Planul american pentru pace: schimburi teritoriale, recunoașterea Crimeei și renunțarea Ucrainei la NATO

23 Apr 2025
Planul american pentru pace: schimburi teritoriale, recunoașterea Crimeei și renunțarea Ucrainei la NATO

Propunerile administrației americane nu au fost încă anunțate oficial, însă mai multe publicații au dezvăluit posibilele lor contururi. Vicepreședintele american, J.D. Vance, a declarat miercuri că Statele Unite au transmis „o propunere foarte explicită rușilor și ucrainenilor”. Aflat în vizită în India, el a avertizat că cele două țări trebuie să ajungă la un acord, altfel Statele Unite „se vor retrage”, scrie Le Monde

Schimburi teritoriale. Rusia și Ucraina vor trebui să facă „schimburi teritoriale” pentru a ajunge la un acord, a spus J.D. Vance, într-un moment în care la Londra au loc discuții într-un format redus. Vicepreședintele a menționat posibilitatea „înghețării liniilor teritoriale la un nivel apropiat de cel actual”.

Crimeea. Potrivit Washington Post, Statele Unite ar propune recunoașterea Crimeei ca teritoriu rusesc, una dintre revendicările majore ale lui Vladimir Putin. Publicația Axios menționează chiar o posibilă recunoaștere de jure a controlului rus asupra peninsulei anexate în 2014, precum și o recunoaștere de facto a sectoarelor ocupate de Rusia în regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporijia.

NATO. Răspunzând unei alte cereri majore a liderului de la Kremlin, Statele Unite ar putea promite, în planul lor, neaderarea Ucrainei la NATO, potrivit Axios. O eventuală aderare la Uniunea Europeană ar rămâne însă posibilă. Conform Financial Times, Vladimir Putin ar fi propus, la începutul lunii aprilie, emisarului american Steve Witkoff oprirea invaziei și înghețarea actualei linii a frontului, în schimbul recunoașterii suveranității ruse asupra Crimeei și a renunțării Ucrainei la aspirațiile NATO.

„Garanție de securitate”. Potrivit Axios, Statele Unite ar propune Ucrainei o „garanție solidă de securitate” care ar implica un „grup ad-hoc de țări europene” și posibil și non-europene. Detaliile privind funcționarea acestui mecanism nu sunt clare, însă Kievul dorește o implicare militară americană pentru ca angajamentul să aibă greutate.

Ridicarea sancțiunilor și reconstrucția. Conform Washington Post, administrația americană ar putea ridica sancțiunile impuse Rusiei în cadrul unui „acord viitor”. În ceea ce privește Ucraina, SUA ar putea propune despăgubiri și sprijin pentru reconstrucție, deși Axios notează că nu este clar „de unde va proveni finanțarea”.

Zaporijia. Donald Trump ar dori ca centrala nucleară de la Zaporijia, aflată sub ocupație rusă, să treacă sub control american. Volodimir Zelenski se opune ferm. Planul ar prevedea ca centrala să fie situată pe teritoriu ucrainean, dar exploatată de Statele Unite, conform Axios.

Minerale. Planul include și propunerea economică a lui Donald Trump privind mineralele ucrainene, scrie Axios. În paralel cu discuțiile dintre americani, europeni și ucraineni, Washingtonul și Kievul au semnat săptămâna trecută un „memorandum de intenție”, primul pas spre un acord complex privind accesul la resursele naturale și mineralele strategice ale Ucrainei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră