Cele 27 de țări UE au adoptat marţi sancţiuni împotriva a şapte persoane din Moldova, moldoveni sau ruşi acuzaţi de Uniunea Europeană (UE) că sunt legate „de eforturile Rusiei de a destabiliza” această mică republică foarte fragilă economic, scrie Le Monde.
„Moldova este una dintre țările cele mai afectate de consecințele invaziei ilegale a Ucrainei de către Rusia: există încercări serioase, în creștere și în curs de desfășurare de a destabiliza țara”, a declarat ministrul de externe al UE, Josep Borrell, într-o declarație.
Bunurile celor șapte persoane vizate vor fi înghețate în UE unde li se va interzice șederea. Persoanele sancționate sunt „politicieni și oameni de afaceri de naționalitate moldovenească sau rusă care s-au angajat în activități destabilizatoare” , precizează Consiliul European (organul care reprezintă statele membre) în comunicatul de presă.
Unele sunt legate de frauda bancară care a dus la „pierderi enorme” pentru finanțele publice moldovenești, altele sunt legate de „eforturile orchestrate de Kremlin” pentru „destabilizarea” fostei Republici Sovietice, de exemplu prin planificarea „protestelor violente și delapidării financiare sau sprijinirea serviciilor de securitate ruse (FSB)” .
Această decizie „ transmite un semnal politic important privind sprijinul UE pentru Moldova într-un context dificil (...) Vom continua să-i pedepsim pe cei care ne destabilizază vecinătatea directă ”, a adăugat Josep Borrell.
În iunie 2022, UE a acordat Ucrainei și Moldovei statutul de candidați oficiali, aceste două țări solicitând acum proceduri accelerate pentru a se apropia de aderare.
Eforturile de destabilizare ale Moldovei s-au intensificat semnificativ „ de la invadarea Ucrainei de către Rusia și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE ”, notează Consiliul. În iunie 2022, UE a acordat Ucrainei și Moldovei statutul de candidați oficiali, aceste două țări cerând acum proceduri accelerate pentru a se apropia de aderarea la bloc.