Ucraina pierde războiul împotriva Rusiei: analiștii spun cum ar putea arăta înfrângerea sa

19 Apr 2024
Ucraina pierde războiul împotriva Rusiei: analiștii spun cum ar putea arăta înfrângerea sa

Cu un proiect de lege de ajutor de 60 de miliarde de dolari blocat, lupta Ucrainei împotriva invaziei ruse devine din ce în ce mai disperată. Armata sa este extrem de lipsită de artilerie și muniție și este depășită cu 10 la unu în unele locuri, în timp ce se luptă să rețină intensificarea atacurilor rusești.  înfrângerea Ucrainei pare din ce în ce mai probabilă și ar putea lua mai multe forme, spun analiștii pentru BussinesInsider

Există o licărire de speranță pentru Ucraina, cu un vot al Congresului care ar putea elibera pachetul de ajutor așteptat în acest weekend.

Însă dacă eșuează, iar aliații europeni ai Ucrainei nu se apropie, înfrângerea Ucrainei pare din ce în ce mai probabilă și ar putea lua mai multe forme, spun analiștii.

Înfrângere totală

Experții de la think tank-ul american The Institute for the Study of War, consideră că președintele Rusiei, Vladimir Putin, urmărește obiective „maximaliste” în Ucraina care echivalează cu o „capitulare deplină ucraineană și occidentală”.

Acest lucru ar putea implica în cele din urmă încercarea de a prelua controlul asupra întregii țări.

Putin a negat în repetate rânduri existența Ucrainei în discursuri. Anul trecut, el a citat o hartă a Europei din secolul al XVII-lea pentru a susține teza sa discreditată conform căreia Ucraina nu este o țară reală, în ciuda documentului care marchează în mod clar o parte a teritoriului ca fiind „Ucraina”.

Într-o postare pe blog pentru Institutul Regal al Serviciilor Unite, Oleksandr Danylyuk, un fost consilier șef al ministrului ucrainean al Apărării, a menționat că distrugerea totală a Ucrainei este principalul obiectiv al Rusiei.

„Putin nu își ascunde intențiile de genocid de a distruge Ucraina ca stat independent și ucrainenii ca popor separat”, a spus el.

„Este evident că, dacă Ucraina pierde sprijinul din partea Occidentului, Putin își poate atinge obiectivul de a-și distruge ucrainenii ca popor și de a șterge cea mai mare țară de pe harta Europei”, a continuat el.

„În ciuda tragediei evidente a acestei situații pentru Ucraina, consecințele înfrângerii acesteia pentru Occident și mai ales pentru SUA ca lider al lumii libere nu ar fi mai puțin catastrofale”.

Pierderea teritoriilor

Alții cred că ambițiile Rusiei sunt mai limitate și își propune să lanseze un atac masiv în această vară pentru a sparge liniile defensive ale Ucrainei și a ocupa un oraș sau o regiune cheie.

O problemă pentru Ucraina, a declarat Bryden Spurling, analist la RAND Corporation, pentru Business Insider, este că nu este clar de unde ar putea veni atacul.

„Dificultatea în care Ucraina este lipsită de provizii și personal este că îi oferă Rusiei mai multă oportunitate de a alege momentul și locul ofensivei sale pe un lung front de luptă”, a spus el.

Deși era evident că Ucraina își va concentra contraofensiva anul trecut în sud, permițând Rusiei să construiască fortificații extinse pentru a-și apăra pozițiile, atacul Rusiei ar putea veni în orice punct de-a lungul liniei frontului de 620 de mile.

Rusia ar putea încerca să preia controlul asupra Harkivului, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, care se află la doar 28 mile de granița cu Rusia, orașul Zaporojie din sudul Ucrainei sau să asigure controlul asupra regiunii Donețk din estul Ucrainei, care a fost locul unele dintre cele mai sângeroase bătălii ale războiului.

George Beebe, fost director de analiză rusă la CIA, a declarat recent pentru BI că Rusia încearcă să adauge și să-și consolideze câștigurile teritoriale.

„Victoria” Rusiei asupra Ucrainei ar consta probabil în ocuparea teritoriului de la est de râul Nipru pe care Moscova îl consideră rusesc din punct de vedere cultural și istoric, crearea unei fâșii de „pământ al nimănui” care separă teritoriul controlat de ruși de restul Ucrainei și construirea extinsă de fortificații defensive pentru a se asigura că divizarea Ucrainei va fi dificil de inversat prin noile atacuri ucrainene”, a spus el.

Dar întrebarea când și în ce condiții ar putea avea loc negocierile pentru a pune capăt războiului rămâne neclară.

Spurling, analistul RAND, a spus că o victorie a Rusiei va lua, cel mai probabil, forma cedării de către Ucraina a unor bucati mari de teritoriu cucerit de Rusia. Dar nu există niciun semn că Ucraina ar fi de acord cu un astfel de acord.

„În pofida provocărilor cu care se confruntă în prezent, Ucraina arată puțin apetit pentru o astfel de înțelegere – și mulți dintre susținătorii Ucrainei recunosc că oricum nu se poate avea încredere în Rusia că își va păstra partea din orice reglementare”, a spus el.

O campanie împotriva NATO

Unii analiști, cum ar fi cei de la ISW, au avertizat că Rusia va folosi probabil o înțelegere cu o Ucraina slăbită și învinsă pentru a reconstrui și a lansa un nou atac asupra Ucrainei și apoi a aliaților săi din Occident.

Alți analiști sunt sceptici și cred că armata Rusiei a suferit pagube atât de mari în conflict încât nu ar fi în măsură să lanseze o nouă campanie masivă după război împotriva unei alianțe consolidate NATO.

Dar pentru Beebe, chiar dacă ajutorul SUA va fi aprobat, nu va fi suficient pentru a schimba valul în război și pentru a permite Ucrainei să alunge forțele ruse.

Aceasta înseamnă că Ucraina, în orice scenariu, va trebui să cedeze teritoriu, fie formal, fie informal.

Alte stiri din Externe

Ultima oră