Ungaria: "Nu îl vom aresta pe Putin dacă va veni în țara noastră"

23 Mar 2023
Ungaria: "Nu îl vom aresta pe Putin dacă va veni în țara noastră"

Ungaria nu l-ar aresta pe președintele rus Vladimir Putin dacă ar intra în țară, a declarat joi șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, adăugând că nu ar avea temei juridic, scrie Reuters

Ungaria a semnat și ratificat Statutul de la Roma care a creat Curtea Penală Internațională (CPI), care a emis vineri un mandat de arestare în care îl acuză pe Putin de crima de război de deportare ilegală a sute de copii din Ucraina. A spus că există motive rezonabile să se creadă că Putin poartă răspunderea penală individuală.

Întrebat dacă Putin ar fi arestat dacă ar veni în Ungaria, șeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas, a spus într-o ședință de informare că Statutul de la Roma nu a fost inclus în sistemul juridic maghiar.

„Ne putem referi la legea maghiară și pe baza acesteia nu îl putem aresta pe președintele rus... întrucât statutul CPI nu a fost promulgat în Ungaria”, a spus Gulyas.

„Aceste decizii nu sunt cele mai norocoase, deoarece duc lucrurile către o escaladare ulterioară și nu spre pace, aceasta este părerea mea subiectivă personală”, a adăugat Gulyas.

Putin, al treilea președinte în exercițiu care a primit un mandat de arestare de către CPI, este puțin probabil să ajungă în instanță în curând. Dar mandatul înseamnă că ar putea fi arestat și trimis la Haga dacă călătorește în orice stat membru al CPI.

Rusia nu a ascuns un program în baza căruia a dus mii de copii ucraineni în Rusia, dar îl prezintă ca pe o campanie umanitară pentru protejarea orfanilor și a copiilor abandonați în zona de conflict.

Rusia, care nu este parte la CPI, a spus că inculparea nu are sens. Moscova a negat în mod repetat acuzațiile conform cărora forțele sale ar fi comis atrocități în timpul invaziei vecinului său.

Alte stiri din Externe

Ultima oră