Ucraina rămâne fără opțiuni în contrafensivă, potrivit The Washington Post

21 Aug 2023
Ucraina rămâne fără opțiuni în contrafensivă, potrivit The Washington Post

Ucraina „pare să nu aibă opțiuni” pentru a-și face contraofensiva eficientă, a scris duminică Washington Post . 

Ucraina pare să rămână fără opțiuni într-o contraofensivă pe care oficialii au considerat-o inițial ca fiind operațiunea crucială a Kievului de a prelua un teritoriu semnificativ de la forțele ruse de ocupare în acest an.

La mai bine de două luni de luptă, contraofensiva dă semne de stagnare. Avansurile Kievului rămân izolate pentru câteva sate, trupele ruse avansează în nord și un plan de a antrena piloți ucraineni pe F-16 fabricate în SUA este amânat.

Incapacitatea Ucrainei de a-și demonstra succesul decisiv pe câmpul de luptă stârnește temeri că conflictul devine un impas și că sprijinul internațional s-ar putea eroda. Un nou raport clasificat al serviciilor secrete americane a prezis că contraofensiva nu va ajunge anul acesta în orașul cheie din sud-estul Melitopol.

Între timp, publicul ucrainean obosit de război este dornic ca liderii de la Kiev să-și asigure victoria, iar la Washington, se așteaptă ca apelurile de reducere a ajutorului acordat Ucrainei să fie amplificate în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din SUA din 2024.

Fără arme mai avansate programate să întărească linia frontului sau forțele de angajare completă care sunt încă ținute în rezervă, este puțin probabil ca Ucraina să poată asigura un progres în contraofensivă, potrivit analiștilor.

„Întrebarea aici este care dintre cele două părți va fi epuizată mai devreme”, a spus Franz-Stefan Gady, membru senior la Institutul Internațional de Studii Strategice și Centrul pentru o Nouă Securitate Americană, care a vizitat Ucraina în iulie. „Nu ar trebui să ne așteptăm la atingerea unor obiective militare majore peste noapte.”

Gady a spus că Rusia și Ucraina se află acum într-o fază de „uzură”, încercând să-și distrugă resursele reciproc, mai degrabă decât să asigure progrese teritoriale semnificative. Cu forțele sale terestre în mare măsură blocate, Ucraina a lansat o serie de noi lovituri cu drone pe teritoriul Rusiei, inclusiv ținte din Moscova, dar loviturile au cauzat pagube minime.

Serviciile de informații americane spun că Ucraina nu va îndeplini obiectivul cheie al ofensivei

Întrebați despre progresul contraofensivei, oficialii occidentali și ucraineni îndeamnă la răbdare, descriind lupta ca fiind mai lentă decât se aștepta, dar insistând că obține în mod constant câștiguri.

Cu toate acestea, intervalul de timp pentru ca Ucraina să desfășoare operațiuni ofensive este limitat. Anul trecut, forțele ucrainene au făcut puține progrese după recucerirea orașului Herson, din sud, la începutul lunii noiembrie, pe măsură ce a venit vremea rea.

Cu forțele sale terestre înaintând încet, Ucraina folosește loviturile cu drone pentru a-și extinde raza militară, în timp ce așteaptă muniții și antrenamente mai avansate, inclusiv o putere aeriană mai mare, a declarat Yuriy Sak, consilier al ministrului ucrainean al apărării.

Nu avem încă F-16, așa că trebuie să găsim o modalitate de a compensa absența lor, iar dronele sunt oarecum folosite pentru a compensa lipsa aviației”, a spus el.

Principala agenție de informații internă a Ucrainei s-a aflat în spatele atacurilor cu drone maritime care au lovit recent un mare port rusesc și un petrolier rus în apropierea Crimeei ocupate, potrivit unui oficial de informații ucrainean care a vorbit sub condiția anonimatului pentru a discuta o problemă sensibilă.

Declarațiile Kievului cu privire la atacurile de la Moscova sunt mai opace. Guvernul se distanțează public de lovituri, în timp ce unii oficiali recunosc implicarea.

Dar analiștii avertizează că, deși atacurile cu drone pot distrage atenția de la contraofensiva terestră lentă a Ucrainei, este puțin probabil ca acestea să încline balanța războiului în favoarea Kievului.

„Ucrainenii pur și simplu nu au suficientă capacitate pentru a construi suficiente drone și a lovi în interiorul teritoriului rus, suficiente ținte pentru a eroda voința Rusiei de a lupta”, a spus Bob Hamilton, colonel în retragere al armatei americane și șef de cercetare la Institutul de Cercetare a Politicii Externe

Rusia are, de asemenea, metode sofisticate de combatere a dronelor ucrainene cu bruiaj și detecție. Kremlinul susține că a dejucat în mare parte un val de atacuri cu drone ucrainene în ultima săptămână. Sâmbătă, Ministerul rus al Apărării a declarat că a doborât peste noapte 20 de drone ucrainene care vizau Crimeea.

„Nu cred că un singur sistem de arme poate fi un glonț de argint”, a spus Hamilton.

