Ucraina va opri tranzitul de gaze către Europa prin punctul de intrare Sokhranivka

10 Mai 2022
Ucraina va opri tranzitul de gaze către Europa prin punctul de intrare Sokhranivka

Operatorul de sistem de gaze al Ucrainei GTSOU a declarat marți că va declara forță majoră pentru transportul gazului rusesc prin punctul de intrare Sokhranivka, fluxurile fiind oprite pe 11 mai, scrie Reuters.

Ucraina a continuat să fie o rută majoră de tranzit pentru gazul rusesc către Europa chiar și după invadarea țării de către Rusia pe 24 februarie.

GTSOU a declarat că nu poate desfășura operațiuni la stația de comprimare a gazelor Novopskov de la fața locului din cauza „interferenței forțelor de ocupație în procesele tehnice”.

Stația de compresoare Novopskov din regiunea Lugansk din estul Ucrainei a fost ocupată de forțele ruse și de luptători separatiști de la scurt timp după începerea invaziei.

Este primul compresor din sistemul de tranzit al gazelor din Ucraina din regiunea Lugansk, ruta de tranzit pentru aproximativ 32,6 milioane de metri cubi de gaz pe zi, sau o treime din gazul rusesc care merge în Europa prin Ucraina, a spus GTSOU.

„Pentru a-și îndeplini în totalitate obligațiile de tranzit față de partenerii europeni și în conformitate cu termenii acordului, este posibil să se transfere temporar capacitatea indisponibilă de la punctul de interconectare fizică „Sokhranivka” la punctul de interconectare fizică „Sudzha” situat pe teritoriul controlat de Ucraina”, a spus GTSOU într-un comunicat.

„Compania a informat în mod repetat Gazprom despre amenințările de tranzit din cauza acțiunilor forțelor de ocupație controlate de ruși și a cerut încetarea interferenței în funcționarea instalațiilor, dar aceste apeluri au fost ignorate”, se arată în comunicat.

Gazprom PJSC din Rusia nu a comentat imediat.

Prețurile gazelor europene au crescut cu până la 8,1%, inversând pierderile anterioare. Prețurile au scăzut apoi și s-au tranzacționat cu 4,1% mai mare la 97,63 euro pe megawat-oră până la ora 17:16 în Amsterdam, scrie Bloomberg

Alte stiri din Externe

Ultima oră