Polonia și alte patru state membre ale Uniunii Europene au convenit asupra restricțiilor asupra produselor cerealiere ucrainene, ca parte a unui acord cu Comisia Europeană, înlocuind interdicțiile lor unilaterale privind importurile ca răspuns la scăderea prețurilor, scrie Bloomberg
Măsurile se aplică grâului, porumbului, rapiței, floarea soarelui și uleiului de floarea soarelui - și vor fi în vigoare până pe 5 iunie, cu posibilitatea de a fi prelungite până la sfârșitul anului, a declarat vineri comisarul pentru agricultură Janusz Wojciechowski reporterilor la Varșovia. Tranzitul produselor alimentare ucrainene către alte state membre va continua, a spus el.
Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria au impus interdicții la începutul acestei luni, argumentând că excesul de cereale alimentat de un val de importuri ucrainene amenința traiul fermierilor lor. România nu a impûs o interdicție, dar a spus că va adopta restricții ca parte a unui acord mai larg al UE.
Interdicțiile au atras o mustrare din partea UE, care a spus că ar putea încălca politica comercială a blocului. În timp ce tranzitul cerealelor ucrainene a crescut presiunea asupra logisticii în Europa de Est, prețurile la cereale la nivel mondial au scăzut din cauza recoltelor mari de la marii producători precum Rusia și Australia.
Fermierii sunt o bază cheie de alegători pentru partidele politice din Polonia înaintea alegerilor din octombrie. Interdicția a fost o surpriză, deoarece Polonia se numără printre cei mai înfocați susținători ai Ucrainei de când a fost atacată de Rusia anul trecut.
„Este vorba în principal despre cereale și porumb”, scrie RMF FM din Polonia citându-l pe Mateusz Morawiecki, prim-ministrul polonez.
"Am finalizat acorduri cu UE privind interzicerea importurilor acestor produse agricole, importuri care au dus la destabilizarea pieței poloneze. Este vorba în primul rând despre cereale și porumb", a spus premierul Mateusz Morawiecki. Astfel, au fost confirmate constatările neoficiale privind compromisul dintre Varșovia și Bruxelles privind interzicerea importului de produse agricole din Ucraina.
Acordul include angajamentul Poloniei și al altor țări de a se retrage din inerdicțiile unilaterale ale importurilor de alimente din Ucraina. Acestea vor fi înlocuite cu o interdicție fără precedent a UE asupra importurilor de grâu, porumb, rapiță, floarea soarelui și ulei de floarea soarelui.
Acest lucru este foarte benefic, deoarece interdicția de import a acestor cinci articole înseamna 90% din toate importurile din Ucraina.
Datorită acestui acord, care înlocuiește interdicția poloneză cu o soluție UE, Polonia va evita procedura de sancțiuni care fuseseră în considerare de Bruxelles când Polonia a introdus o blocare alimentară pe 15 aprilie. Compromisul înseamnă, de asemenea, păstrarea unității și solidarității UE cu Ucraina.
Polonia a fost de acord cu compromisul pentru că este benefic pentru fermierii polonezi, explică diplomatul polonez. Dar și pentru că UE era pregătită să acorde pachete individuale României sau altor țări care abandonaseră blocajele unilaterale. Acum aceste cinci țări au o soluție pe care o vor invidia alte țări. S-a auzit deja că vor să-și protejeze piața împotriva importurilor din Ucraina , spune diplomatul polonez.
În loc să extindă lista cu o interdicție de import la produse precum laptele, carnea de pasăre sau ouăle - Comisia Europeană va efectua o investigație de verificare. Dacă, în opinia oficialilor UE, problema semnalată, printre altele confirmată de Polonia, va fi activată clauza de salvgardare care înseamnă introducerea de taxe.
De asemenea, CE va aloca 100 de milioane EUR pentru sprijinirea fermierilor din cele cinci țări iar Polonia va primi aproape 40 de milioane EUR.
Împreună cu posibilitatea unei subvenții de 200 la sută din bugetul polonez, fermierii polonezi pot conta pe 120 de milioane de euro. În plus, Bruxelles declară că va oferi asistență pentru exporturile de cereale.
Măsurile actuale de introducere a comerțului fără taxe vamale cu Ucraina expiră pe 5 iunie, așa că cele noi trebuie să intre în vigoare o zi mai târziu. Ambasadorii UE au votat astăzi pentru un regulament pe această temă. După cum a spus corespondentul RMF FM la Bruxelles, Katarzyna Szymańska-Borginon participantului la întâlnire, ambasadorul polonez Andrzej Sadoś a făcut o declarație, însă Polonia nu a fost împotriva extinderii comerțului fără taxe vamale cu Ucraina.
O decizie similară pentru ambasadorii UE a fost luată săptămâna aceasta de Comisia pentru Comerț Internațional al Parlamentului European, care a votat pentru prelungirea unui an de comerț fără taxe vamale cu Ucraina cu 27 de voturi pentru, 1 împotrivă și 7 abțineri.
Se așteaptă ca Parlamentul European în plen să confirme decizia comisiei luna viitoare într-un vot în plen la Strasbourg.
Polska złożyła oświadczenie, ale nie była przeciw przedłużeniu bezcłowego handlu z Ukriną. Dzisiaj cd. rozmów z KE. Kompromis jest blisko - dyplomata UE. @RMF24pl https://t.co/XycuWeYVk3
— Szymańska-Borginon (@Sz_Borginon) April 28, 2023
No i najważniejsze zawartego przez PL porozumienia z KE w spr. importu z UA :
— Szymańska-Borginon (@Sz_Borginon) April 28, 2023
- zachowana jednośc UE, solidarność z UA
- nie będzie procedury sankcyjnej (a taka była rozważana, gdy PL wprowadziła 15.04 jednostronny zakaz importu żywności z UE) @RMF24pl