Partidul populist de dreapta din Germania, AfD, a crescut cu 4 puncte procentuale doar în ultimele 3 luni, scrie Politico.
O ascensiune puternică a extremei-dreapte sperie clasa politică a Germaniei, stârnind îngrijorări înaintea viitoarelor alegeri regionale și neliniște cu privire la dreapta în Europa.
Sprijinul pentru extrema-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a crescut constant în ultimul an, de la 10% în iunie trecut la 18% în prezent, conform mediei sondajelor naționale analizate în Sondajul de sondaje al POLITICO .
Numai în ultimele trei luni, AfD a înregistrat o creștere de 4 puncte procentuale – devenind acum a treia cea mai puternică forță politică, doar puțin în spatele social-democraților cancelarului Olaf Scholz pe locul doi și pe primul loc al blocului principal de opoziție de centru-dreapta CDU/CSU.
Două sondaje recente, realizate de Insa și Infratest dimap, chiar pun AfD la egalitate cu social-democrații lui Scholz, la 19% și, respectiv, 18%.
Experții și politicienii trag un semnal de alarmă la Berlin și nu numai, în special în lumina istoriei dureroase de extremă dreaptă a Germaniei. Oficialii apropiați de Scholz sunt îngrijorați de faptul că partidul populist de dreapta anti-imigranți și care neagă schimbările climatice ar putea câștiga un impuls.
„Aceste rezultate ale sondajului trebuie să îngrijoreze fiecare democrat”, a declarat Ricarda Lang, copreședintele Verzilor Germani, pentru POLITICO.
La o dezbatere organizată de cotidianul german Zeit weekendul trecut, Scholz a vorbit despre vremuri de tulburări și incertitudine, „și astfel, de asemenea, o platformă pentru partide care, [bazându-se pe] sentimente negative, laudă trecutul”.
Migrație, energie, economie
Analiștii spun că coaliția de guvernământ cu trei partide a Germaniei – a social-democraților de centru-stânga ai lui Scholz, a Verzilor și a democraților liberi pro-business – poartă cea mai mare parte a vinei.
„Lucrările guvernului federal sunt privite din ce în ce mai critic”, a spus Stefan Merz de la institutul de sondaj Infratest dimap. „Certurile constante dintre partidele de guvernământ îi fac pe oameni să-și piardă orientarea și încrederea în guvern”.
De mai bine de două luni, guvernul german a fost afectat de lupte severe între partenerii de coaliție cu privire la o lege controversată a energiei verzi , care încearcă să abordeze dependența problematică a țării de combustibilii fosili prin interzicerea noilor instalații de încălzire cu gaz și petrol în clădiri începând din 2024.
Numărul tot mai mare de solicitanți de azil a contribuit și mai mult la ascensiunea extremei drepte. Din iunie anul trecut până în martie anul acesta, cererile de azil în Germania s-au dublat cu peste 25.000 pe lună. Deși este mai puțin decât la apogeul crizei migrației din 2016, când până la 89.000 de persoane pe lună au solicitat azil în Germania, imigrația rămâne o problemă extrem de încărcată.
„Pentru susținătorii AfD, imigrația este cea mai importantă problemă pentru motivul pentru care intenționează să voteze AfD. Vor mai puțină imigrație – sau, de preferință, deloc”, a spus Merz.
Ascensiunea extremei drepte este izbitoare în special în statele est-germane Brandenburg, Saxonia și Turingia, care vor organiza alegeri anul viitor și unde AfD este în prezent lider în sondaje. Partidele de extremă dreaptă și de extremă stângă sunt populare în statele care au alcătuit cândva fosta Germanie de Est – deoarece, în ciuda reunificării, ele continuă să înregistreze rate mai scăzute de ocupare a forței de muncă și de dezvoltare economică.
