Un tablou găsit într-o pungă din plastic dintr-o stație de autobuz va fi vândut la licitație cu cel puțin 20 de milioane de euro

13 Iun 2024
Un tablou găsit într-o pungă din plastic dintr-o stație de autobuz va fi vândut la licitație cu cel puțin 20 de milioane de euro

”Odihna în timpul Fugii în Egipt”, un tablou  al pictorului renascentist Tițian, care a fost furat de două ori, în 1809 și în 1995, ca în final să fie găsit într-o plasă din plastic dintr-o stație de autobuz din Londra, va fi scos la licitație în luna iulie.

Pictat pe un panou din lemn cu lățimea de 60 de centimetri, pictura o înfățișează pe Fecioara Maria legănându-l pe Isus, în timp ce Iosif îi privește. Se presupune că maestrul venețian l-a realizat în 1508, atunci când avea 20 de ani.

Prima menționare oficilaă a tabloului lui Tițian s-a petrecut la începutul secolului al  XVII-lea, când făcea parte din colecția unui comerciant venețian de mirodenii. Ulterior el a fost deținut de diverși aristocrați, împărați și nobili din întreaga Europă, potrivit The Guardian.

În 1878, tabloul a fost cumpărat de cel de-al IV-lea marchiz de Bath la o licitație a casei Christie’s, iar luna viitoare, pe 2 iulie, urmează  să fie vândut de aceeași casă de licitații din Londra, în numele ultimului marchiz de Bath. Se estimează că tabloul va fi vândut cu o sumă cuprinsă între 15 și 25 de milioane de lire sterline, adică între 18 și 30 de milioane de euro.

Pictura a fost furată de două ori de-a lungul istoriei sale, prima dată în 1809, de la Palatul Belvedere din Viena, de către trupele lui Napoleon Bonaparte și apoi în 1995, când a fost sustrasă din Longleat House, reședința marchizilor de Bath din Wiltshire.

După căutări ce au durat șapte ani, pictura, evaluată la mai mult de cinci milioane de lire sterline la acea vreme, a fost găsită într-o plasă de cumpărături din plastic, într-o stație de autobuz din Londra, de către Charles Hill, fost șef al unității de artă și antichități din Scotland Yard.

Hill, care a murit în 2021, a spus că a fost condus la fața locului de un bărbat, care a cerut o recompensă de 100.000 de lire sterline. Hill este cunoscut și pentru că a ajutat la găsirea tabloului lui Edvard Munch din 1893 ”The Scream”, după ce a fost furat de la Muzeul Național din Oslo în 1994.

Alte stiri din Externe

Ultima oră