Ucraina a lovit, de asemenea, ținte logistice rusești cu muniții cu rază mai lungă de acțiune, departe de linia frontului de luni de zile, dar până acum efectul unor astfel de lovituri nu s-a reflectat în prima linie a Rusiei, a spus Gady.

„Știm că poziția Rusiei s-a deteriorat, dar nu s-a deteriorat în măsura în care te-ai putea aștepta la un colaps iminent”, a spus el. O campanie de lovituri cu rază mai lungă, denumită și „bătălie adâncă”, poate fi descrisă ca fiind de succes atunci când forțele adversarului nu mai pot apela la forțele de rezervă sau nu mai pot efectua funcții de sprijin de bază, cum ar fi reaprovizionarea.

Cu toate acestea, în loc să se prăbușească, forțele ruse opun rezistență acerbă și chiar fac progrese ofensive. În nord-estul Ucrainei, autoritățile din Kupyansk au ordonat o evacuare în masă a civililor. Orașul făcea parte dintr-o zonă mare de teritoriu ocupat pe care Ucraina a recucerit-o în septembrie și octombrie anul trecut.

Pe frontul de sud, forțele ucrainene continuă să folosească o abordare minuțios de lentă pentru a asigura progresele, mai degrabă decât să favorizeze viteza așa cum au recomandat aliații occidentali precum SUA.

Luna trecută, forțele ucrainene au împins în Staromaiorske, primul sat reluat în câteva săptămâni, stârnind speranța că avansul ar putea să schimbe ritmul, implicând trupe de rezervă antrenate de Occident. Nu a fost așa. A durat încă trei săptămâni până când forțele ucrainene să elibereze satul adiacent Urozhaine și, se pare, au suferit pierderi grele.

Atingerea la marea Azov și ruperea podului terestre al Rusiei către Crimeea este unul dintre scopurile recunoscute public ale contraofensivei. Dar avansurile Staromaiorske nu au implicat noi tactici. Unitățile de recunoaștere au supravegheat apărarea Rusiei pentru a lovi punctele slabe și pentru a permite unităților mai mici – adesea pe jos – să se mute cu o echipă de deminare, a declarat Serhiy Kuzmin, purtătorul de cuvânt al armatei pentru zonă.

Sak, consilierul ministrului apărării, a declarat că progresul lent în curățarea câmpurilor minate extinse de-a lungul frontului împiedică Kievul să angajeze majoritatea forțelor sale de rezervă antrenate de Vest.

„Pentru a ne angaja forțele de rezervă, trebuie să ne asigurăm că căile sunt libere”, a spus el. „Prefer să mergem mai încet și să ne asigurăm că păstrăm viețile trupelor noastre.”

Forțele ucrainene au reluat aproximativ 81 de mile pătrate de teritoriu ocupat de când a început contraofensiva în iunie, cele mai mari câștiguri având loc lângă Bakhmut, în est, și în regiunea Zaporizhzhia, la sud de Orikhiv.

Pentru a crea un impuls și pentru a crește costul războiului pentru cetățenii ruși obișnuiți, Ucraina și-a sporit atacurile în interiorul Rusiei. Dar acest efort de a extinde spațiul de luptă trebuie să se bazeze pe dronele Ucrainei, mai degrabă decât pe armele furnizate de Occident, din cauza restricțiilor privind utilizarea armelor NATO pentru a lovi Rusia pe propriul teritoriu – iar strategia vine și cu riscuri, au spus analiștii.

Administrația Biden a gestionat „foarte cu succes” riscul unui conflict direct cu Rusia, oferind treptat Kievului sisteme de arme mai avansate și muniții cu rază mai lungă de acțiune, a declarat Kelly Grieco, care cercetează operațiunile aeriene în calitate de membru senior la Centrul Stimson, un Grupul de politici din D.C.

„De la începutul acestui război, unul dintre lucrurile de care aliații Ucrainei s-au îngrijorat este să se sfârșească într-o escaladare involuntară”, a spus ea.

Kievul a cerut de luni de zile rachete cu rază mai lungă de acțiune numite ATACMS, Sistemul de rachete tactice ale armatei, din Statele Unite, dar administrația Biden a refuzat până acum să le furnizeze, invocând provizii limitate și temerile unei confruntări în creștere cu Rusia.

Marea Britanie și Franța au trimis la Kiev muniții similare la începutul acestui an.

Oficialii administrației Biden au spus în repetate rânduri că Statele Unite nu încurajează și nu permit atacurile în interiorul Rusiei.

Creșterea gamei de sisteme de arme furnizate de Statele Unite și de alții a „venit cu o mulțime de asigurări de la Kiev că nu va folosi acel echipament pentru a viza teritoriul Rusiei”, a spus Grieco.

Dacă Ucraina extinde utilizarea dronelor – pe măsură ce contraofensiva continuă într-o mișcare lentă, a spus ea, „acesta încă are potențialul de a face Occidentul îngrijorat dacă Ucraina va continua să exercite acest tip de reținere”.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră