UE extinde suspendarea taxelor vamale pentru importurile din Ucraina

28 Apr 2023
UE extinde suspendarea taxelor vamale pentru importurile din Ucraina

Cu toate acestea, acest acord este estompat de recenta decizie a Poloniei de a interzice importurile de cereale ucrainene, acuzate de destabilizarea pieței agricole naționale, scrie La Libre;

Guvernele celor douăzeci și șapte și-au dat vineri acordul de a reînnoi pentru un an suspendarea tuturor taxelor vamale la produsele ucrainene importate în UE, a anunțat președinția suedeză a Consiliului UE. Europenii hotărâseră în mai 2022 să suspende pentru un an toate taxele vamale la importurile ucrainene în UE pentru a sprijini activitatea economică a țării în fața invaziei conduse de Rusia.

Decizia de extindere a acestei scutiri a fost adoptată în unanimitatede ambasadorii statelor membre UE la Bruxelles. Deputații europeni mai trebuie să-și dea aprobarea în sesiune plenară pentru a permite intrarea în vigoare a acestei dispoziții, a spus o sursă europeană.

Dar acest acord este estompat de recenta decizie a Poloniei de a interzice importurile de cereale ucrainene, acuzată că destabilizarea pieței agricole naționale.

Câteva alte țări UE care se învecinează cu Ucraina - Ungaria, Slovacia și Bulgaria - au urmat exemplul, impunând interdicții temporare asupra cerealelor și a altor produse agricole importate din Ucraina.

Această poziție este considerată „inacceptabil ” de către Comisia Europeană, responsabilă pentru politica comercială a blocului.

Contactele continuă” pe acest subiect, a asigurat vineri Comisia. Afaceri de urmarit ”, a declarat laconic purtătorul de cuvânt al executivului european.

Pe lângă suspendarea taxelor vamale, UE s-a organizat pentru a permite Kievului să-și exporte stocurile de cereale după închiderea rutelor maritime de la Marea Neagră cauzată de invazia rusă din februarie 2022.

Dar, în loc să fie doar tranzit, statele europene vecine au văzut cum porumbul, grâul sau floarea-soarelui din Ucraina s-au acumulat pe solul lor din cauza problemelor logistice, ceea ce a dus la saturarea silozurilor și la scăderea prețurilor locale - ceea ce a dus la demonstrații ale fermierilor și demisia ministrul polonez al agriculturii.

Pe 19 aprilie, Comisia a propus să garanteze țărilor învecinate cu Ucraina o compensație de 100 de milioane EUR din fondul de rezervă pentru criza agricolă, care este aproape dublu față de pachetul de 56,3 milioane EUR acordat în primul an. Dar pentru a obține acești bani, aceste țări vor trebui să renunțe la măsurile lor unilaterale.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră