Universități, companii... și dacă wokismul a ajuns la final?

04 Sep 2024
Universități, companii... și dacă wokismul a ajuns la final?

În Statele Unite, Universitatea Cornell tocmai a afirmat principiul neutralității în comunicarea sa, întorcând astfel spatele wokismului. Profesorul de drept privat Morgane Daury-Fauveau explică pentru Le Figaro că alte universități și companii anglo-saxone par să urmeze aceeași cale

În Statele Unite, ca și în Franța, campusurile s-au aprins după crimele din 7 octombrie pentru a justifica atrocitățile comise de teroriști și au fost scena a numeroase acte antisemite. Universitățile în cauză din cele două țări au multe puncte în comun asupra cărora trebuie să se concentreze pentru a înțelege pe deplin fenomenul.

În primul rând, acestea sunt unități foarte prestigioase: Penn (University of Pennsylvania),  Harvard, Cornell University și Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite aparțin Ivy League care reunește cele mai mari universități din nord-estul Statelor Unite. În Franța, cele mai grave tulburări au avut loc la Institutele de Studii Politice (IEP, Sciences Po), la Écoles Normales Supérieures (ENS) și la Școala de Studii Avansate în Științe Sociale (EHESS). Trebuie să adăugăm la această listă, care nu se pretinde a fi exhaustivă, celebrele Cambridge engleze și Oxford.

Apoi, studenții care frecventează aceste instituții pretind în mod covârșitor că sunt de stânga. De exemplu, la Harvard, 77% dintre studenți spun că sunt de stânga, comparativ cu 71% dintre studenții de la Sciences Po din Franța.

În fine, aceste unități sunt cele mai woke-iste. Ei vor să fie „treji”, adică într-o stare de hipervigilență constantă și exagerare la cel mai mic cuvânt, cel mai mic act care ar putea fi interpretat, aproape sau departe, ca o chestionare a unei doxe conform căreia minoritățile (sexuale și rasiale) sunt victime ontologice iar omul alb, călăul.

Luptele conduse de fiecare minoritate converg într-o mare mișcare intersecțională care permite amplificarea sentimentelor de victimizare, împotriva unui țap ispășitor perfect, evreul, spune Morgane Daury-Fauveau

Câteva exemple: în 2023, profesorul de biologie Carole Hooven a fost nevoită să-și părăsească funcția la Harvard după ce a fost acuzată de studenți că a făcut remarci „transfobe și dăunătoare” pentru că a reamintit că existau într-adevăr două sexe biologic distincte, determinate „de gameții pe care îi producem". Cu puțin timp înainte, în 2022, o profesoară de dans de sală la Sciences Politiques Paris nu a fost concediată din cauza atitudinii sale considerate sexiste, deoarece refuzase să înlocuiască termenii „bărbat-femeie” în cursul său cu „lider-follower”.

Toate aceste unități găzduiesc laboratoare de cercetare care servesc unei propagande woke. Astfel, Harvard GenderSci desfășoară lucrări pe „ teoriile și metodele feministe intersecționale dedicate combaterii prejudecăților de gen și sex în cercetarea științifică ”; la Sciences Po, Centrul de Cercetare a Inegalităților Sociale (CRIS) lucrează asupra inegalităților urbane, educaționale și de gen, precum și asupra fenomenelor de segregare socială și etno-rasială.

Lecțiile sunt evident și în slujba propagandei woke. La Universitatea Cornell, „ Programul de studii privind femeile, genul și sexualitatea oferă studenților posibilitatea de a studia o gamă largă de domenii din perspectiva analizei critice feministe și LGBT, într-un context global și în scopul promovării justiției sociale . La Sciences Po și EHESS, există nenumărate seminarii despre abordări postcoloniale .

Toate aceste școli găzduiesc și numeroase asociații ultrafeministe, indigene, rasiale și decoloniale. De exemplu, la Sciences Po Bordeaux, asociația Sexprimonsnous afișează o „ vocație intersecțională, antifa și anti-carcerală ”. La ENS Lyon, Les Salopettes apără „ un feminism intersecțional, incluziv și radical ”. La Sciences Po Paris , colectivul feminist, GARÇ.ES (Grupul de acțiune și reflecție împotriva mediului sexist) denunță „ toate excesele sexiste, LGBT-fobe, rasiste și luptă împotriva oricărei forme de esențializare a genului, genului, rasei, clasei și sexualității. .

Înțelegem așadar ușurința cu care discursul antisemit a putut fi eliberat: luptele conduse de fiecare minoritate converg într-o mare mișcare intersecțională care permite amplificarea sentimentelor de victimizare, împotriva unui țap ispășitor perfect, evreul: este alb, el își apără cu drag și cu putere țara revendicată de oamenii „rasializați” . Restul se știe: donatorii bogați au retras finanțarea de la unitățile în cauză din Statele Unite. Președinții  Universității din Pennsylvania și ai Universității Harvard au demisionat după ce nu au reușit să condamne cu fermitate actele antisemite comise în campusul lor, răspunzând unui senator care i-a întrebat dacă astfel de acte au încălcat regulamentele lor interne, în timpul unei audieri în Congres: „Depinde de context”. Au fost urmați recent de președintele Universității Cornell și de președintele Universității Columbia.

Ultima lovitură adusă Wokismului din 26 august: președintele interimar al Universității Cornell a declarat: „ Acțiunile administrative trebuie să fie consistente și neutre în ceea ce privește conținutul. Într-un efort de a menține neutralitatea instituțională și respectarea față de numeroasele și diversele opinii ale comunității din Cornell, președintele și decanul se vor abține de la a oferi opinii cu privire la evenimentele naționale sau mondiale care nu au un impact direct asupra universității .”

Prin comunicarea despre bunăstarea la locul de muncă a angajaților din diferite minorități, companiile și-au enervat, cel puțin, clienții ale căror preocupări sunt adesea la ani lumină distanță de temele woke.

Morgane Daury-Fauveau

Această tendință spre declinul wokismului depășește universitatea. În Statele Unite, asistăm la o schimbare de paradigmă în afaceri. Ani de politici de diversitate, echitate și incluziune (DEI) din America corporativă au avut un efect negativ asupra rezultatelor lor. Și dacă există o limbă pe care americanii o înțeleg, aceasta este cea a banilor. Cu toate acestea, prin comunicarea despre bunăstarea la locul de muncă a angajaților din diverse minorități, companiile și-au enervat, cel puțin, clienții ale căror preocupări sunt adesea la ani lumină distanță de temele woke.

Trebuie spus că unele dintre aceste companii au exgerat. Aflăm, citind Indexul Wokismului în Afaceri (publicat de Observatorul Wokismului), că în Franța, mulți dintre aceștia oferă instruire pentru a „face toți angajații conștienți de stereotipuri și părtiniri inconștiente” (de exemplu, Air France, Danone, Pernod Ricard, Michelin, Orange) sau le cer  să nu folosească cuvântul „Crăciun”  ci să prefere termenul „sărbători” și există mai multe asociații LGBTQI+ care abundă. CEO-ul Carrefour regretă că nu a putut discrimina la angajare pentru a promova diversitatea de proveniență a angajaților săi.

În Statele Unite, unde legislația o permite, practica cotelor este aplicată de multe companii. Ei impun uneori o astfel de practică furnizorilor lor și îi boicotează dacă nu o îndeplinesc. Declinul wokismului în companiile americane a început recent.

În mai 2022, după ce au pierdut 200.000 de utilizatori, o notă internă Netflix le-a amintit angajaților că treaba lor este în primul rând să distreze și că, dacă un anumit conținut la care trebuie să lucreze îi deranjează, cel mai bine este să părăsească compania. Câteva luni mai târziu, în aprilie 2023, producătorul de bere Anheuser-Busch ( Budweiser ) a pierdut 5 miliarde pe bursă după un parteneriat cu un influencer trans. Președintele companiei și-a cerut scuze într-un tweet: „Nu am intenționat niciodată să participăm la o dezbatere care dezbină oamenii. Treaba noastră este să aducem oamenii împreună la o bere.” La sfârșitul lunii noiembrie 2023, președintele Disney a declarat: „creatorii au pierdut din vedere care ar trebui să fie scopul lor numărul unu. Trebuie să ne distrăm mai întâi. Nu este vorba despre trimiterea de mesaje.”

Din 2024, declarațiile au fost urmate de acțiuni. Companiile nu mai ezită să declare public că își abandonează politica de diversitate pentru a fi mai în concordanță cu aspirațiile clienților lor. Astfel, Tractor Supply, a cărei clientelă este formată în principal din fermieri, și-a anunțat decizia de a pune capăt politicii sale de diversitate și incluziune. Un alt gigant al pieței agricole, Deere & Co, adoptă aceeași abordare. Foarte recent, în succesiune rapidă, Jack Daniels  (Whiskey), Harley Davidson (motociclete) și Ford (automobile), au declarat că se reorientează pe nevoile clienților și au anunțat că pun capăt politicii lor de Diversitate, Echitate și Incluziune. Prin urmare, mișcarea este în mod clar în curs de desfășurare în Statele Unite. Prin urmare, probabil va trebui să așteptăm câțiva ani pentru a ajunge în Europa...

Alte stiri din Externe

Ultima oră