Un medic din Wuhan, care a dezvăluit cum a ascuns China adevărul despre coronavirus, a dispărut de 15 zile

09 Apr 2020
Un medic din Wuhan, care a dezvăluit cum a ascuns China adevărul despre coronavirus, a dispărut de 15 zile

China a mințit timp de câteva săptămâni și a încercat să ascundă gravitatea bolii la începutul epidemiei. Medicul care a dezvăluit aceste acoperiri pare să fi disparut.

Un program de televiziune australian a anunțat săptămâna trecută că dr. Ai Fen de la spitalul Wuhan din China lipsește de 15 zile. Imediat după reportaj, mesaje și fotografii au fost publicate pe contul său pe rețelele de socializare. Ca și cum ar refuza această dispariție, dar fără a nega formal sau fără a dovedi că nu a fost arestată.

Acest medic femeie este primul adevărat denunțător al coronavirusului. Era șefa secției de urgență a unui spital din Wuhan, care primise deja zece pacienți bolnavi. Și totul s-a decis pe 30 decembrie.

Dr. Ai Fen primește analizele unui pacient cu febră misterioasă. Laboratorul este sigur: suferă de un coronavirus-SARS, transmisibil prin picaturi de salivă sau prin atingere și, evident, foarte contagios. Totul a fost spus în acel moment, este 30 decembrie la 16:00, iar medicul şef de urgențe spune că a înțeles imediat că situaţia e groaznică.

Și de aceea și-a alertat imediat colegii de la spital, inclusiv șeful secției de boli infecțioase, medicii de la secția sa și un alt fost coleg de faculate.

Alerte care vor fi citite în aceeași seară de un oftalmolog de la spital, acum celebrul doctor Li Wienlang, care le va pune online pe internet. Știm ce s-a intamplat cu acest medic. El va fi arestat și amenințat cu răspândirea veștilor false.

În cele din urmă, va semna o mărturisire și un regret și se va întoarce la muncă, dar va lua boala mai puțin de o săptămână mai târziu. A murit la 33 de ani, pe 10 februarie. De atunci a fost reabilitat, iar autoritățile care l-au făcut un erou și un martir.

Soarta incredibilă a doctorului Li

Povestea doctorului Li s-a răspândit în întreaga lume, dar soarta ei este mai puțin cunoscută. Cu toate acestea, merită să fie.

În seara zilei de 30 decembrie, prin urmare, a dat alarma. La 10:30 p.m., a primit un mesaj din partea autorităților care îi spun că aceste informații nu trebuie difuzate. „Dacă se produce panică, tu vei fi responsabila pentru asta”, spunea mesajul. Beijingul îi cere să fie liniștită, dar trimite totusi un grup de experți pe 31 decembrie. Organizația Mondială a Sănătății este avertizată printr-o declarație liniștitoare.

La 1 ianuarie, ea primeşte mărturii care dovedesc că virusul provine de pe piața animalelor și că este transmis între oameni. Aceasta este informația de bază. La 2 ianuarie, Ai Fen a fost chemată de un director de inspecție la spital. El a întrebat-o: „Cum poti sa răspândesti zvonuri false? Întoarce-te la serviciul tău și spune-le tuturor să fie liniștiți”.

Și de aici corespondentul pentru Le Monde din Beijing povestește reacția sa incredibilă. Ai Fen, sefa de la urgențe răspunde ca un bun comunist chinez. E convinsă că a stricat reputația orașului ei. Se oferă să demisioneze și să fie trimisă la închisoare. În schimb, i se cere să se întoarcă la serviciu și să nu spună nimănui, nici măcar soțului ei. Si asta va face, nu va spune nimănui. Sotului ei i-a spus doar: „Dacă mi se întâmplă ceva, ai grijă de copii” ...

În cele din urmă, abia după 20 ianuarie, dupa trei săptămâni, autoritățile chineze au recunoscut gravitatea epidemiei. În acea zi, pentru prima dată președintele Xi Jinping a vorbit despre Coronavirus. Și în aceeași zi un om de știință chinez autorizat admite că noul coronavirus este foarte contagios și se transmite de la persoană la persoană. Doar trei zile mai târziu orașul Wuhan și întreaga provincie Hubei au fost plasate în carantină.

O reacție cu 21 de zile prea târziu

De acolo, deciziile chineze sunt radicale și eficiente. Dar ajung cu trei săptămâni târziu. O gaură neagră de 21 de zile cu consecințe dramatice. Autoritățile chineze au lansat primul comunicat de presă pe 5 ianuarie pentru a anunța un virus misterios care a cauzat pneumonie la 59 de persoane. Comunicatul de presă spune însă că acest virus nu este SARS, nu este transmis de la persoană la persoană, că cei mai mulți pacienți sunt vânzători ai pieței de fructe de mare și pește. Această versiune este destul de extraordinară. Pentru că fiecare informație este falsă. O știm astăzi.

Doctorul Ai Fen a regretat profund că nu a vorbit mai devreme pentru că știe că ar fi putut salva mulți oameni dând alarma. Ea și-a exprimat regretul într-un interviu acordat unei reviste oficiale chineze, care l-a publicat înainte de a fi recuperat de cenzura de partid. Dar prea târziu, textul acestui interviu circulă pe internet în China. Tradus în toate limbile pentru a învinge cenzura, inclusiv codul Morse și Braille. Și chiar și în hieroglifele egiptene, astfel încât această poveste să nu fie ștearsă.

În ceea ce privește doctorul Ai Fen, nu știm unde este și nu am mai auzit de ea din 10 martie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră