Ucraina: un soldat a fost arestat după ce și-a anunțat public dezertarea pentru a atrage atenția asupra "dreptului la demobilizare"

10 Oct 2024
Ucraina: un soldat a fost arestat după ce și-a anunțat public dezertarea pentru a atrage atenția asupra "dreptului la demobilizare"

Autoritățile ucrainene au anunțat miercuri arestarea unui soldat care anunțase public că părăsește unitatea sa fără permisiune pentru a cere demobilizarea soldaților epuizați de aproape trei ani de război împotriva invaziei ruse, scrie Le Monde.

Biroul de Investigații de Stat (DBR) al Ucrainei a declarat că l-a reținut pe Serhi Gnezdilov, un militar din brigada 56 a armatei ucrainene, care a confirmat această informație pe Facebook fără alte comentarii.

Bărbatul este cercetat pentru dezertare și riscă până la doisprezece ani de închisoare, a spus DBR. „Abandonarea demonstrativă și publică a unei unități militare în timp de război nu este doar imorală” în raport cu tovarășii săi, ci, în plus, „demoralizează societatea și provoacă o dezbatere falsă care joacă clar în mâinile inamicului nostru” , a acuzat DBR.

Cine este Serhii Hnezdilov

Serhiy Gnezdilov este un activist militar și public, fondatorul festivalului non-profit „VydelkaFest” din orașul său natal Vylkove și gazda podcastului hromadske „++ podcast”, unde intervievează alți militari, scrie RBC Ucraina.

Serhiy s-a născut în anul 2000 în orașul Vylkove, regiunea Odesa. A intrat la Facultatea de Jurnalism de la Universitatea Națională Politehnică din Lviv, dar în 2019 și-a luat un concediu academic și s-a oferit voluntar pentru Forțele Armate. A luat parte la luptele pentru Pisky, Avdiivka, Maryinka, Zolota Niva, Krasnohorivka, Gulyaipole, Bakhmut.

La început, a fost comandantul detașamentului din batalionul 21 separat de infanterie motorizată „Sarmat”, acum este comandantul departamentului de recunoaștere aeriană a brigăzii 56 separată de infanterie motorizată din Mariupol.

În seara zilei de 21 septembrie, Hnezdilov a scris o postare despre necesitatea de a stabili condițiile de serviciu conform legii marțiale și despre SZCH-ul său (dezertarea voluntară a unei unități militare) .

„5 ani în Armată m-au convins doar de asta: nimeni nu se naște pentru război. Nu sunt vinovat pentru asta, dar războiul a venit în țara mea, iar eu, ca cetățean, trebuie să o apăr. În 2014, noi, ca societate, nu eram pregătiți pentru asta iar în timpul invaziei pe scară largă acest lucru s-a dovedit”, a scris Gnezdilov.

El adaugă că „Protecția Patriei, Independența și integritatea teritorială a Ucrainei este datoria cetățenilor Ucrainei” - acest lucru este consacrat în articolul 65 din Constituție.

„În cei 11 ani de război cu Rusia, societatea și guvernul nostru nu au găsit puterea să vorbească serios și sincer despre realitățile unui război prelungit, permanent. Ni s-a spus că niciuna dintre părți nu va avea suficiente resurse pentru un an, că războiul se va termina în două-trei săptămâni. Încă nu ne-am dat seama dacă este posibil să învingi orice armată, dar este imposibil să învingi o națiune înarmată și pregătită pentru ce e mai rău”, a spus apărătorul.

Potrivit acestuia, armata a ajuns acum la Rubicon, când infanteria nu mai este dislocată, iar societatea continuă să „creadă în Forțele Armate” în loc să apere țara.

"Suntem convinși că nu există nimeni care să înlocuiască infanteria, care a purtat acest război pe umeri. 5 milioane de bărbați care ar putea fi recrutați îi spun soldatului "zero" că acesta nu este războiul lor și că ar trebui să fie acolo până la victorie, ", a adăugat Gnezdilov.

El a subliniat, de asemenea, că societatea și-a format o imagine greșită a unui soldat ca un om de oțel care poate rămâne în război la nesfârșit. Din cauza faptului că nu există „dreptul la demobilizare”, voluntarii încep să migreze în spate. Potrivit lui Gnezdilov, pentru 2.500 de dolari puteți cumpăra statutul de „scutit” în timpul examenului medical militar.

„Lipsa unor termeni clari de serviciu contribuie la „demobilizarea neagră”: căsătoria cu femei pensionare cu dizabilități a fost cândva un meme și acum foarte comun, divorțul de soții pentru a aranja custodia exclusivă a unui copil, divorțul propriilor părinți pentru a aranja îngrijirea mamei sau tatălui lo, toate duc la "scutiri", a spus soldatul.

Hnezdilov a subliniat că guvernul nu este pregătit pentru un dialog serios cu societatea, iar în locul doctrinei „a lupta este datoria fiecărui cetățean” , statul își propune să-i desemneze pe cei care au fost mobilizați ca apărători pe termen nelimitat.

„De astăzi merg la dezertare până la stabilirea unor condiții clare de serviciu, sau până la împlinirea vârstei de 25 de ani, având în spate 5 ani de serviciu impecabil ca militar. Sper ca acest act să poată transmite autorităților și societatea va accepta nevoia de a vorbi și de a rezolva această situație. Trebuie să creăm un viraj de mobilizare printre toți ucrainenii conscriși, iar apoi demobilizarea va deveni o realitate”, a scris Hnezdilov.

Alte stiri din Externe

Ultima oră