Ultima "suflare" a administrației Biden a subminat democrația României

17 Dec 2024
Ultima "suflare" a administrației Biden a subminat democrația României

Călin Georgescu, candidatul la președinția României care este cel mai asemănător lui Trump în mesajul său, se îndrepta spre victorie împotriva unui politician de stânga (poreclită uneori „Kamala”) la votul final al alegerilor din 8 decembrie când Departamentul de Stat al SUA a emis un avertisment amenințător cu privire la „ actori străini care încearcă să îndepărteze politica externă a României de la alianțele sale occidentale", scrie revista conservatoare The  American Spectator

Apoi, din Malta, pe 5 decembrie, secretarul de stat Antony Blinken a făcut o acuzație de rău augur : „Autoritățile române descoperă un efort rusesc – de amploare și bine finanțat – de a influența recentele alegeri prezidențiale”. (Rețineți: Blinken a orchestrat campania falsă de către foști agenți ai serviciilor secrete care au descris laptopul lui Hunter Biden drept o operațiune de dezinformare rusă. El este, de asemenea, investigat de Congres pentru retragerea dezastruoasă a SUA din Afganistan și pentru minciună sub jurământ . După cum a declarat reprezentantul Corey Mills în 11 decembrie, „America este mai bine fără tine la conducere.”

Și gata! A doua zi, o Curte Constituțională de nouă judecători desemnată politic de la București a anulat brusc alegerile prezidențiale din România pe motivul unei suspecte a intervenției Rusiei – o mișcare îndrăzneață care a șocat națiunea în ziua de Sfântul Nicolae.

Votul începuse deja la secțiile de votare din întreaga lume care deservesc diaspora masivă a României de 8 milioane de cetățeni care lucrează în străinătate, circumscripție electorală câștigată de Georgescu cu 43,3% în primul tur, mai mare decât cele 23% câștigate pe plan intern.

Într-o postare vizualizată de peste 1 milion pe TikTok (aplicația acuzată că este motorul popularității neașteptate a lui Georgescu și locașul pretinsei manipulări a Rusiei), candidatul a numit anularea o „lovitură de stat juridica” și un „pact cu diavolul”. El i-a îndemnat pe adepți să rămână calmi.

Asia Times nu s-a ferit de cuvinte când a indicat puterea străină pe care o asociază cu alegerile eșuate, publicând titlul: „SUA sprijină fără rezerve o lovitură judiciară în România.” 

Pactul cu Diavolul

Rolul administrației Biden în această afacere ipocrită este greoi. Un fost ambasador al SUA în România a stat ore în șir, zi de zi, înainte de anulare, pe postul local afiliat CNN, vorbind despre Georgescu, un rol pe care l-ar putea juca doar cu aprobarea ambasadei.

Pe 9 decembrie, ambasadorul SUA Kathleen Kavalec și-a făcut publica vizita la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu (MKAB) de la granița dintre România și Ucraina, o facilitate cheie pentru armata SUA și NATO. De la invazia rusă a Ucrainei, MKAB a servit drept „plata de lansare” cea mai estică a armatei, poziționată pentru a răspunde amenințărilor din Rusia, Crimeea sau Orientul Mijlociu. În prezent este transformată în cea mai mare bază NATO din Europa.

Până în prezent, guvernul român nu a adus nicio dovadă că alegerile prezidențiale au fost afectate de ingerințe străine. Compact News, o respectată revistă independentă de știri, a numit decizia Curții Constituționale o „lovitură de stat judiciară”, explicând că „dosarul de informații împotriva [Georgescu] nu oferă nicio dovadă clară a intervenției străine sau chiar a manipulării electorale”.

Într-un interviu în limba engleză pentru Sky News, Georgescu a declarat cu tărie că nu are legături cu Rusia. În ceea ce privește NATO, el a explicat: „NATO este buna ca [organizație] de apărare, dacă au grijă de noi, sunt în regulă, dar nu vreau să-mi implic țara într-un război”.

