Victorie pentru WikiLeaks. Obama i-a comutat pedeapsa informatoarei lui Assange

18 Ian 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Victorie pentru WikiLeaks. Obama i-a comutat pedeapsa informatoarei lui Assange

Președintele american, Barack Obama, a comutat pedeapsa lui Chelsea Manning, analista de informații care a furnizat site-ului de internet Wikileaks documente militare americane secrete, și aceasta va fi pusă în libertate la 17 mai, a anunțat Casa Albă.
Numele său inițial era Bradley Edward Manning, căci acum Chelsea este un simbol transgen.
Militarul discret care a devenit un simbol al luptei împotriva secretelor guvernelor , iar ulterior un simbol transgen, fosta informatoare a WikiLeaks Chelsea Manning, în vârstă de 29 de ani, are un parcurs impresionant, încoronat marţi de o comutare a pedepsei pe care i-a acordat-o preşedintele Barack Obama, comentează agenția France Presse.
Chelsea Elisabeth Manning a fost condamnată în august 2013 la 35 de ani de închisoare pentru că a transmis site-ului de internet Wikileaks peste 700.000 de documente confidențiale.
Ea își ispășește pedeapsa în închisoarea militară Fort Leavenworth din statul Texas.
În mai 2016  a făcut un apel împotriva condamnării, pe care a apreciat-o drept "evident injustă și fără precedent", cerând reducerea ei de la 35 la 10 ani.
Pentru detractorii săi, acțiunea întreprinsă de Chelsea a pus în pericol trupele americane aflate peste tot în lume, pentru a proteja interesele americane, și este considerată înaltă trădare. 
Această clemență a lui Obama la adresa lui Manning intervine cu numai câteva zile înaintea instalării la Casa Albă a noului președinte al SUA, Donald Trump.
Cu cinci zile înainte ca Obama să anunțe reducerea pedepsei lui Manning, WikiLeaks a postat un mesaj la Twitter, potrivit căruia Julian Assange ar accepta să fie extrădat în SUA dacă președintele american dă dovadă de clemență la adresa informatoarei.
Assange trăiește de aproape patru ani în incinta ambasadei Ecuadorului în Marea Britanie, după ce a solicitat azil în statul sud-american. Statele Unite doresc extrădarea australianului, pe care îl acuză de spionaj.
"Assange are încredere că va avea câștig de cauză în orice proces corect în Statele Unite. În mandatul lui Obama, departamentul Justiției s-a opus unei apărări în care se invocă interesul public și unei curți cu jurați corecți", se arată într-un mesaj postat de contul de Twitter al Wikileaks.
Unul dintre avocații lui Assange, Barry Pollack, a evitat să clarifice dacă australianul intenționează să se ducă în America.
"De multe luni cer departamentului de Justiție să clarifice statutul lui Assange. Sper ca asta să se întâmple curând. Departamentul nu ar trebui să încerce să îl pună sub acuzare pentru că a publicat informații și ar trebui să încheie imediat ancheta penală care îl vizează", a spus Pollack, potrivit The Guardian.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră