Ucraina speră în decizii „pozitive” din partea UE după cele europene

19 Iun 2024
Ucraina speră în decizii „pozitive” din partea UE după cele europene

Ucraina speră în  decizii „pozitive”  de la Uniunea Europeană după recentele alegeri europene, marcate de un val de extremă dreaptă, a declarat marți Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui Volodymyr Zelensky, scrie Le Monde

„Sper ca încă o dată, având în vedere poziția societății europene, că alegerile și deciziile majore ale Consiliului European, ale Comisiei și ale Parlamentului European vor fi pozitive”  pentru Ucraina, a spus el jurnaliştilor în cadrul unei videoconferințe, în timp ce țara sa este în dificultate pe câmpul de luptă împotriva Rusiei.

Recentul vot pentru alegerea deputaților europeni a fost marcat de o creștere a extremei drepte în mai multe țări, printre care Franța și Germania, doi dintre principalii susținători ai Ucrainei. În ceea ce privește alegerile legislative din Franța, unde extrema dreaptă, considerată mai apropiată de Moscova, se află într-o poziție de forță, șeful de cabinet al președintelui ucrainean s-a declarat încrezător în  „sprijinul societății franceze” . Președintele francez Emmanuel Macron a devenit unul dintre cei mai vocali susținători europeni ai Ucrainei.

În Germania, majoritatea deputaților partidului de extremă dreapta german AfD, precum și aleșii unui partid suveranist de stânga, au boicotat discursul lui Volodymyr Zelensky în fața Bundestagului din 11 iunie, imediat după alegerile europene. În vizită la Berlin cu ocazia unei conferințe internaționale privind reconstrucția Ucrainei, președintele ucrainean s-a arătat îngrijorat de succesul electoral al grupărilor „cu sloganuri radicale pro-ruse” . Este  „periculos pentru țările voastre” , a spus el.

Rândurile extremei drepte și ale stângii radicale, precum și ale dreptei conservatoare, au fost, de asemenea, foarte subțiri în timpul vizitei domnului Zelensky la Adunarea Națională Franceză cu câteva zile mai devreme.

UE și statele europene au mobilizat deja fonduri în valoare totală de 85,5 miliarde de euro pentru Ucraina, potrivit Secretariatului General francez pentru Afaceri Europene.

Alte stiri din Externe

Ultima oră