Doi candidați la președinție au fost favoriții SUA cu credibilitate militară: fostul secretar general adjunct NATO Mircea Geoană, din 2019-2024 (și fost ambasador în SUA între 1996-2000), a obținut doar 6 la sută din voturi; Fostul prim-ministru Nicolae Ciucă, un general de patru stele în retragere din armată, care a servit sub comanda SUA în Irak și Afganistan, s-a descurcat puțin mai bine cu 9%.

Analiştii din România cred că campania de demonizare a lui Georgescu este direct legată de sprijinul său pentru negocierile din Ucraina. „Iată nebunia”, a spus un jurnalist respectat, temându-se să fie numit în acest climat. „Georgescu spune deseori că vrea să protejeze interesele poporului român, ceea ce înseamnă că nu există război regional, iar oamenii sunt total de acord cu el, dar asta îl dă probleme!”

O evoluție ciudată a avut loc pe 13 decembrie, când parlamentul român care ieșește – programat să fie înlocuit cu noi parlamentari aleși la 1 decembrie – a adoptat o lege care permite soldaților români să se desfășoare sub comanda străină. Mi-a adus în minte un articol de Afaceri Externe în primăvara anului trecut, „Europa – dar nu NATO – ar trebui să trimită trupe în Ucraina”, cu subtitlul „Pentru a opri înaintarea Rusiei, Kievul are nevoie de mai multe cizme pe teren”, susținând ca țările europene să trimită trupe direct în luptă în Ucraina. Mass-media din România abia a vorbit despre acest vot. 

Daune aduse democrației

Adevărul va ieși la iveală cu privire la prezența sau absența ingerinței Rusiei în alegerile din România, dar strategia nedemocratică a făcut deja rău. Actualul președinte, Klaus Iohannis, care a depus pentru prima dată jurământul pe 21 decembrie 2014, a anunțat că va continua în funcție până la alegerea următorului președinte, dar constituția spune că trebuie să părăsească mandatul la expirarea mandatului, dacă parlamentul nu va adopta o lege care să îi permită să rămână.

„Iohannis este cea mai detestată personalitate românească din țară astăzi. Dacă mai stă mult, tensiunea socială va crește enorm”, a observat Bogdan Chirieac, un comentator politic experimentat

„Aversiunea față de prelungirea mandatului prezidențial este colosală în rândul oamenilor cărora le amintesc de vremurile comuniste”, a adăugat Sergiu Andon , avocat și analist politic de multă vreme.

El a oferit două analogii din trecutul temut.

„Acest dispreț față de alegerea poporului a fost cel mai rușinos act electoral din 1946, când comuniștii au falsificat alegerile, schimbând rezultatele de la 21 la sută la 81 la sută pentru comuniștii care se alaturau la acea vreme trupelor sovietice de ocupație”, a explicat el.

Andon a mai spus: „Decizia Curții Constituționale de Ziua Sfântului Nicolae este cea mai anti-juridică decizie de la Procesul și condamnarea la moarte pronunțată împotriva cuplului Ceaușescu în ziua de Crăciun din 1989. Nu vorbim despre dacă meritau sau nu, dar ca proces juridic, a fost un proces fals, la fel cum procesul de luna aceasta a fost fals.”

Ce urmează

Din păcate, România și Călin Georgescu sunt prinși între prezent și viitor — prinși între o administrație eșuată Biden angajată în război cu orice preț în Ucraina (accelerând recent livrările de arme și ajutoare națiunii epuizate pentru a escalada conflictul înaintea inaugurarii președintelui ales Donald Trump) și un nou președinte american care caută o „încetare imediată a focului ” în Ucraina, în timp ce speculează „ este posibilă retragerea SUA din NATO.

Echipa Biden încearcă să creeze un fapt împlinit pentru a bloca România în război, indiferent de preferințele democratice. Administrația Trump nu poate prelua funcția suficient de repede pentru a evita acest lucru.

Alte stiri din Externe

Ultima oră