Noua Zeelandă ar putea urma exemplul Marii Britanii în definirea sexului ca fiind biologic

23 Apr 2025
Noua Zeelandă ar putea urma exemplul Marii Britanii în definirea sexului ca fiind biologic

Noua Zeelandă ia în considerare o schimbare legislativă majoră, urmând exemplul Marii Britanii, prin propunerea unei legi care să definească sexul strict pe baza caracteristicilor biologice, excluzând recunoașterea identității transgender. Viceprim-ministrul Winston Peters, lider al partidului New Zealand First, a inițiat un proiect de lege care definește o femeie ca „adult uman de sex feminin biologic” și un bărbat ca „adult uman de sex masculin biologic”. Acesta susține că măsura combate „ideologia woke” și protejează drepturile și siguranța femeilor, în contextul unor dezbateri globale intense privind drepturile transgender și politica identitară. Totuși, drumul proiectului către adoptare este incert, confruntându-se cu opoziție și obstacole procedurale în parlament, scrie The Telegraph

Viceprim-ministrul Winston Peters afirmă că „pendulul se întoarce către bunul simț și ne dă dreptate”

Noua Zeelandă a propus introducerea unei legi care să impună o definiție biologică pentru bărbați și femei, excluzând recunoașterea transgender.

Winston Peters, viceprim-ministrul țării, a prezentat un proiect de lege în parlament la doar o săptămână după ce Curtea Supremă a Marii Britanii a decis că definiția legală a unei femei se bazează pe sexul unei persoane la naștere.

Partidul său, New Zealand First, care a militat pentru interzicerea femeilor transgender de a folosi toaletele pentru femei sau de a participa la sporturi feminine, a declarat că evenimentele din țară și din lume arată că „pendulul se întoarce către bunul simț și ne dă dreptate”.

Proiectul de lege definește o femeie ca fiind „adult uman de sex feminin biologic” și un bărbat ca „adult uman de sex masculin biologic”.

Acesta ar îndepărta țara de „ideologia woke” care a subminat protecția și siguranța femeilor, a declarat Peters într-un comunicat.

„Aceste definiții legale combat ingineria socială canceroasă pe care am văzut-o promovată în societate de o minoritate woke”, a spus el.

„Nevoia de o astfel de legislație arată cât de departe ne-a dus stânga delirantă ca societate. Dar noi ripostăm.”

New Zealand First este cel mai mic membru al coaliției guvernamentale formată din trei partide, și nu este clar dacă ar avea sprijinul necesar pentru a trece proiectul de lege.

Proiectul a fost depus de un membru al parlamentului, nu de guvern, ceea ce face mai puțin probabil ca parlamentul să aloce timp pentru dezbaterea acestuia.

Adoptarea sa ca lege este incertă, deoarece trebuie să fie selectat aleatoriu dintr-un scrutin și apoi să obțină sprijinul majorității în parlament.

Chris Hipkins, liderul opoziției de centru-stânga, a declarat că Peters urmărește „orice cauză populistă” pentru a menține sprijinul.

„Sunt interesați de un titlu după altul”, a spus liderul Partidului Laburist pentru postul public Radio New Zealand.

„Nu au un program coerent și cu siguranță nu se concentrează pe lucrurile necesare pentru a conduce Noua Zeelandă înainte.”

Legea propusă urmează deciziei de miercurea trecută a celei mai înalte instanțe din Marea Britanie, care a stabilit că doar femeile biologice, și nu cele trans, îndeplinesc definiția de femeie conform legilor privind egalitatea. A fost o decizie istorică, salutată de guvern ca aducând claritate.

Decizia s-a concentrat pe întrebarea dacă o femeie trans cu un certificat de recunoaștere a genului (GRC), un document oficial care acordă recunoaștere legală a noului gen al unei persoane, este protejată împotriva discriminării ca femeie în conformitate cu Legea Egalității.

Drepturile transgender au devenit o problemă extrem de politizată în multe țări, unii critici susținând că dreapta conservatoare a folosit politica identitară pentru a ataca grupurile minoritare, în timp ce alții argumentează că sprijinul liberal pentru persoanele transgender a încălcat drepturile femeilor biologice.

În Statele Unite, sunt în curs de desfășurare provocări legale după ce președintele Donald Trump a emis ordine executive care includ interzicerea persoanelor transgender de a servi în armată.

Alte stiri din Externe

Ultima oră