Percheziţia, efectuată în localitatea Jaszbereny, situată la circa 80 de kilometri distanţă de capitala Budapesta, este opera Biroului Naţional de Investigaţii.
În urma ei au fost descoperiţi explozibili, dar şi substanţe toxice, după cum scrie sursa citată.
În urma acestei operaţiuni a fost reţinut un suspect, despre care se bănuieşte că ar avea legătură cu organizaţia paramilitară.
Sursa fotografiilor este site-ul poliţiei, police.hu
Un raid care a avut loc recent în opt localități, la Budapesta și în nord-vestul țării s-a soldat cu reținerea a 12 persoane și confiscarea de stocuri de arme și explozivi.
Operațiunea a avut loc la trei săptămâni după ce un polițist ungar a fost ucis, împușcat în cap, în timpul unei percheziții efetuate la domiciliul liderului grupării Magyar Nemzeti Arcvonal, István Győrkös. Incidentul s-a petrecut la 26 octombrie la Bony, un sat din nord-vestul Ungariei. Când poliţia a început percheziţionarea proprietăţii lui, István Győrkös a împuşcat mortal un poliţist şi a rănit grav un altul.
Presa ungară şi cea internaţională scriu despre legăturile strânse pe care MNA şi fondatorul său, István Győrkös, le au cu Rusia şi serviciul secret al Armatei ruse, temutul GRU.
Financial Times citează autoritatile ungare, care spun că membrii grupării neo-naziste s-au antrenat împreună cu diplomaţi (suspectaţi că ar fi spioni sub acoperire) şi militari ruşi.
Financial Times scrie ca mai multe e-mailuri între membrii Frontului Naţional Maghiar arată o strategie pentru a atrage fonduri din Rusia.
Győrkös a înfiinţat de asemenea site-ul Hidfo.ru, un forum pe care sunt propagate dezinformări şi propagandă prorusă pe de tema războiului din Ucraina.
Site-ul maghiar Index.hu, citat de Budapest Beacon, scrie că Győrkös avea conexiuni clare cu GRU, în timp ce diplomaţi ruşi au luat parte la partide de airsoft (jocuri militare cu muniţie falsă) organizate de Frontul Naţional.
Financial Times face o analiză dură a situaţiei din Ungaria, chestionand deschis politica Guvernului condus de Viktor Orban de a permite Rusiei să influenţeze situaţia internă prin intermediul partidelor şi formaţiunilor paramilitare de extremă dreapta.
Şi fostul premier Ferenc Gyurcsany critică dur apropierea premierului Viktor Orban de Moscova, susţinând că toleranţa acestuia faţă de implicarea făţişă a Rusiei în chestiunile interne a dus la transformarea Budapestei în "Mica Moscova". Dezvăluirile despre legăturile dintre Frontul Naţional Maghiar şi Rusia nu rămân fără urmări în politica internă: partidul de opoziţie Politica Poate fi Diferita (LMP) a cerut formarea unei comisii parlamentare care să examineze influenţa crescândă a Rusiei în politica din Ungaria, potrivit index.hu.
Înființată în 1989, organizația paramilitară MNA este cunoscută mai ales pentru acțiunile de intimidare la adresa comunităților evreiești și de homosexuali.
Evenimentele din Ungaria demonstrează o tendinţă identificată în mai multe state europene: implicarea Rusiei în treburile interne prin intermediul unor grupări de extremă dreapta, scrie expertul american în securitate John Schindler într-o analiză publicată în The Observer.
O consecinţă mai puţin mediatizată a crizei geopolitice din 2015 a fost creşterea în popularitate a unităţilor paramilitare din Europa Centrală şi de Est, scrie New Eastern Europe, citată de EurActiv.
Fenomenul se observă în special în ţările afectate de violenţele din Ucraina sau de afluxul de refugiaţi.
În pofida specificului local, aceste grupări funcţionează în paralel cu forţele armate guvernamentale şi prezintă caracteristici specifice unităţilor paramilitare, precum instruire militară, uniforme, şi, în unele cazuri, acces la arme, scrie publicaţia New Eastern Europe.