Scholz – care se confruntă cu critici tot mai mari pentru că a făcut prea puțin pentru a opri certurile de luni de zile din coaliția sa de guvernământ – a susținut în dezbaterea televizată că o varietate de factori contribuie la „o cantitate incredibilă de îngrijorare și incertitudine” în rândul populației, care au stimulat ascensiunea extremei drepte.
„Tocmai am trecut printr-o pandemie de coronavirus care a adus o cantitate incredibilă de perturbări [...] și exact când sa încheiat, a început războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus cancelarul, aducând cu aceasta o criză energetică și inflație.
Friedrich Merz, liderul principalului partid de opoziție de centru-dreapta CDU/CSU, a învinuit în weekend coaliția de guvernare și „în special Verzii” pentru creșterea extremei dreapte în sondaje.
Partidul Verzilor a îndemnat toate părțile să înceteze lupta între ele, spunând că „AfD folosește incertitudinea, stârnește temeri în propriul beneficiu – împotriva intereselor oamenilor”. Pentru a combate acest lucru, toate partidele democratice ar trebui să privească în interior „în loc să arate cu degetul unul spre celălalt și să se piardă în acuzații unilaterale. Pentru că asta nu face decât să întărească AfD”.
„În cele din urmă, fiecare parte poartă responsabilitatea”, a spus ea.
Christian Dürr, liderul în vârstă de 46 de ani al grupului parlamentar al Partidului Liber Democrat (FDP), a declarat pentru POLITICO că nu trebuie sa dea vina pe altii. Întrebat dacă controversa privind legea energiei verzi a contribuit la ascensiunea AfD, el a răspuns: „Dezbaterea din cadrul coaliției despre legea încălzirii face parte din discursul democratic”.
Semn de avertizare în Europa
Mai larg, ascensiunea extremei drepte în cea mai mare economie a UE servește drept semn de avertizare asupra modului în care o reformă blocată a regulilor de migrație , problemele economice și ratele ridicate ale inflației – precum și lansarea costisitoare a politicilor ecologice ale UE – pot stimula populismul și partidele anti-establishment.
Printre alte țări UE, extrema dreaptă este puternică și în Austria, unde Partidul Libertății din Austria este lider în sondaje cu 27%; Franța, unde Rassemblement National este al doilea, cu 24%; și Suedia , unde democrații suedezi sunt pe locul trei, cu 18%. În Spania, care se îndreaptă spre alegerile naționale pe 23 iulie , extrema-dreapta Vox ocupă locul trei în sondaje, cu 16%.
Iar în Italia, extrema dreaptă guvernează deja: Giorgia Meloni și Fratelli din Italia au devenit, în octombrie anul trecut, primii lideri de extremă dreapta din țara mediteraneană de la al Doilea Război Mondial.
Cu toate acestea, ascensiunea extremei drepte în Germania a fost deosebit de rapidă - și a captând atenția în lumina istoriei nazismului nazist a Germaniei.
„Deodată, există un loc în care se reunesc atitudinile de dreapta (despre care știm că există în Germania de mult timp) și nemulțumirea generală față de toate partidele”, a declarat Thorsten Faas, profesor de științe politice la Freie Universität Berlin, pentru POLITICO.
„Tocmai asta servește în mod specific AfD: să se prezinte ca un partid în care protestul și nemulțumirea sunt pe mâini bune, indiferent de ce criză ne confruntăm în prezent”, a adăugat Faas.
Dürr a oferit un memento că AfD de dreapta este monitorizată de biroul de protecție constituțională al Germaniei. AfD „se mulțumește cu Putin” și nu are conceptul de „politici constructive și îmbunătățirea vieții oamenilor”, a adăugat el.
Deci, cum neutralizează partidele mainstream amenințarea politicienilor de extremă dreapta? Potrivit lui Scholz, coaliția sa va „reuși” să controleze extrema dreaptă „rezolvând cu curaj o problemă după alta”.
Lang a spus: „Este timpul să stăm împreună și să ne gândim: cum poate fiecare partid să facă parte dintr-o strategie împotriva AfD?”