Ungaria cere Suediei să "își schimbe tonul" înainte de a putea ratifica intrarea țării nordice în NATO

29 Mar 2023
Ungaria cere Suediei să "își schimbe tonul" înainte de a putea ratifica intrarea țării nordice în NATO

Guvernul maghiar a cerut miercuri Suediei să „își schimbe tonul” și să-și pună capăt politicii de „denigrare” față de Budapesta, precondiții, potrivit acestuia, oricărui vot privind apartenența Stockholmului la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). scrie Le Monde

„Sunt multe nemulțumiri de soluționat înainte de a putea ratifica” intrarea țării nordice în NATO, a scris purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, pe site-ul său oficial, miercuri referindu-se în principal la trei motive: „subminarea constantă a relațiilor de către Suedia”, „superioritatea morală percepută a Suediei” și „lipsa de respect”.

El denunță „o atitudine deschis ostilă” a reprezentanților suedezi, acuzați că au criticat în mod regulat încălcările statului de drept de către premierul naționalist, Viktor Orban, și „că și- au folosit influența politică” la Bruxelles „pentru a prejudicia interesele maghiare”.

Parlamentul a fost ultimul din Uniunea Europeană (UE) care a aprobat luni aderarea Finlandei după luni de amânare.

„Considerăm că este necesar să lămurim neînțelegerile cu Suedia înainte de a putea trece” la vot, a spus dl Kovacs. O sarcină complicată, adaugă el, deoarece „relațiile bilaterale s-au deteriorat de ani de zile”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră