Trump a fost externat. A venit cu elicopterul la Casa Albă și cum a ajuns și-a dat jos masca

06 Oct 2020 | scris de A.V.
Trump a fost externat. A venit cu elicopterul la Casa Albă și cum a ajuns și-a dat jos masca Galerie foto (3)

Preşedintele american Donald Trump, bolnav de COVID-19, şi-a dat jos masca luni seară în balconul Casei Albe, unde a revenit după ieşirea din spital, scrie AFP, preluată de agerpres.ro. El a anunţat luni, cu puţin timp înainte de a pleca de la spitalul unde i s-au acordat îngrijiri că îşi va relua "în curând" campania electorală.


Donald Trump, internat vineri în spitalul militar Walter Reed, de la periferia Washingtonului, s-a întors la Casa Albă cu elicopterul.

După ce a urcat câteva trepte şi a ajuns în balconul reşedinţei prezidenţiale, el le-a făcut semn jurnaliştilor cu degetul mare în sus, fără mască pe faţă. 

"Mă voi întoarce în curând pe teren pentru campania mea!", a scris pe Twitter preşedintele american, după care a adăugat: "Fake News nu arată decât sondajele false". 

"Probabil nu este în afară de orice pericol", a estimat medicul Casei Albe, Sean Conley, citat de AFP.

"Chiar dacă probabil nu este în afară de orice pericol, echipa şi cu mine suntem de acord asupra faptului că toate examinările noastre dar mai ales starea lui de sănătate clinică îi permit să revină acasă în siguranţă", a declarat doctorul Sean Conley.

"Va beneficia de îngrijiri medicale de clasă internaţională 24 de ore din 24", a adăugat el, precizând că anumite tratamente administrate lui Donald Trump au fost experimentale.

Preşedintele Donald Trump, 74 de ani, a fost internat în spital vineri seară după ce a fost testat pozitiv la COVID-19 joi seară.

Președintele Donald Trump s-a expus infectării cu noul coronavirus deoarece nu a vrut să rămână închis în Casa Albă, ci a dorit să conducă națiunea americană și să confrunte în mod direct această provocare fără precedent în istoria recentă a Statelor Unite.

Acesta este, în linii mari, mesajul transmis de Team Trump și de aliații președintelui, în condițiile în care, după ce a fost testat pozitiv pentru COVID-19, liderul de la Casa Albă a fost criticat pentru „neglijența” de care a dat dovadă în perioada premergătoare diagnosticului, participând la evenimente cu sute de persoane care nu au purtat măști de protecție și nu au respectat regulile de distanțare socială.

Argumentul susținătorilor săi este că Trump, în calitate de lider al lumii libere, nu a vrut să proiecteze imaginea unui președinte „ținut ostatic de frică și ignoranță.” O atitudine criticată vehement de democrații și presa de stânga de peste ocean.

„Să nu-ți fie frică de Covid. Nu-l lăsa să-ți conducă viața”, a fost îndemnul președintelui, afișând în continuare că are atitudine de minimalizare a impactului virusului.

El nu a ratat ocazia de a lăuda încă o dată progresele pe care țara le-a făcut sub administrația sa. Mai mult, a spus că datorită progresului din zona medicală, „se simte mai bine decât acum 20 de ani.”.

Vinerea trecută, președintele Trump a anunțat, printr-un mesaj tweet, că este infectat cu coronavirus. De asemenea, și Melania, soția sa, a fost depistată pozitivă la testul pentru coronavirus.

Anunțul președintelui a fost urmat de o avalanșă de critici din partea democraților și activiștilor de stânga din America, care au criticat atitudinea „iresponsabilă” pe care, susțin ei, președintele Trump a avut-o în săptămânile premergătoare infectării cu coronavirus. De exemplu, președinta Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, a afirmat că comportamentul președintelui Trump a fost „o invitație insolentă pentru ca așa ceva să se întâmple,” el întâlnindu-se cu oameni și organizând mitinguri electorale fără să se protejeze adecvat. Alte mesaje – scrise deopotrivă de politicieni demicrați și de vedete de la Hollywood – au fost însă mult mai dure la adresa președintelui, lucru care a forțat platforma Twitter să amenințe că va suspenda conturile celor care îi doresc moartea președintelui.

În mesajele pe care le-a transmis susținătorilor liderului republican în ultimele zile, echipa de campanie a președintelui a insistat însă că atitudinea lui Trump a fost cea corectă: „În calitate de lider al lumii libere, președintele Trump nu a avut de ales. Nu a vrut să rămână în Casa Albă și să se izoleze, departe de Poporul American. Oricine îl cunoaște pe președintele nostru știe că el nu ar putea face asta – nu reprezintă cine este el.”

Team Trump a afirmat că liderul de la Casa Albă a ales să rămână la conducerea Americii în contextul răspândirii virusului: „Aceasta este cea mai mare și mai puternică țară din lume și el nu se putea retrage în timp ce asta (pandemia) se întâmpla. El trebuia să meargă înainte și să conducă Națiunea noastră și să înfrunte direct această provocare fără precedent. Chiar și acum, el se asigură că TU ești îngrijit.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră