înșelătorie. De aceea ne-am luptat la Bruxelles până când grânele pot trece prin noi, țările din Europa Centrală, dar nu pot fi vândute aici, a declarat premierul. Potrivit acestuia, Bruxelles nu reprezintă interesele UE și ale statelor membre ci pe cele americane.

„Și în acest caz de cereale nu este vorba despre un interes maghiar, polonez, român sau slovac, ci mai degrabă unul american, pentru că ceea ce numim cereale ucrainene nu sunt ucrainene, ci un produs comercial din teritoriu care probabil a fost deținut de Statele Unite. Aceasta deschide o nouă dimensiune a acestui ucrainean dezbaterii despre război, cine va câștiga și cine va pierde în acest război - este sigur că America va câștiga și Europa va pierde", a explicat Viktor Orbán pentru Kossuth. radio.

Alte stiri din Externe

Ultima oră