Un avion rus a doborât o dronă americană în Marea Neagră: "Dacă rușii vor să ne descurajeze să zburăm deasupra Mării Negre, asta nu se va întâmpla" spune Casa Albă

14 Mar 2023
Un avion rus a doborât o dronă americană în Marea Neagră: "Dacă rușii vor să ne descurajeze să zburăm deasupra Mării Negre, asta nu se va întâmpla" spune Casa Albă

Casa Albă a denunțat un act rusesc „imprudent”. Canalele diplomatice dintre Moscova și Washington vor fi activate pentru a evita orice escaladare. Marea Neagră nu aparține niciunei națiuni și vom continua să facem ceea ce este necesar pentru a ne asigura securitatea națională în această parte a lumii ”, a spus John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Național al Executivului SUA, scrie Le Figaro

Un avion de vânătoare rusesc Su-27 a lovit marți, 14 martie, o dronă americană Reaper deasupra Mării Negre, o zonă atent monitorizată de NATO de la începutul războiului din Ucraina, a anunțat armata americană.

Drona noastră MQ-9 efectua operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la prăbușirea și pierderea MQ-9”, a declarat generalul James Hecker, comandantul forțelor armate americane în Europa și Africa.

"Este un act periculos și neprofesional din partea rușilor care aproape a provocat prăbușirea celor două avioane ”, a adăugat el, referindu-se la acest incident din această zonă care a fost atent monitorizată de NATO încă de la începutul războiului în Ucraina.

Casa Albă, la rândul ei, a denunțat un act „imprudent” al rușilor. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Național al Executivului SUA, a remarcat că au existat interceptări de drone americane de către aeronave rusești în trecut, dar a adăugat că acest incident a fost „unic”, în special pentru că a dus la pierderea dronei Reaper .

Departamentul de Stat al SUA „intenționează să contacteze oficialii ruși și să le comunice direct îngrijorarea noastră”, a spus John Kirby. 

Dacă mesajul pe care (rușii) vor să-l trimită este să ne descurajeze să zburăm și să operam în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre, atunci acel mesaj va eșua, pentru că asta nu se va întâmpla”, a spus el. 

Marea Neagră nu aparține niciunei națiuni și vom continua să facem ceea ce este necesar pentru a ne asigura securitatea națională în această parte a lumii”, a insistat purtătorul de cuvânt.

Dronele americane și aliate vor continua să opereze în spațiul aerian internațional și le cerem rușilor să se comporte profesional”, a adăugat Hecker. Potrivit unui oficial NATO, generalul american Christopher Cavoli, comandantul suprem al aliaților în Europa (Saceur), i-a informat pe aliați despre drona americanăPotrivit unei surse militare occidentale care vorbește sub rezerva anonimatului, canalele diplomatice dintre Washington și Moscova vor fi activate pentru a evita orice escaladare.

20 de metri anvergura aripilor

Cerul Mării Negre este scena unor interacțiuni foarte regulate între drone și aeronave din țările NATO și forțele armate ruse.

Drona Reaper, fabricată de compania americană General Atomics, este o aeronavă pilotată de la distanță de tip MALE (altitudine medie lungă rezistență), echipată cu senzori la bord de ultimă generație (bilă optronică și radar) pentru a efectua operațiuni de supraveghere la viteză de croazieră de 335 km/h.

Cu o anvergură de 20 de metri, are o rezistență de peste 24 de ore de zbor. Poate transporta mai multe tipuri de armament: bombe ghidate cu laser și/sau GPS (GBU) sau rachete Hellfire. Echipajul său la sol este format din 4 persoane. Pe lângă Statele Unite, mai multe armate europene au în flota lor drone Reaper, inclusiv britanici, italieni, francezi și spanioli. Cerul Mării Negre este scena unor interacțiuni foarte regulate între drone și aeronave din țările NATO și forțele armate ruse.

La rândul său, Sukhoi Su-27 este un avion de luptă rusesc cu un singur loc. A intrat în serviciu în 1985. A dat naștere multor variante, inclusiv Su-30, Su-33, Su-35 și Su-37.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră