Reprezentantul Special al SUA pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, spune ca Europa nu va lua un loc direct la masa de negocieri pentru rezolvarea războiului din Ucraina. El a asigurat însă că interesele europene vor fi în continuare luate în considerare, scrie The Guardian
Europa va fi consultată – dar în cele din urmă exclusă – din negocierile de pace planificate între Rusia, SUA și Ucraina, a dezvăluit sâmbătă trimisul special al lui Donald Trump pentru Ucraina.
Întrebat dacă Europa va fi prezentă la discuțiile planificate, Keith Kellogg a spus că el vine de la „școala realismului și asta nu se va întâmpla”.
„Poate fi ca o creta pe tablă, s-ar putea răzui puțin, dar vă spun ceva care este cu adevărat destul de sincer”, a spus el.
„Și prietenilor mei europeni, le-aș spune: intrați în dezbatere, nu plângându-vă că ați putea fi, da sau nu, la masă, ci venind cu propuneri concrete, idei, măriți cheltuielile [de apărare]”.
Remarcile lui Kellogg vor provoca consternare în rândul unor lideri europeni care nu au încredere în Trump și cred că securitatea țării lor este indisolubil împletită cu soarta Ucrainei. Ministrul polonez de externe, Radosław Sikorski, a declarat că președintele francez, Emmanuel Macron, a invitat liderii europeni să vină duminică la Paris pentru a discuta situația.
Kellogg a adăugat că unul dintre motivele pentru care acordurile de pace anterioare dintre Ucraina și Rusia au eșuat a fost că au fost prezente la masă prea multe țări care nu aveau capacitatea de a executa un fel de proces de pace. „Nu vom merge pe această cale”, a spus el la marginea Conferinței de Securitate de la München.
Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, a folosit mai devreme discursul său la conferință pentru a avertiza că Europa ar putea fi exclusă din negocieri. El a cerut Europei să intensifice și să formeze o armată europeană în care Ucraina să joace un rol central.
Liderii europeni, criticați de discursul vicepreședintelui SUA, JD Vance, vineri, sunt din ce în ce mai îngrijorați de abordarea lui Trump față de un acord de pace cu Ucraina și se tem că s-ar putea ajunge la un acord care este avantajos pentru SUA, dar are implicații pe termen lung nu doar pentru securitatea Ucrainei, ci și a Europei.
Premierul polonez, Donald Tusk, a folosit rețelele de socializare pentru a avertiza: „Europa are nevoie urgent de propriul plan de acțiune privind Ucraina și securitatea noastră, altfel alți jucători globali vor decide despre viitorul nostru. Nu neapărat în conformitate cu propriul nostru interes, … Acest plan trebuie pregătit acum. Nu e timp de pierdut.”
Kellogg a spus că problemele critice sunt să se asigure că războiul nu va începe din nou și să se determine modul în care Ucraina își păstrează suveranitatea. El a spus că acest lucru va necesita o garanție de securitate credibilă, adăugând că Trump, în calitate de unic factor de decizie din SUA, nu este încă în măsură să definească o astfel de garanție.
El a adăugat: „Trump ar avea nevoie de o gamă completă de opțiuni” și că „toate opțiunile sunt pe masă”. El a spus că lucrează la „Trump time”, adăugând că se așteaptă la un acord în săptămâni și luni. O problemă cheie a fost să se convină cum sunt tratate încălcările oricărui acord de încetare a focului, a spus el.
El a spus că lucrează cu contactele sale din alianța NATO, în timp ce Steve Witkoff, trimisul pentru Orientul Mijlociu, era în contact cu rușii.
Zelensky a avertizat Europa să nu fie abandonată la masa negocierilor de către Trump. El a spus: „Să fim sinceri – acum nu putem exclude posibilitatea ca America să spună „nu” Europei în problemele care o amenință. Mulți lideri au vorbit despre o Europă care are nevoie de propria sa armată – o armată a Europei. Eu cred că a venit momentul. Trebuie create forțele armate ale Europei."
„Acum câteva zile, președintele Trump mi-a spus despre conversația sa cu Putin. Nici o dată nu a menționat că America are nevoie de Europa la acea masă. Asta spune multe. Vremurile au trecut – când America a susținut Europa doar pentru că a avut-o întotdeauna. Ucraina nu va accepta niciodată acorduri încheiate pe spatele nostru fără implicarea noastră. Și aceeași regulă ar trebui să se aplice în toată Europa. Nicio decizie cu privire la Ucraina fără Ucraina. Nicio decizie cu privire la Europa fără Europa.”
„Președintele Trump a spus odată: „Ceea ce contează nu este familia în care te-ai născut, ci cea pe care o construiești”. Trebuie să construim cea mai strânsă relație posibilă cu America și – da, o nouă relație – dar ca europeni, nu doar ca națiuni separate. De aceea avem nevoie de o politică externă unificată, de o diplomație coordonată, de politica externă a unei Europe comune.”, a mai spus Zelensky.
Cu multe națiuni europene care se confruntă cu un electorat din ce în ce mai eurosceptic, este puțin probabil ca ideile sale despre integrare să aiba succes, dar remarcile sale ar putea galvaniza Europa în discuții mai detaliate despre rolul militar pe care îl pot juca în Ucraina, inclusiv prin punerea trupelor la sol pentru a proteja o încetare a focului.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a cerut Europei să rămână angajată cu Trump și să nu creadă că este pe cale să abandoneze Europa sau Ucraina. El a spus „Suntem o singură familie”, adăugând că americanii „au dreptate, nu cheltuim suficient”. El se aștepta ca NATO să adopte o nouă țintă de cheltuieli în mai, care să fie atinsă în patru sau cinci ani, cu repere clare și o posibilă țintă de cheltuieli pentru apărare stabilită la nord de 3% din PIB. Ținta actuală de 2% nu este aproape suficientă, a spus el.
Olha Stefanishyna, viceprim-ministrul Ucrainei pentru Europa, a avut o viziune mai optimistă asupra intențiilor SUA, spunând: „Există o intenție și o hotărâre foarte serioasă de a pune capăt războiului într-un mod just și că ar trebui să se încheie într-o manieră în care să nu se mai repete. Nu vorbim doar despre încheierea războiului, ci și despre prevenirea ca acesta să se repete.”
În contextul discuțiilor cu Trump, Zelesnky încearcă, de asemenea, să respingă cererea lui Trump ca SUA să preia controlul asupra a 50% din mineralele pământurilor cu minerale rare ale Ucrainei. El a respins oferta după ce contractul pus pe masă de SUA nu conținea angajamentele așteptate de a oferi garanții de securitate ale SUA în cazul unei încetări a focului.
Întrebat despre înțelegerea de la München, Zelensy a spus: „Încă vorbim. Am avut dialoguri diferite.”
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, i-a oferit lui Zelensky acordul în timpul unei vizite la Kiev, miercuri, după ce Trump a sugerat că Ucraina trebuie sa cedeze Statelor Unite r esursele eiîn valoare de jumătate de trilion de dolari în schimbul asistenței acordate țării devastate de război.
Zelensky caută o modalitate de a implica SUA într-o protecție pe termen lung a Ucrainei împotriva altor amenințări rusești în cazul unei încetări a focului, dar știe că într-o poziție vulnerabilă de negociere, Trump poate face cereri cărora le va fi greu să le reziste.
Here is the answer for Mrs. Ursula ⚡️Trump's special representative Keith Kellogg said that under no circumstances will Europe be at the negotiating table on the Ukrainian conflict.
— Peacemaker (@peacemaket71) February 15, 2025
"They have no business there!" pic.twitter.com/Dl4QJuA840
????URGENT ; L'envoyé spécial de Trump en Ukraine, Keith Kellogg???????? :
— Trump Fact news ???????? (@Trump_Fact_News) February 15, 2025
"L'Ukraine sera à la table des négociations, mais l'Europe n'y sera pas."???????????????? pic.twitter.com/9DrlhD3yny