17 milioane de doze de vaccinuri au fost comandate de Elveția și încă nu au fost livrate. Confederația a trebuit să plătească sume în avans, bani care se vor pierde dacă vaccinurile nu vor mai fi folosite. Un reprezentant al ONG-ului Public Eye estimează pierderile la 60 de milioane de franci elvețieni (59 milioane de euro).
Elveția a comandat 17 milioane de doze de vaccinuri pe care încă nu le-a primit. Acestea sunt cifrele confirmate de șefa secției de control al bolilor din Elveția, Virginie Masserey. Având în vedere că rata de vaccinare a scăzut semnificativ, acum se pune întrebarea ce se va întâmpla cu aceste comenzi: „Dacă nu avem nevoie de ele imediat, a spus ea, putem discuta despre livrarea lor la o dată ulterioară, ceea ce face ca este posibil ca dozele să fie disponibile altor țări care au nevoie de ele acum”.
17 millions de doses de vaccins ont été commandées par la Suisse et pas encore livrées. La Confédération a dû verser des avances, qui seront perdues si le pays n’en a plus l’utilité. Un représentant de l’ONG Public Eye les estime à 60 millions de francs. https://t.co/EdacXmn0w8
— Le Matin (@Lematinch) January 28, 2022
Producătorul Moderna confirmă că Elveția poate, într-adevăr, să reporteze anumite cantități de la un trimestru la altul. Dar, dacă ne îndreptăm spre sfârșitul pandemiei, Elveția ar putea să nu mai aibă nevoie de toate aceste vaccinuri. Prin urmare, ar putea pierde depozitele plătite la comandă, a recunoscut Virginie Masserey. Cat de mult? Din moment ce contractele de vaccinuri sunt supuse unei reguli de confidențialitate deplină, pe care nici măcar Parlamentul nu a reușit să o ridice, este greu de spus.
Avansuri de 60 de milioane de franci
Totuși, pentru Patrick Durisch, șeful politicii de sănătate la ONG Public Eye, se poate face o estimare pe baza acordurilor care au fost încheiate cu Uniunea Europeană, care prevedeau un avans de 20% pentru Moderna și Pfizer. „Dacă vorbim de 20%, 15 milioane de doze și 20 de franci în medie pe doză, calculează el, Elveția a plătit așadar 60 de milioane, doar pentru depozit”.
Potrivit acestuia, este scump să plătești pentru „principiul precauției” și se întreabă de ce Elveția a plasat comenzi atât de mari.
Nu există nicio îndoială că Parlamentul va reveni asupra acestor întrebări într-o sesiune viitoare. Și că răspunsurile vor fi rămâne greu de obținut.