UE va reprezenta Polonia, Ungaria și Slovacia în procesul la OMC împotriva Ucrainei

21 Sep 2023
UE va reprezenta Polonia, Ungaria și Slovacia în procesul la OMC împotriva Ucrainei

Comisia Europeană va reprezenta Polonia, Ungaria și Slovacia în fata OMC, Organizația Mondială a Comerțului, împotriva Ucrainei, după ce cele trei țări au impus embargouri unilaterale asupra importurilor de produse agroalimentare ucrainene, iar Kievul a decis să le dea în judecata la OMC, scrie La Repubblica

„Având în vedere că comerțul este de competența exclusivă a Uniunii Europene, practica este ca Comisia să reprezinte cele trei țări”, a explicat purtătorul de cuvânt al UE, Miriam Garcìa Ferrer, în briefingul de presă zilnic.

Bruxelles-ul - a adăugat purtătorul de cuvânt - a contactat deja Polonia, Ungaria și Slovacia „pentru a avea toate detaliile și a urma această cale la nivel european”.

Politica comercială este o competență pe care statele membre ale Uniunii Europene au transferat-o Comisiei, care este responsabilă de aspecte precum negocierea acordurilor comerciale cu țările terțe. Prin urmare, potrivit dreptului comunitar, statele membre nu pot lua măsuri unilaterale în acest domeniu. 

„Uniunea Europeană este cea care adoptă măsuri la nivel comercial și dacă există o țară terță care aduce un stat membru în OMC, Comisia Europeană este cea care o reprezintă”, a comentat purtătorul de cuvânt.

El a subliniat însă că procesul se află în faza inițială, în faza de consultare, și nu în faza de dispută. 

"Va fi o primă fază în care cele două părți, Ucraina și Comisia, vor trebui să discute între ele în cadrul unui proces de consultare pentru a încerca să găsească o soluție", a spus Garcia Ferrer.

Alte stiri din Externe

Ultima oră