Ucraina scade vârsta de mobilizare de la 27 la 25 de ani

02 Apr 2024
Ucraina scade vârsta de mobilizare de la 27 la 25 de ani

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a semnat marți un proiect de lege pentru a reduce vârsta de mobilizare militară de la 27 la 25 de ani, deoarece forțele armate nu au oamenii care să facă față invaziei ruse, scrie Le Monde.

Un prim proiect a fost adoptat în mai 2023, dar nu a fost promulgat. Cel nou va intra în vigoare de miercuri, a anunțat Rada, parlamentul ucrainean, pe site-ul său.

Guvernul trebuie apoi, în termen de șase luni, să aducă diferitele texte de reglementare în conformitate cu noua epocă a mobilizării. Înrolarea în armată a stârnit dezbateri de luni de zile în Ucraina.

Armata ucraineană a suferit pierderi, a căror amploare este ținută secretă, și se luptă astăzi, spre deosebire de începutul conflictului, să găsească voluntari pentru front.

Rada a votat în primă lectură în februarie o serie de măsuri menite să faciliteze mobilizarea, după ce o primă versiune pregătită de guvern fusese respinsă pentru a fi rescrisă cu câteva săptămâni mai devreme.

Volodymyr Zelensky a declarat în decembrie 2023 că armata s-a oferit să mobilizeze până la 500.000 de oameni suplimentari, un număr revizuit de atunci de noul comandant șef al forțelor armate, Oleksandr Syrsky.

Actualul sistem de înrolare este considerat de mulți ucraineni a fi nedrept, ineficient și adesea corupt. Și se ridică și voci pentru a cere o demobilizare a celor care sunt de mult timp pe front.

Alte stiri din Externe

Ultima oră