Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a fost aspru criticată pentru sarcina administrativă și utilizarea sa în scopuri politice, scrie Le Figaro
O agenție americană puternică de influență în lume, USAID este acuzată de Trump de toate relele. Ar fi „insubordonata” , „corupta”, condus de „nebuni extremiști”, devenind, de-a lungul anilor, „o organizație criminală”, după spusele lui Elon Musk, sau și mai rău în vocabularul transatlantic, „un cuib de vipere marxiste”.
Potrivit miliardarului, problema nu se limitează la „un vierme în fruct” . „Este fără speranță. „Trebuie să scăpăm de toată treaba”, a spus el. În fața unei astfel de observații, președintele american a ajuns așadar să demonteze structura, prin prima înghețare a ajutorului, cu excepția anumitor ajutoare considerate vitale, pe o perioadă de 90 de zile cât se efectuează o revizuire. Tot personalul a fost de asemenea trimis în concediu administrativ.
Având în vedere dimensiunea agenției - 10.000 de angajați și un buget de 44 de miliarde în 2024 - măsura este istorică. A provocat o undă de șoc globală, afectând dezvoltarea și programele de sprijin umanitar, care acum s-au oprit. Deci, care au fost motivele care au convins administrația Trump să ia o astfel de decizie?
Creată în 1961, în plin Război Rece, pentru a contracara influența URSS și a Chinei comuniste în țările în curs de dezvoltare și pentru a structura ajutorul american în străinătate, USAID a devenit în 60 de ani unul dintre cele mai bune instrumente de soft power american. Canalizarea ajutorului umanitar, a ajutorului pentru dezvoltare și, de asemenea, a sprijinului media, USAID a fost uneori acuzată că joacă rolul unei agenții de informații prin intermediul unora dintre intermediarii săi. În Rusia și Bolivia, în 2012 și 2013, oficialii au fost expulzați cu forța , acuzați că au influențat procesele politice prin distribuirea de subvenții.
Banii contribuabililor
Dar în Statele Unite, agenția a fost inițial criticată pentru sarcina administrativă. „USAID a fost creat sub autoritatea unui Departament de Stat, dar al cărui director, care este foarte autonom, este aproape echivalentul unui ministru în Franța”, explică François David, profesor la Universitatea Littoral Côte d'Opale, specialist în politica externă americană contemporană. Evoluând independent, agenția a devenit „întinsă și nebuloasă”, cu o grămadă de programe, sub-agenții și servicii. „Nu există 10 oficiali americani care să înțeleagă întreaga imagine”, spune François David.
În ultimii ani, parlamentarii republicani din Congres au condus investigații privind finanțarea USAID, deseori confruntându-se cu complexitatea agenției, o adevărată „încrengatura” de ajutor extern. „Trump, cu modul lui abrupt obișnuit, a spus cu voce tare ceea ce mulți parlamentari gândeau pentru ei înșiși: că acești bani ar fi mai bine folosiți în Statele Unite, de exemplu pentru a îmbunătăți rețelele de infrastructură din țară, care în prezent sunt într-o stare jalnică”, analizează François David.
Însă spre deosebire de AFD (Agenția Franceză de Dezvoltare), al cărei buget alocat de statul francez a fost trunchiat de la 6 la 2 miliarde de euro în numele reducerii deficitului istoric, tabăra Trump a punctat mai întâi instrumentalizarea politică a USAID către idealuri progresiste înainte de a aduce argumentul finanțelor.
Seminarii privind identitatea de gen în Marea Britanie
Președintele republican al Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei, Brian Mast, a explicat că USAID a plătit o jumătate de miliard de euro pentru a finanța campanii de conștientizare a schimbărilor climatice în Africa. El a subliniat, de asemenea, subvențiile pentru operațiunile de schimbare a sexului în Guatemala, pentru viețile persoanelor LGBT din Uganda și achiziționarea de prezervative în Afganistan. La începutul lunii februarie, potrivit Fox News, Partidul Republican și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea, într-un memoriu adresat membrilor săi din Camera Reprezentanților, că USAID a reușit să finanțeze o operă transgender în Columbia sau seminarii despre identitatea de gen la Festivalul Internațional de Carte de la Edinburgh.
„Multe programe au un conținut destul de ideologic”, explică François David. „Este diplomația valorilor lui Jimmy Carter, preluată la distanță de Joe Biden sub forma apărării drepturilor inclusivitatii”. Instrument indispensabil al influenței americane, USAID a exportat valorile democrației și liberalismului american încă de la crearea sa, inclusiv atunci când America a început să capete o nuanță woke.
Program ideologic
Într-un raport scris pentru Heritage Foundation, un puternic think tank conservator american, Max Promirac, fost înalt oficial al agenției, explică că administrațiile democrate succesive au folosit treptat USAID pentru a predica în străinătate valori care erau în afara consensului național, contrar obiceiului din Statele Unite în materie de politică externă. Fostul director al agenției explică că alunecarea a început sub Bill Clinton, a continuat sub administrația Obama și s-a accelerat odată cu sosirea lui Joe Biden la Casa Albă, punând capăt „sprijinului bipartizan tradițional al Congresului ” .
„Administrația Biden [...] a implementat în străinătate o agendă ideologică rigidă și divizabilă la nivel intern pentru a promova avortul, acțiunea climatică, „egalitatea de gen” și „justiția rasială”, explică el în introducere, dând apoi numeroase exemple, cum ar fi abrogarea amendamentului Helms adoptat în 1973, după legalizarea avortului. Acest amendament, rezultat al unui compromis în dezbaterea socială a vremii, a interzis promovarea avortului cu bani publici americani în străinătate.
„Din cauza Strategiei naționale de gen a administrației Biden, asistența străină finanțată de contribuabili utilizează acum „o abordare intersecțională care ține cont de barierele și provocările cu care se confruntă cei care vizati de forme de discriminare care se intersectează și se agravează”, explică Max Promirac, care documentează, de asemenea, pătrunderea DEI (Diversity, Equity, Committee Office, Inclusion) în SUA .
„Rasismul sistemic”
Chiar și în cadrul USAID, această politică pare să fie larg acceptată. În 2020, 1.000 de angajați au susținut mișcarea Black Lives Matter, denunțând presupusul „rasism sistemic” al USAID . Mai recent, 1.000 de oficiali USAID au scris o scrisoare deschisă cerând „o încetare imediată a focului între Israel și Hamas ” .
„Ajutorul extern a devenit o uriașă câștig financiară pentru progresiști, în timp ce americanii obișnuiți s-au luptat să-și plătească facturile ”, a mai spus Promirac. Dacă dezmembrarea trebuie să fie aprobată de Congres, unde unii aleși republicani avertizează asupra riscurilor unei revizuiri prea brutale, noul administrator interimar, Marco Rubio, a promis că va re-organiza institutia, care trebuie să răspundă „directivelor politice pe care le primește de la secretarul de stat, Consiliul de Securitate Națională și președinte ” .
Este oarecum în concordanță cu observația făcută de anumiți aleși democrați la sfârșitul anilor 1990 care au denunțat structurile de ajutor extern american care deveniseră „din ce în ce mai redundante, umflate și insensibile față de factorii de decizie politici” .