Ucraina ia în considerare invitarea Rusiei la summitul pentru pace

25 Feb 2024
Ucraina ia în considerare invitarea Rusiei la summitul pentru pace

Ucraina și partenerii săi străini ar putea invita Rusia la următorul summit de pace găzduit de Elveția pentru a discuta încheierea războiului după doi ani, a declarat duminică un înalt oficial ucrainean, Andriy Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean, scrie Le Monde

„Este posibil să invităm împreună reprezentanți ai Federației Ruse și să le prezentăm planul în cazul în care oricine reprezintă țara agresoare în acel moment dorește cu adevărat să pună capăt acestui război și să se întoarcă la o pace dreaptă”, a spus el în cadrul unei conferințe de presă televizate. in Kiev.

Elveția a fost de acord să organizeze un „summit de pace” la cererea Ucrainei, pe care cele două state au anunțat-o pe 15 ianuarie în timpul vizitei lui Volodymyr Zelenskyi la Berna. Peste 160 de țări sunt invitate, a spus dl Yermak.

Volodymyr Zelensky și-a prezentat pentru prima dată planul de pace în zece puncte la un summit G20 din noiembrie 2022. Acesta include restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și retragerea totală a trupelor ruse.

Ucraina susține că nu va vorbi cu Rusia până când toate trupele Moscovei nu vor părăsi teritoriul său. Kremlinul a numit planul de pace absurd pentru că exclude teritoriile anexate de Rusia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră