Un bărbat a muncit 21 de ani pentru a termina enciclopedia animalelor. Proiectul a început la doar 9 ani

08 Feb 2023
Un bărbat a muncit 21 de ani pentru a termina enciclopedia animalelor. Proiectul a început la doar 9 ani

Josh Gabbatiss avea nouă ani când a decis precoce că va scrie o enciclopedie a fiecărei creaturi vii, începând cu corali, viermi și meduze. Peste două decenii mai târziu, la 30 de ani, a finalizat în sfârșit proiectul și nu poate fi mai mândru. Intrarea lui finală este una dintre cele mai apropiate rude ale noastre, cimpanzeul, anunță The Guardian.

Gabbatiss, un jurnalist climatic din sudul Londrei, a început „Josh'es Book of Animals” în 2001. Desenele și gramatica lui au parcurs un drum lung, dar scrisul de mână, a spus el, „a rămas destul de groaznic”. El și-a împărtășit recent creația sa terminată pe Twitter, amintindu-și că a copiat formatul pe care l-a văzut în cărțile de animale „rivale”.

„Puteți spune că am fost în ea pe termen lung, deoarece în loc să merg direct spre marile specii carismatice, am început cu corali, viermi etc.”

Cartea este compusă din 118 pagini împărțite în șase secțiuni, inclusiv nevertebrate, pești, amfibieni, reptile, păsări și mamifere. Include descrieri și terminologie, precum și un index la sfârșitul fiecărei secțiuni „în cazul în care vreunul dintre cititorii mei ar dori să găsească ceva anume”.

Gabbatiss, care a crescut în vestul Oxfordshire, a spus că a lucrat la carte în mod constant de la nouă ani.

A străbătut toate speciile printre pești, amfibieni, reptile și apoi a ajuns la păsări, probabil cea mai slabă secțiune a enciclopediei. „Destul de greoi am reușit să formulez un text într-un efort de a umple spațiu”, a spus el, cu privirea retrospectivă. „Probabil că eram la începutul adolescenței în acest moment și cred că eram dornic să ajung până la capăt.” La mijlocul și sfârșitul adolescenței, alte lucruri au început să-i ia în cale. „A fost o perioadă spre sfârșitul adolescenței în care am fost distras… când a fost ceva mai sporadic”, a spus el.

A trecut prin majoritatea mamiferelor, dar, cu doar trei pagini, cartea a fost împinsă la o parte în timpul anilor de universitate. „Cartea cu animale era prea prețioasă pentru a se muta într-un alt oraș”, a spus el. Asta ar fi putut fi, dacă nu ar fi fost perioada de lockdown cauzată de  Covid. S-a scufundat înapoi și a lucrat prin câteva dintre grupurile de mamifere mai obscure, inclusiv scorpii copac și lemuri zburători.

Și apoi a dat din nou deoparte până luna trecută. „Deci acum, cu acest desen final al unui cimpanzeu, acest proiect de două decenii este finalizat! Dacă cineva vrea să-l publice, aș fi foarte fericit”, a spus el pe Twitter.

Gabbatiss a spus că arată că pasiunile copilăriei nu trebuie luate cu ușurință. „Pentru mine se simte cu adevărat special pentru că știu că, în multe privințe, mă simt la fel ca atunci când aveam nouă ani despre aceste lucruri.

Răspunsul la cartea sa a fost minunat, a spus el, cu mulți oameni amintindu-și propriile obsesii din copilărie. „Sau vorbesc despre lucrurile de care copiii lor sunt obsedați acum, ceea ce cred că este foarte drăguț, despre modul în care copilul lor îi place cu adevărat dinozaurii sau ceva de genul.”

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră