„Toate părțile trebuie să fie implicate” pentru a face pace în Ucraina, se arată în comunicatul final al summit-ului pentru pace

16 Iun 2024
„Toate părțile trebuie să fie implicate” pentru a face pace în Ucraina, se arată în comunicatul final al summit-ului pentru pace

Primul summit de pace din Ucraina, care se desfășoară în Elveția fără Rusia, solicită „implicarea tuturor părților” în conflict pentru a pune capăt ostilităților, potrivit comunicatului final, scrie Le Monde

Textul, susținut de aproximativ 80 din cei aproximativ o sută de participanți , reafirmă, de asemenea, „principiile de suveranitate, independență și integritate teritorială a tuturor statelor, inclusiv a Ucrainei” . „Credem că atingerea păcii necesită participare și dialog între toate părțile”, putem citi în textul în limba engleză.

„De aceea am decis să luăm măsuri concrete în viitor în domeniile menționate mai sus, cu un angajament sporit al reprezentanților tuturor părților”, adaugă el.

Absența Rusiei – care a continuat să denigreze întâlnirea și care, prin urmare, nu a fost invitată de gazdele elvețiene – a fost deplânsă de câțiva dintre participanții la acest summit, în special de Arabia Saudită sau din nou Kenya.

Comunicatul de presă subliniază, de asemenea, că „securitatea alimentară nu trebuie în niciun caz militarizată” . Invazia Ucrainei a avut repercusiuni dramatice asupra aprovizionării, în special în țările sărace, precum și asupra inflației. Încetarea virtuală a exporturilor rusești de îngrășăminte a avut același efect la începutul conflictului.

Comunicatul final cere, de asemenea, eliberarea „prin schimb complet” a prizonierilor de război, dar și „a tuturor copiilor ucraineni deportați și strămutați ilegal” . Textul cere, de asemenea, ca toți civilii ucraineni deținuți ilegal să fie returnați în Ucraina.

Alte stiri din Externe

Ultima oră