Un lider politic olandez propune ca Belgia să fie împărțită între Franța și Olanda

23 Apr 2025
Un lider politic olandez propune ca Belgia să fie împărțită între Franța și Olanda

Se apropie sfârșitul Belgiei? Președintele Camerei Reprezentanților din Olanda, Martin Bosma, a stârnit controverse după ce a sugerat, în cadrul unui dineu oficial, că Flandra ar putea fi alipită Olandei, iar Valonia Franței, în eventualitatea destrămării Belgiei. Ideea, deși formulată într-un context informal, readuce în discuție viziunile separatiste și planurile de „reunificare culturală” promovate de extrema dreaptă atât în Olanda, cât și în Belgia, scrie RTL

Politicianul olandez Martin Bosma are o idee proprie despre cum ar trebui împărțit teritoriul belgian în cazul unei eventuale destrămări a Belgiei: Flandra ar reveni Olandei, iar Valonia ar fi alipită Franței.

Se apropie sfârșitul Belgiei? Deși unii visează în tăcere la acest scenariu – atât în rândul separatiștilor flamanzi, cât și al celor valoni – se pare că ideea trezește interes și dincolo de granițele țării. În Țările de Jos, președintele Camerei Reprezentanților și lider al extremei drepte, Martin Bosma, pare să aibă deja un plan: împărțirea Belgiei între Olanda și Franța.

Potrivit cotidianului olandez NRC, Bosma și-ar fi prezentat ideea ambasadorului Franței, François Alabrune, în timpul unui dineu: „Olanda vrea ca Flandra să ni se alăture. Valonia poate merge în Franța”, ar fi spus el, lăsându-i perplecși pe ambasador și pe alți parlamentari prezenți.

Declarația, deși șocantă, l-a determinat pe politician să aducă ulterior unele precizări, fără a intra în detalii: „La astfel de seri se discută despre politică și despre lucruri care s-ar putea întâmpla, da”, a recunoscut el.

O idee împărtășită și de alții

Alipirea Flandrei la Olanda, în eventualitatea unei scindări a Belgiei, se înscrie în conceptul lui Geert Wilders, liderul partidului olandez de extremă dreapta PVV (Partij voor de Vrijheid), privind constituirea „Marii Olande”. O idee susținută și în Belgia de formațiunea Vlaams Belang, dar și de actualul prim-ministru Bart De Wever (N-VA), care declara într-un interviu acordat anul trecut publicației De Zondag că „Flandra și Olanda au multe în comun”, adăugând totuși: „Nu este momentul potrivit acum pentru a vorbi despre reunificare”.

Dar, fie că este sau nu „momentul potrivit”, o întrebare rămâne fără răspuns: ce se va întâmpla cu Bruxelles-ul?

Alte stiri din Externe

Ultima oră