Unde a dispărut zborul MH370? Raportul privind ancheta a fost prezentat, directorul aviației civile malaeziene a demisionat

31 Iul 2018
Unde a dispărut zborul MH370? Raportul privind ancheta a fost prezentat, directorul aviației civile malaeziene a demisionat

O zi care putea fi ca oricare alta. 8 martie 2014. Nimeni nu avea de unde ști că va deveni cea care marchează cel mai mare mister al aviației civile moderne: dispariția zborului MH370. Un avion al companiei Malaysia Airlines, cu 239 de persoane la bord, a dispărut, pur și simplu. Un raport al anchetei pe marginea acestei dispariții a fost prezentat luni. Nu aduce nimic nou. Știm că nu știm nimic.

Directorul general al aviaţiei civile malaeziene a demisionat marţi, a doua zi după publicarea raportului asupra anchetei.

Raportul prezentat familiilor victimelor luni, la Ministerul Transporturilor din Kuala Lumpur, concluzionează că anchetatorii nu au putut să stabilească cauza adevărată a dispariţiei MH370, ceea ce a provocat indignare printre rudele pasagerilor.

Acest document de 400 de pagini punctează de asemenea numeroase deficienţe ale controlorilor de trafic aerian în Malaezia şi Vietnam, în special în declanşarea 'fazelor de urgenţă' după dispariţia de pe ecranele radarelor a aeronavei Boeing 777, care a decolat la 8 martie 2014 din Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing.

Potrivit raportului, controlorii de la sol nu au respectat procedurile operaţionale standard, a declarat directorul general al aviaţiei civile malaeziene, Azharuddin Abdul Rahman. 'În consecinţă, cu regret şi după o reflecţie atentă, am decis să demisionez', a adăugat el.

Nicio urmă a aeronavei nu a fost găsită în zona de căutări de 120.000 km2, explorată în sudul Oceanului Indian în largul Australiei, pe baza analizelor prin satelit ale traiectoriei posibile a aeronavei, după ce a deviat de la ruta sa teoretică.

Cele mai importante căutări maritime din istorie -care au început după dispariţia aeronavei în 2014 şi au fost realizate de Australia, în cooperare cu Malaezia şi China, ţară de unde proveneau majoritatea victimelor zborului MH370 - au fost întrerupte în ianuarie 2017.

Au fost identificate aproximativ 20 de fragmente găsite pe coasta Oceanului Indian în largul Africii de Est - departe de zona de cercetare - şi autorităţile au afirmat că ele proveneau probabil sau cu siguranţă de la aparat.

Alte stiri din Externe

Ultima oră