La doar câteva sute de metri de granița cu Ungaria, într-o porțiune atent păzită și izolată a unui nod feroviar, cadavrele a sute de militari ar fi păstrate de autoritățile ucrainene într-un vagon frigorific special amenajat în acest scop. Soldații și-au pierdut viața în urmă cu câteva săptămâni și, în unele cazuri, cu mai mult de o lună, dar rudele lor nu au reușit încă să-i îngroape, a aflat ziarul Metropol din Ungaria.
Problema înmormântărilor este tratată ca una din cele mai serioase probleme politice de către echipa președintelui Zelensky care reglementează când și cu ce ritm rudele sunt informate despre vestea unui deces și care alocă cu grijă numărul de înmormântări permis pe zi.
Din acest motiv e nevoie de vagoanele frigorifice speciale dintre care unul se află acum la doar câteva sute de metri de granița cu Ungaria sub cea mai strictă custodie militară. Aceste vehicule speciale au fost primite de Ucraina în urmă cu câteva luni ca parte a ajutorului militar străin împreună cu camioane frigorifice pentru transportul cadavrelor.
Conform informațiilor care au ieșit la iveală până acum, fiecare dintre aceste vagoane funebre are o capacitate de încărcare de 50 de tone, adică poate stoca aproximativ 500 de cadavre fiecare. Până acum, doar televiziunea Al-Jazeera a avut voie să arate un astfel de vagon frigorific dar doar atunci când transporta cadavrele soldaților ruși.
În Transcarpatia, din vagoanele frigorifice sunt scoase maxim patru sau cinci cadavre pe zi, nu întotdeauna în ordinea morții. Înmormântarea este permisă ținând cont de motive politice și etnice, precum și de vârsta defunctului.
În Ucraina, pierderile de război sunt considerate un secret de război strict, informațiile oficiale sunt rareori făcute publice. Oricine încalcă regula în orice fel, chiar și cu o postare pe rețelele de socializare, se poate aștepta la o pedeapsă cu închisoarea.
În lipsa datelor oficiale, desigur nu există statistici pentru decesele pe regiuni sau naționalități. Viktor Mikita, guvernatorul militar al Transcarpatiei, a vorbit deja despre „sute” de morți eroice din regiunea sa în vară.
Mulți oameni sunt nedumeriți de ce unitățile transcarpatice sunt întotdeauna trimise la cele mai grele bătălii. Acest lucru poate fi explicat parțial prin pregătirea lor specială și prin faptul că până și rușii îi consideră a fi una dintre cele mai capabile formațiuni. Potrivit altora, poate juca un rol în acest sens și faptul că conducerea militară ucraineană preferă să trimită formațiuni de minorități naționale în prima linie.