Ungaria a blocat Declarația comună a UE cu privire la mandatul de arestare al CPI pentru Putin

20 Mar 2023
Ungaria a blocat Declarația comună a UE cu privire la mandatul de arestare al CPI pentru Putin

Ungaria a blocat statele membre ale Uniunii Europene să emită o declarație comună cu privire la un mandat internațional de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, potrivit Bloomberg

Vetoul Budapestei a însemnat că diplomatul șef al UE, Josep Borrell, a lansat în schimb o declarație în nume propriu „luând act” de decizia Curții Penale Internaționale.

„UE vede decizia CPI ca un început al procesului de răspundere și de a trage la răspundere liderii ruși pentru crimele și atrocitățile pe care le comandă, le permit sau le comit în Ucraina”, a spus Borrell în declarația publicată duminică seara. Miniștrii justiției din UE au emis luni propria lor declarație în susținerea deciziei CPI, pe care Ungaria nu a semnat-o.

CPI a emis mandate de arestare pentru Putin și comisarul său pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru presupuse crime de război legate de răpirea copiilor din Ucraina. Oficialii de la Kiev investighează peste 16.000 de cazuri suspectate de deportare forțată a minorilor, a declarat săptămâna trecută președintele Volodymyr Zelensky, iar până acum doar aproximativ 300 s-au întors acasă.

Mandatele sunt în mare parte simbolice pentru moment, iar Moscova a respins decizia. Ungaria nu a putut răspunde imediat unei solicitări de comentarii, iar un purtător de cuvânt al lui Borrell a declarat că serviciul de afaceri externe al UE nu comentează cu privire la metodele interne de lucru.

Poziția Budapestei va apărea probabil când liderii UE se vor întâlni pentru un summit la Bruxelles săptămâna aceasta. Proiectele de concluzii văzute de Bloomberg arată în prezent că consiliul liderilor „ia act de mandatele de arestare emise recent de Curtea Penală Internațională, împotriva președintelui Rusiei și a comisarului său pentru drepturile copilului, pentru crima de război de deportare și transfer ilegal de copii ucraineni din zonele ocupate din Ucraina până la Rusia”.

Este similar cu formularea folosită de Borrell.

Mai mulți lideri ar putea cere un limbaj mai puternic, au spus sursele. O serie de lideri ai UE au salutat deja decizia CPI în mod individual când a fost emisă săptămâna trecută.

Luni, 26 de miniștri ai justiției din UE au emis o declarație susținând ancheta CPI, pe care Ungaria nu a semnat-o.

Alte stiri din Externe

Ultima oră