SUA a angajat cei mai mulți bani către fondul global, care ajută peste 100 de țări să se confrunte cu lumea în schimbare, scrie Politico
Administrația Trump a anulat angajamentele de 4 miliarde de dolari ale SUA față de cel mai mare fond pentru climă din lume, evitând o inițiativă ONU care ajută peste 100 de țări să se adapteze la lumea în schimbare rapidă.
„Guvernul Statelor Unite anulează orice angajamente restante față de Fondul Verde pentru Climă”, i-a scris secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, secretarului general al ONU, António Guterres, într-o notă din 27 ianuarie, din care părți au fost văzute de POLITICO.
Fondul pentru climă a confirmat decizia.
„Am fost informați că Statele Unite ale Americii au notificat Națiunilor Unite de decizia sa de a revoca angajamentele restante față de Fondul Verde pentru Climă”, a spus acesta într-o declarație.
Mișcarea merge mai departe decât prima administrație Trump, care a permis angajamentelor făcute de administrațiile anterioare să rămână în registrele fondului. Nicio altă țară nu a anulat anterior fondurile angajate.
Fondul Verde pentru Climă a fost înființat în 2010 pentru a canaliza finanțarea către programele de energie curată și adaptare la climă în lumea în curs de dezvoltare. De atunci, a aprobat proiecte în valoare de 16 miliarde de dolari.
În 2023, administrația Biden a angajat 3 miliarde de dolari pentru fond. Acest lucru corespundea unui angajament al administrației Obama și a făcut din SUA cel mai mare contributor unic la fond, cu 6 miliarde de dolari.
Cu toate acestea, SUA au livrat doar 2 miliarde de dolari din banii promisi, lăsând 4 miliarde de dolari în fonduri restante. Alte națiuni, inclusiv Germania, Franța, Japonia și Regatul Unit, au livrat de fapt mai mulți bani fondului.
Retragerea SUA vine ca urmare a ordinului președintelui Donald Trump de revocare și anulare a programului federal de finanțare pentru climă al țării, semnat în prima sa zi de mandat.
Deși decizia nu schimbă imediat bilanțul Fondului Verde pentru Climă, fondul a spus că ambițiile sale viitoare se vor micșora inevitabil.
„Privind în perspectivă, Fondul își propune să-și crească portofoliul total la cel puțin 50 de miliarde de dolari până în 2030”, a spus fondul. „Dacă angajamentele nu sunt îndeplinite pe deplin, capacitatea noastră de a sprijini ambițiile climatice ale țărilor în curs de dezvoltare va fi constrânsă.”