Jurnalistul rus Dmitry Muratov și-a vândut premiul Nobel pentru 103 milioane de dolari

21 Iun 2022
Jurnalistul rus Dmitry Muratov și-a vândut premiul Nobel pentru 103 milioane de dolari
Premiul Nobel pentru pace pe care jurnalistul rus Dmitri Muratov îl scotea la licitație pentru a strânge bani pentru copiii refugiați ucraineni s-a vândut cu 103,5 milioane de dolari (84,5 milioane de lire sterline), doborând recordul pentru un Nobel, potrivit The Guardian.
„Speram că va exista o cantitate enormă de solidaritate”, a spus Muratov după vânzare. „Dar nu mă așteptam să fie o sumă atât de mare.”
Anterior, cea mai plătită vreodată pentru o medalie cu premiul Nobel a fost în 2014, când James Watson, a cărui co-descoperire a structurii ADN-ului ia adus un premiu Nobel în 1962, și-a vândut medalia pentru 4,76 milioane de dolari. Trei ani mai târziu, familia co-beneficiarului său, Francis Crick, a primit licitație de 2,27 milioane de dolari organizată de Heritage Auctions, aceeași companie care a scos la licitație medalia lui Muratov luni, Ziua Mondială a Refugiaților.
Muratov, care a primit medalia de aur în octombrie 2021, a contribuit la înființarea ziarului independent rus Novaya Gazeta și a fost redactorul-șef al publicației când a fost închisă în martie, pe fondul reprimării jurnaliştilor de către Kremlin și a disidenţei publice în urma invaziei Rusiei. al Ucrainei.
A fost ideea lui Muratov să-și scoată la licitație premiul, anunțând deja că va dona premiul în numerar însoțitor de 500.000 de dolari unei organizații de caritate. Ideea donației, a spus el, „este de a oferi copiilor refugiați o șansă pentru un viitor”
Muratov a spus că încasările vor merge direct către Unicef, în eforturile sale de a ajuta copiii strămutați de războiul din Ucraina. Topite, cele 175 de grame de aur de 23 de karate conținute în medalia lui Muratov ar valora aproximativ 10.000 de dolari.
Medalia a fost vândută unui ofertant telefonic neidentificat. Licitația din New York a fost plină de viață, cu o mulțime de aplauze și ofertanți care se îndemnau unul pe altul pentru a crește totalul. Muratov a fost văzut înregistrând videoclipuri cu ecranul de licitație și cu cei din cameră.
Când a venit oferta finală, cu zeci de milioane de dolari mai mult decât oferta anterioară, mulți din sală și-au exprimat șoc, inclusiv Muratov. „Sunt la fel ca tine în această privință”, a spus el printr-un traducător după vânzare.
Întrebat de ce a ales Unicef ​​ca beneficiar al fondurilor, Muratov a spus: „Este esențial pentru noi ca această organizație să nu aparțină niciunui guvern. Poate funcționa deasupra guvernului. Nu există granițe pentru asta.”
Într-un interviu acordat Associated Press înainte de licitație, Muratov a spus că este deosebit de îngrijorat de copiii care au rămas orfani din cauza conflictului din Ucraina. „Vrem să le întoarcem viitorul”, a spus el.
El a adăugat că este important că sancțiunile internaționale impuse Rusiei nu au împiedicat ajutorul umanitar, cum ar fi medicamentele pentru boli rare și transplanturile de măduvă osoasă, să ajungă la cei care au nevoie.
Dmitri Muratov, redactor-șef al Novaya Gazeta
Câștigătorul Nobel: „Noi, jurnaliștii suntem linia de apărare dintre dictatură și război”
„Trebuie să devină un început al unui flashmob ca exemplu de urmat, astfel încât oamenii să-și scoată la licitație bunurile de valoare pentru a-i ajuta pe ucraineni”, a spus Muratov într-un videoclip publicat de Heritage Auctions, care s-a ocupat de vânzare, dar nu ia nicio parte din venituri.
Muratov a împărțit anul trecut Premiul Nobel pentru Pace cu jurnalista filipineză Maria Ressa. Cei doi jurnalişti, care au primit fiecare medalia lor, au fost onoraţi pentru bătăliile lor pentru păstrarea libertăţii de exprimare în ţările lor, în ciuda faptului că au fost atacaţi de hărţuire, guvernele lor şi chiar ameninţări cu moartea.
Muratov a fost extrem de critic față de anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și de războiul lansat în februarie, care a făcut ca aproape 5 milioane de ucraineni să fugă în alte țări pentru siguranță, creând cea mai mare criză umanitară din Europa de la cel de-al doilea război mondial.
Jurnaliştii independenţi din Rusia au fost supravegheaţi de Kremlin, dacă nu au fost ţinte directe ale guvernului. De când Putin a venit la putere în urmă cu mai bine de două decenii, aproape două duzini de jurnalişti au fost ucişi, inclusiv cel puţin patru care lucraseră pentru ziarul lui Muratov.
În aprilie, Muratov a spus că a fost atacat cu vopsea roșie în timp ce se afla la bordul unui tren rusesc.
Muratov a părăsit Rusia spre Europa de Vest joi pentru a-și începe călătoria în New York City, unde licitația live a început luni după-amiază. Licitațiile online au început pe 1 iunie pentru a coincide cu celebrarea Zilei Internaționale a Copilului.
De luni devreme, oferta mare era de 550.000 USD. Prețul de achiziție era de așteptat să crească, dar nu peste 100 de milioane de dolari.
„Nu pot să cred, sunt uimit”, a declarat Joshua Benesh, directorul de strategie pentru Heritage Auctions, după licitație. „Personal, sunt uluit... Nu știu cu adevărat ce s-a întâmplat acolo.
„Știam că a existat un interes extraordinar în ultimele două zile din partea oamenilor care au fost mișcați de povestea lui Dimitry, de actul de generozitate al lui Dimitry, pe care publicul global îl asculta în seara asta.”
De la înființarea sa în 1901, au existat aproape 1.000 de laureați ai premiilor Nobel care onorează realizările în fizică, chimie, fiziologie sau medicină, literatură și progresul păcii.

 

 

Sursa: The Guardian

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră