TIME: "Zelensky e la fel de responsabil pentru război ca și Putin", spune fostul președinte brazilian Lula într-un interviu

04 Mai 2022
TIME: "Zelensky e la fel de responsabil pentru război ca și Putin", spune fostul președinte brazilian Lula într-un interviu

Într-un interviu pentru revista americană TIME publicat miercuri, fostul președinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a vorbit  despre Ucraina, Bolsonaro și democrația fragilă a Braziliei. Lula a susținut că președintele ucrainean Volodimir Zelensky a fost „la fel de responsabil” pentru conflictul din țara sa ca și omologul său rus Vladimir Putin. Lula, în vârstă de 76 de ani arată, de asemenea, cu degetul către președintele american Joe Biden, despre care spune că „nu a luat decizia corectă” cu privire la conflictul din Ucraina.

Revenirea lui Luiz Inácio Lula da Silva în prima linie politică a fost o bombă pentru Brazilia. În aprilie 2021, Curtea Supremă braziliană a anulat o serie de condamnări pentru corupție care l-au exclus pe fostul președinte de stânga de la alegerile naționale din 2018, declarând că un judecător părtinitor în cazul său i-a compromis dreptul la un proces echitabil. Decizia a pus Brazilia pe drumul spre o confruntare între Lula – așa cum este cunoscut universal – și actualul președinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro la alegerile din octombrie 2022. Primele sondaje arata ca Lula ar fi votat de 45%, comparativ cu 31% a lui Bolsonaro. Dar decalajul se micșorează.

Revista americană TIME s-a întâlnit cu Lula la sfârșitul lunii martie, în sediul din São Paulo al Partidului Muncitorilor (PT), pentru a vorbi despre timpul petrecut în închisoare, războiul din Ucraina și dacă planurile sale pentru țară se bazează pe mai mult decât nostalgie.

  • Time: Când Curtea Supremă ți-a restaurat drepturile politice anul trecut, te pregăteai deja pentru o viață mai liniștită departe de politică, potrivit presei braziliene. Te-ai hotărât imediat să te întorci?

De fapt, nu am renunțat niciodată. Politica trăiește în fiecare celulă a corpului meu, în sângele meu, în capul meu. Pentru că problema nu este politica în sine, ci cauza care te aduce în politică. Și am o cauză.[..]

Există o așteptare că voi deveni președinte al Braziliei, din nou, pentru că oamenii au amintiri bune despre vremea când eram președinte. Pentru că oamenii aveau locuri de muncă. Pentru că oamenii aveau salarii mai bune, pentru că aveau creșteri ale salariilor peste inflație. Așa că cred că oamenilor le este dor de asta și vor ca acele lucruri să fie îmbunătățite.

  • Vreau să vorbesc despre războiul din Ucraina. Te-ai mândrit întotdeauna că poți vorbi cu toată lumea – cu Hugo Chavez la fel de mult ca și cu George Bush. Dar lumea de astăzi este foarte fragmentată din punct de vedere diplomatic. Vreau să știu dacă abordarea ta mai funcționează. Ai putea vorbi cu Vladimir Putin după ce a făcut în Ucraina?

Noi, politicienii, culegem ceea ce semănăm. Dacă semăn fraternitate, solidaritate, armonie, voi culege lucruri bune. Dacă semăn discordie, voi culege certuri. Putin nu ar fi trebuit să invadeze Ucraina. Dar nu doar Putin este vinovat. SUA și UE sunt și ele vinovate. Care a fost motivul invaziei Ucrainei? NATO? Atunci SUA și Europa ar fi trebuit să spună: „Ucraina nu se va alătura NATO”. Asta ar fi rezolvat problema.

  • Crezi că amenințarea cu aderarea Ucrainei la NATO a fost motivul real al invadării Rusiei?

Acesta este argumentul pe care l-au invocat. Dacă au unul secret, nu știm. Cealaltă problemă a fost aderarea Ucrainei la UE. Europenii ar fi putut spune: „Nu, acum nu este momentul ca Ucraina să adere la UE, vom aștepta”. Nu trebuiau să încurajeze confruntarea.

  • Dar cred că au încercat să vorbească cu Rusia.

Nu, nu au făcut-o. Conversațiile au fost foarte puține. Dacă vrei pace, trebuie să ai răbdare. Ar fi putut să stea la o masă de negocieri 10, 15, 20 de zile, o lună întreagă, încercând să găsească o soluție. Cred că dialogul funcționează doar atunci când este luat în serios.

  • Dacă ai fi președinte chiar acum, ce ai face? Ai fi putut evita conflictul?

Nu știu dacă aș putea. Dacă aș fi fost președinte, l-aș fi sunat pe [Joe] Biden, și Putin, și Germania și [Emmanuel] Macron. Pentru că războiul nu este soluția. Cred că problema apare cănd nu încerci, nu rezolvi lucrurile. Și trebuie să încerci.

Uneori sunt îngrijorat. Am fost foarte îngrijorat când SUA și UE l- u adoptat pe [Juan] Guaidó [pe atunci liderul parlamentului Venezuelei] ca președinte al țării [în 2019]. Nu te joci cu democrația. Pentru ca Guaidó să fie președinte, ar trebui să fie ales. Birocrația nu poate înlocui politica. În politică, sunt doi șefi de stat care guvernează, ambii aleși de oamenii lor, care trebuie să se așeze la masa negocierilor și să se privească în ochi și să discute.

Și acum, uneori stau și mă uit la președintele Ucrainei vorbind la televizor, fiind aplaudat, primind ovații în picioare de la toți parlamentarii [europeni]. Acest tip este la fel de responsabil ca și Putin pentru război. Pentru că în război, nu există doar o singură persoană vinovată. Saddam Hussein a fost la fel de vinovat ca și Bush [pentru izbucnirea războiului din Irak din 2003]. Pentru că Saddam Hussein ar fi putut spune: „Puteți veni aici și verificați și voi demonstra că nu am arme de distrugere în masă”. Dar și-a mințit oamenii. Și acum, acest președinte al Ucrainei ar fi putut spune: „Hai, să nu mai vorbim despre această afacere NATO, despre aderarea la UE pentru o vreme. Mai întâi să discutăm puțin.”

  • Deci Volodimir Zelensky ar fi trebuit să vorbească mai mult cu Putin, chiar și cu 100.000 de soldați ruși la granița lui?

Nu-l cunosc pe președintele Ucrainei. Dar comportamentul lui este puțin ciudat. Se pare că face un spectacol. Este la televizor dimineața, la prânz și seara. Este în parlamentul Marii Britanii, parlamentul german, parlamentul francez, parlamentul italian, de parcă ar duce o campanie politică. Ar trebui să fie la masa negocierilor.

  • Chiar poți să-i spui asta lui Zelensky? Nu a vrut război, a venit la el.

El chiar a vrut război. Dacă nu ar fi vrut război, ar fi mai negociat puțin. Asta e. L-am criticat pe Putin când am fost în Mexico City [în martie], spunând că a fost o greșeală să invadeze. Dar nu cred că cineva încearcă să ajute la aducerea păcii. Oamenii stimulează ura împotriva lui Putin. Asta nu va rezolva lucrurile! Trebuie să ajungem la un acord. Dar oamenii încurajează [războiul]. Îl încurajezi pe acest tip [Zelensky] și apoi crede că el este cireașa pe tortul tău. Ar trebui să purtăm o conversație serioasă: „OK, ai fost un actor drăguț. Dar să nu facem război pentru ca tu să apari la televizor.” Și ar trebui să-i spunem lui Putin: „Ai o mulțime de arme, dar nu trebuie să le folosești în Ucraina. Hai să vorbim!"

  • Ce părere ai despre Joe Biden?

De fapt, am ținut un discurs lăudându-l pe Biden când și-a anunțat programul economic. Problema este că nu este suficient să anunți programul, trebuie să-l execuți. Și cred că Biden trece printr- un moment dificil .

Și nu cred că a luat decizia corectă cu privire la războiul dintre Rusia și Ucraina. SUA au multă influență politică. Și Biden ar fi putut să evite [războiul], nu să-l incite. Ar fi putut să vorbească mai mult, să participe mai mult. Biden ar fi putut lua un avion la Moscova pentru a vorbi cu Putin. Acesta este genul de atitudine pe care îl așteptați de la un lider. Să intervină ca lucrurile să nu o ia la vale. Nu cred că a făcut asta.

  • Ar fi trebuit Biden să-i facă concesii lui Putin?

Nu. În același mod în care americanii i-au convins pe ruși să nu pună rachete în Cuba în 1961, Biden ar fi putut spune: „Vom mai vorbi puțin. Nu vrem Ucraina în NATO, punct.” Asta nu este o concesie. Permiteți-mi să vă spun ceva: dacă aș fi președintele Braziliei și mi-ar spune: „Brazilia se poate alătura NATO”, aș spune nu.

  • De ce?

Pentru că sunt un tip care se gândește doar la pace, nu la război. […] Brazilia nu are dispute cu nicio țară: nici cu SUA, nici China, nici Rusia, nici Bolivia, nici Argentina, nici Mexic. Iar faptul că Brazilia este o țară pașnică ne va permite să restabilim relațiile pe care le-am creat între 2003 și 2010. Brazilia va deveni din nou protagonistă pe scena mondială, pentru că vom demonstra că este posibil să avem o lume mai bună.

  • Cum vei face asta?

Trebuie să creăm o nouă guvernare globală. Națiunile Unite de astăzi nu mai reprezintă nimic. ONU nu este luată în serios de guverne astăzi, pentru că fiecare ia decizii fără a le respecta. Putin a invadat Ucraina unilateral, fără a consulta ONU. SUA sunt obișnuite să invadeze țări fără să întrebe pe nimeni și fără să respecte Consiliul de Securitate. Așa că trebuie să reconstruim ONU, să includem mai multe țări și mai mulți oameni. Dacă facem asta, putem începe să îmbunătățim lumea.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră