Autoritățile europene iau în considerare aplicarea unei amenzi de peste 1 miliard de dolari platformei X, după ce au evaluat riscurile unei escaladări a tensiunilor cu Elon Musk și președintele Trump, scrie New York Times
Reglementatorii Uniunii Europene pregătesc sancțiuni semnificative împotriva rețelei sociale X, deținută de Elon Musk, pentru încălcarea unei legi de referință privind combaterea conținutului ilegal și a dezinformării. Potrivit unor surse apropiate anchetei, sancțiunile vor include atât o amendă substanțială, cât și cerințe privind modificarea produsului. Acestea urmează să fie anunțate în această vară și vor reprezenta primele măsuri aplicate în temeiul Legii privind Serviciile Digitale (DSA), menită să forțeze platformele sociale să își supravegheze mai bine conținutul.
Autoritățile europene analizează mărimea amenzii, având în vedere și posibilele repercusiuni asupra relațiilor transatlantice, deja tensionate de disputele comerciale, tarifare și conflictul din Ucraina. O sursă a menționat că amenda ar putea depăși 1 miliard de dolari, UE dorind să facă din X un exemplu pentru a descuraja alte companii să încalce legea.
Investigația asupra X a început în 2023, iar anul trecut reglementatorii europeni au emis o concluzie preliminară potrivit căreia platforma a încălcat legea. Oficialii europeni au declarat că investigația este separată de negocierile comerciale, în ciuda noilor taxe impuse de Trump asupra UE în această săptămână.
Totuși, un compromis între UE și X rămâne posibil dacă Musk acceptă să implementeze modificările cerute de reglementatori. X se confruntă și cu o a doua anchetă europeană, mai amplă, care ar putea duce la sancțiuni suplimentare. În acest caz, autoritățile construiesc un dosar conform căruia abordarea permisivă a platformei în ceea ce privește conținutul generat de utilizatori a transformat-o într-un centru de discurs instigator la ură, dezinformare și alte materiale care subminează democrația în blocul comunitar.
„Aplicăm și vom continua să aplicăm legile în mod echitabil și fără discriminare pentru toate companiile care operează în UE, respectând pe deplin normele globale”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, evitând să comenteze în mod specific cazul X.
X a refuzat să comenteze.
Se așteaptă ca Musk, care a criticat politicile UE, acuzându-le de cenzură, să conteste sancțiunile. După ce în iulie anul trecut UE a emis concluziile preliminare ale anchetei, Musk a declarat că este pregătit pentru o „bătălie foarte publică în instanță”. Dacă va refuza să se conformeze cerințelor europene, acest lucru ar putea duce la o confruntare juridică de proporții.
Legea privind Serviciile Digitale obligă platformele să supravegheze mai strict conținutul și să ofere mai multă transparență. Anul trecut, reglementatorii au concluzionat că X a refuzat să furnizeze date cercetătorilor independenți, împiedicând astfel evaluarea răspândirii dezinformării și a altor materiale problematice. De asemenea, autoritățile consideră că X nu a oferit transparență suficientă cu privire la advertiseri și nu a verificat autenticitatea utilizatorilor care plătesc pentru un cont „verificat”, ceea ce face platforma vulnerabilă la abuzuri și interferențe străine.
Discuțiile dintre UE și X continuă, însă până acum nu s-a ajuns la un acord. După verdictul preliminar din 2023, X a răspuns cu sute de puncte de dispută, pe care reglementatorii le analizează pentru a le combate.
Sancțiunea finală nu a fost încă stabilită, însă Legea privind Serviciile Digitale permite aplicarea unor amenzi de până la 6% din veniturile globale ale unei companii. În cazul X, care este deținută integral de Musk, reglementatorii iau în considerare și includerea veniturilor altor companii private deținute de el, precum SpaceX, ceea ce ar putea crește amenda la peste 1 miliard de dolari.
X nu este singura companie tehnologică vizată de UE. Reglementatorii urmează să anunțe sancțiuni și împotriva Meta și Apple pentru încălcarea Legii privind Piețele Digitale (DMA), adoptată în 2022 pentru a stimula concurența în domeniul tehnologiei. Meta este, de asemenea, investigată pentru posibile încălcări ale Legii privind Serviciile Digitale prin protejarea insuficientă a minorilor.
Aceste investigații arată că UE intenționează să mențină o abordare dură față de giganții tehnologici americani. De peste un deceniu, blocul comunitar a investigat sau amendat companii precum Amazon, Apple, Google și Meta pentru practici anticoncurențiale, probleme legate de confidențialitatea datelor și lipsa unui control eficient asupra conținutului generat de utilizatori.
Reglementările europene ar fi putut influența și amploarea taxelor impuse de Trump asupra UE în această săptămână. În februarie, Casa Albă a emis un avertisment potrivit căruia Legea privind Piețele Digitale și Legea privind Serviciile Digitale sunt analizate pentru posibilitatea de a fi folosite în mod neechitabil împotriva companiilor americane.
???????????? E.U. THREATENS $1B+ FINE AGAINST ???? — FREE SPEECH ON TRIAL?
— Mario Nawfal (@MarioNawfal) April 3, 2025
Brussels is reportedly preparing a fine of over $1 billion against X under the Digital Services Act, claiming the platform hasn’t done enough to fight “disinformation.”
Their solution?
Censorship demands, forced… https://t.co/zyGzsSU6xh pic.twitter.com/VZQDfO0RQw