Turcia vrea să ducă relația cu Rusia la un alt nivel

28 Iul 2016 | scris de Vlad Gheorghieș
Turcia vrea să ducă relația cu Rusia la un alt nivel

Suleyman Sensoy, președintele Centrului Turco-Asiatic pentru Studii Strategice, a explicat pentru Sputnik Turkiye la ce concluzii a ajuns Ankara in urma crizei dintre Rusia si Turcia:"Traiectoria dezvoltării relațiilor dintre două țări dicteaza nivelul interdependentei dintre acestea". Acesta a mai adăugat că s-au inregistrat schimbări profunde in politica externă a Turciei fata de Rusia in urma evenimentelor recente. Analistul politic a susținut că aceste schimbari nu se datoreaza numai fluctuațiilor din relațiile turco-americane, ci si datorită faptului că parteneriatul ruso-turc are baze mult mai solide si profunde. Mai exact, atitudinea fața de Rusia definește poziția și semnificația pe scena politică internaționala a Turciei si deci legaturile dintre cele doua capată o importanță globală.

"Turcia a tras toate concluziile necesare in urma tensiunilor cu Rusia. Ankara a apreciat sprijinul Rusiei pe parcursul perioadei critice de după lovitura de stat, iar asta inseamnă un serios progres in relația bilaterală dintre cele doua țări."

Vicepremierul Mehmet Șimșek este responsabil cu dezvoltarea economică a Turciei, deci declarația cu privire la imbunătățirea relațiilor cu Rusia ar putea insemna schimbări in sectorul comercial, economic si energetic, dar nu se exclude ideea imbunătățirii cooperării militare dintre Moscova si Ankara. Totodată, ar mai putea apărea progrese și in relația Turciei cu Organizația pentru Cooperare de la Shanghai, a mai sugerat Suleyman Sensoy, adugând că Turcia este interesată să iși asume statulul de observator in cadrul organizației.

Alte stiri din Externe

Ultima oră