„Victorie meritată”, „guvern patriotic”, "populism"... Clasa politică reacționează la rezultatele alegerilor din Italia

26 Sep 2022
„Victorie meritată”, „guvern patriotic”, "populism"... Clasa politică reacționează la rezultatele alegerilor din Italia

Aceste rezultate au fost sperate de unii, de temut pentru alții. Deloc surprinzător, Fratteli d'Italia s-a clasat pe primul loc la alegerile generale italiene. Construită pe o uniune a dreptei, victoria liderului său, Giorgia Meloni, este salutată și susținută ca model de diferite partide populiste și de extremă dreaptă din Europa dar criticată de alți politicieni, scrie Le Figaro

În Ungaria, Orbán o felicită pe Meloni

Felicitări, victorie meritată”; premierul ungar, Viktor Orban a salutat victoria liderului Fraților Italiei Giorgia Meloni, într-o postare pe Facebook însoțită de o fotografie a celor doi politicieni împreună.

Balázs Orbán, directorul politic al premierului ungar Viktor Orbán a lăudat-o pe Girogia Meloni pe Twitter. „În aceste vremuri dificile, avem nevoie mai mult ca oricând de prieteni care împărtășesc o viziune și o abordare comune față de provocările Europei. Trăiască prietenia maghiară-italiană!”, a scris el

Felicitări și de la prim-ministrul polonez

Prim-ministrul polonez de dreapta Mateusz Morawiecki a felicitat-o ​​și el pe Giorgia Meloni fără să aștepte rezultatele oficiale.

Extrema dreaptă a Spaniei salută rezultatul lui Meloni dar pentru ministrul de externe spaniol e un "dezastru"

Meloni „a arătat calea către o Europă mândră și liberă a națiunilor suverane”, s-a bucurat duminică seara liderul partidului de extremă dreapta spaniol VOX, Santiago Abascal.

Populismele se termină întotdeauna în dezastru”, a avertizat ministrul spaniol al Afacerilor ExterneEste un moment de incertitudine și în momentele de incertitudine, populismele câștigă mereu în importanță și se termină mereu în același fel: în dezastru” pentru că „răspunsul lor este întotdeauna același: să ne închidem în noi înșine- și haideți să ne întoarcem în trecut”, a declarat José Manuel Albarès în timpul unui mic dejun de presă.

Prim ministrul francez Elisabeth Borne anunță că, împreuna cu Ursula von der Leyenva acorda atenție respectării avortului în Italia

Nu trebuie să sărim peste etape. Nu voi comenta alegerea democratică a poporului italian. Este la latitudinea Președintelui Republicii să numească Președintele sau Președintele Consiliului”, a reacționat Elisabeth Borne în această dimineață la RMC, adăugând că Franța va trebui să fie atentă „la anumite valori precum drepturile omului și avortul ”. 

Desigur că vom fi atenți, și (cu) președintele Comisiei Europene (Ursula von der Leyen), că aceste valori privind drepturile omului, respectul unul față de celălalt, în special respectul pentru dreptul la avort, sunt respectate de toți”, a spus ea.

Marine Le Pen și Eric Zemmour au salutat decizia poporului italian de a „relua controlul asupra destinului său" 

Poporul italian a decis să-și ia destinul în propriile mâini, alegând un guvern patriotic și suveranist ”, a spus Marine Le Pen, adăugând „ Felicitări Giorgia Meloni și Matteo Salvini pentru că au rezistat amenințărilor unei Uniunii Europene antidemocratice și arogante în obținerea acestei mari victorii! ".

„Din Suedia până în Italia, trăim, în ultimele săptămâni, a doua uniune a dreptei învingătoare in Europa al carui ciment este intr-adevar problema identității a explicat fostul candidat Eric Zemmour. "Exprim felicitarile mele doamnei Meloni si bucuria pentru poporul italian.Un popor mandru si liber care refuza sa moara. Acum patru ani Giorgia Meloni a castigat 4% În această seară, ea este pe cale să conducă țara și partidul ei, Fratelli d'Italia, să devină primul partid din țară care conduce o mare coaliție de dreapta” , a declarat el.  

Von der Leyen criticată ferm dupa victoria Georgiei Meloni

Gilbert Collard, președinte de onoare al partidului lui Eric Zemmour a profitat de victoria Giorgiei Meloni pentru a o aborda deschis pe Ursula Von der Leyen, președintele Comisiei Europene : „Victoria Georgiei #Meloni nu este doar o afacere italiană: este victoria popoarelor libere ale Europei împotriva tiraniei comisarilor de la Bruxelles! Arrivederci, Ursula!"

Germania se așteaptă ca Italia să rămână „foarte pro-europeană”

Germania se așteaptă ca Italia să rămână „foarte favorabilă Europei”, în ciuda victoriei partidului lui Giorgia Meloni la alegerile legislative, a declarat luni un purtător de cuvânt al guvernului. Italia este o țară foarte pro-europeană, cu cetățeni foarte pro-europeni și presupunem că acest lucru nu se va schimba”, a declarat Wolfgang Büchner într-o conferință de presă.

Bolsonaro jr o felicita pe  Meloni: „Ea este pentru Dumnezeu, țară și familie”

Fiul președintelui brazilian Jair Bolsonaro, Eduardo, a sărbătorit victoria lui Giorgia Meloni pe Twitter. „Este un succes”, a scris el, afirmând că „noul premier italian este Dumnezeu, patria și familia”. Bolsonaro Jr, care este deputat federal al statului São Paulo, a subliniat apoi că Meloni „este prima femeie în această funcție din Italia”.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră