Ursula von der Leyen: "În ciuda tuturor presiunilor și a consecințelor războiului din Ucraina, Moldova a făcut „progrese enorme”

31 Mai 2023
Ursula von der Leyen: "În ciuda tuturor presiunilor și a consecințelor războiului din Ucraina, Moldova a făcut „progrese enorme”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lăudat, miercuri, la Chișinău,  „progresul enorm” realizat de Republica Moldova în reformele necesare pentru a lua în considerare aderarea la Uniunea Europeană (UE), scrie LeMonde.

„Este impresionant să vedem că, în ciuda tuturor presiunilor, Moldova avansează rapid și calitativ”, a adăugat ea în cadrul unei conferințe de presă comună cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în ajunul celui de-al doilea summit al Comunității Politice Europene (EPC).

Moldova și Ucraina au obținut statutul de candidat oficial la UE în iunie 2022. Cele două țări doresc acum să facă următorul pas cu deschiderea negocierilor privind aderarea lor. Comisia trebuie să-și prezinte recomandările scrise cu privire la acest punct în octombrie, înainte ca statele membre să ia o decizie estimată în decembrie.

Cei Douăzeci și șapte au adoptat, marți, sancțiuni împotriva a șapte persoane din Republica Moldova, moldoveni sau ruși acuzați în special de UE că sunt legate „  de eforturile Rusiei de a destabiliza”  această mică republică vecină cu Ucraina, foarte fragilă economic. O țară mică de 3 milioane de locuitori, 

„Moldova este una dintre țările cele mai afectate de consecințele invaziei ilegale a Ucrainei de către Rusia: există încercări serioase, în creștere și în curs de desfășurare de a destabiliza țara”, a declarat ministrul de externe al UE, Josep Borrell, într-o declarație.

Alte stiri din Externe

Ultima oră